NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Mrtve duše

Predsednik Prelazne vlade Srbije Milomir Minić obećava da će SPS o vikendu imati dobar kongres!

      Kako leva ideja utiče na formiranje ličnosti, uči nas primer iz Subotice. Izvesni Milutinović (ne treba ga brkati s predsednikom Srbije), čovek od akcije, pokušao je da utera dug od državne firme s kojom je trgovao. Rekli su: može, ako se učlaniš u Jugoslovensku levicu, i da učlaniš još stotinu ljudi, u cilju omasovljenja naše organizacije!
       Ne bi se moglo reći da je Milutinović bio moralna gromada; upisao se u JUL, upisao je ženu i decu, nikog više. Niko nije hteo... Onda je preduzimljivi poverilac otišao na groblje: s katoličke parcele doneo je sedamdeset i pet imena, s pravoslavne dvadeset i pet. "Rečeno mi je da predsednica Direkcije JUL-a Mira Marković naročito insistira da budu zastupljene nacionalne manjine. Sve sam ih upisao u JUL."
       Tako, sto pedeset godina posle Gogolja, u JUL-u se javljaju mrtve duše!
       Partijska knjižica donela je Milutinoviću nove poslove. Zatim su se rastali. "Iako sam bio u zatvoru dvadeset godina", rekao je Milutinović, "ja sam u odnosu na njih mali lopov." Još im je poručio: moja prošlost je vaša budućnost!
       Kao da mu se odnekud javilo: zaista, među levičarima je dosta kandidata za predgrađe istorijskog Požarevca, zvano Zabela.
       Leva ideja je (u verziji JUL-a), praksa i vreme pokazuju, patogena. LJudi se pretvaraju u junake ruske literature da bi ostvarili neku dobit. Kompromituju decu i mrtve. Prodaju dušu đavolu i veruju u ljudsku dobrotu. Na srcu im je jednakost. Slušaju muziku cvrčaka... Ali je ta ideja zarazna, i žilava. Jednom levo, uvek levo. Desno, samo po potrebi. Tako su i cenzori novouspostavljene demo-
       kratije od međunarodnog radničkog pokreta preuzele ideju o Srbima kao remetilačkom faktoru na Balkanu, kojih treba da se stide svi, naročito oni sami. I predsednik SRJ trebalo bi da bude manje Srbin, a više nešto drugo.
       Sve je u kontinuitetu. Nekad rigidni cepač karata u valjevskom bioskopu - niko nije mogao da se prošvercuje! - Milomir Minić danas je prelazno rešenje levih snaga. Čvrsto stoji uz svog predsednika Miloševića, ne da Radeta Markovića, veruje u budućnost Socijalističke partije zato što je SPS autentični tumač interesa srpskog naroda, i pre i posle bagera. A pobeda naroda je izdaja!
       - Jednoglasno je odlučeno da se ide s jedinstvenim kandidatom i predsednik Milošević je dobio najveću podršku, a ostali kandidati samovoljno su odlučili da se povuku, jer kako bi moglo biti drugačije! - tim rečima je Milomir Minić najavio kongres svoje partije idućeg vikenda. I dodao: biće to dobar kongres!
       Oglasio se i jedinstveni kandidat Milošević, lično. Tražio je jedinstvo partije, jer, veli, oni koji nisu za jedinstvo partije, nisu ni za partiju. Usputni pojedinci, koji su u partiji videli priliku za ostvarivanje nekih ličnih interesa, otpadaju. Usputni pojedinci su, prema izvorima bliskim vrhu, i Gorica Gajević, Nikola Šainović, Dragan Tomić, čak i do batina odani Dragoljub Milanović!
       Ključna misao Slobodana Miloševića:
       - Kada iz partije odlaze oni koji su u nju ušli iz koristoljublja, kada iz partije odlaze kolebljivi i oni koji su se uplašili, partija time ne slabi, patija time samo jača!
       Sa sednice Glavnog odbora svoje partije Milošević je otišao na sporedni izlaz...
       Zanimljivo je da se Socijalistička partija Srbije razmnožava kao nekad Demokratska stranka. Poput amebe, deobom.
       Pobočnu stranku levice, Demokratsku socijalističku, formirao je beskompromisni Milorad Vučelić; kriterijum za članstvo je besprekorna prošlost. Vučelić to ima - dvaput ga je Milošević odbijao od trpeze, a on je stoički ćutao! Što se tiče dva prideva, "demokratska" i "socijalistička" - valjda jedan s drugim ide. Barijera masovnosti može biti moralno čistunstvo koje Vučelić traži...
       Partiju, Srpska socijaldemokratska, osnovao je i Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ s ograničenjem mandata. NJegova partija je fleksibilnija, on je, uostalom, ribolovac. Za razliku od Vučelića.
       I Jovo Todorović - onaj Jovo! - bivši ministar prosvete, istupio je iz SPS-a. Nervira ga saradnja s JUL-om, kao i pokušaj izborne krađe, što mu je udarilo na istančana moralna čuvstva. Još nije izračunao kojoj partiji da pristupi.
       Predsednik Prelazne vlade Srbije Milomir Minić drži, ispred SPS-a, do principa: ne može nekadašnji saborac Nebojša Čović da kaže jedno, a onda da ne potpiše drugo! Šta je Nebojša Čović na sastanku vlade rekao, a šta nije potpisao, ne znam. Znam - neskromno govoreći - da je paritetno uredništvo na RTS-u glupost.
       Preko Prelazne vlade Srbije, u ovom prelaznom vremenu, Minić je pokušao da obezbedi idejni kontinuitet RTS-a i s nekim Kolarevićem, pesnikom tipa Milisava Milenkovića iz Savezne izborne komisije. To su pesnici koji su pevali o boljem sutra, zagledani u Varadinsku dugu. Zatim je došla noć 24. septembra...
       - Građani nisu 5. oktobra zapalili RTS da bi se tamo vraćali urednici i novinari koji bi sve nas obrukali - poručuje Čović Miniću - niti za to što su učinili treba još da ih nagradimo!
       Minić ćuti.
       Kongres SPS-a biće zatvoren za javnost.
       Dok je Minića, niko neće moći da se prošvercuje!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu