NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Simpsonovi

      Kada su sa padom Studija B sve prestoničke TV stanice bile na strani režima, televizor sam uključivao samo da u 18.30 na Pinku gledam američku crtanu seriju "Simpsonovi". Jedna od mnogih apsurda naše stvarnosti jeste da je upravo televizija koju optužuju da najviše laska niskom ukusu emitovala, i tada i sada, jednu od "najsofisticiranijih" crtaća stvorenih u našem veku.
       Ne, nisu "Simpsonovi" samo gorka parodija američkog sna. Nisu "Simpsonovi" igra sa svim žanrovima holivudskih filmova, serija i pisanih hitova. Upravo preko do bola prosečne porodice srednje klase idejni tvorac serije ispisuje u modernom mediju antropološku sliku ljudskog roda. Nije nimalo slučajno što se Simpsonovi odlično snalaze u svakoj epohi u koje ih autori crtaća bacaju svojom maštom.
       Prva epizoda "Simpsonovih" pojavila se 19. aprila 1987. godine. Tata Homer je imao malo više kose, a mama Megi malo nižu plavu frizuru. Bartova kosa je bila nešto manje četkasta. Lizina manje zvezdasto stilizovana, a jednogodišnja Megi je bila manje simpatična.
       Svetsko ludilo za Simpsonovim dešava se devedestih godina.
       Čini se da je ime Simpson lako protumačiti i da je vezano za biblijskog Simona i da znači Simovog, tj. Simsonov sin. To je samo donekle tačno. Ako hoćemo da ga protumačimo, najpre konstatujmo da se u imenu pojavljuje parazitsko slovo p. Kažu, radi lakšeg izgovora, kao i u prezimenu Tompson.
       Ime Simon ili Simeon može imati dvostruko poreklo: prvo, da je škotsko i znači "mala hijena" i da je na 39. mestu po učestalosti među Škotima; drugo, da je hebrejskog porekla i da znači čoveka koji je nešto uslišio, poslušao.
       Apostol Petar se zvao Simon pre nego što je postao Hristov sledbenik. Dobio je nadimak Petar, petros, na grčkom kamen, što je znamenje da će na njemu počivati Hristova crkva.
       Simona u Bibliji ima nekoliko. Neki smatraju da se tako zvao i Hristov brat. Među apostolima je bio još jedan Simon, zvani Zilot, revnosni. Neki Simon je pomogao Hristu da ponese krst putem Kalvarije. Sin biblijskog Jakova takođe je bio Simon.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu