NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I posle Slobe - Sloba

Šta će biti na subotnjem "meniju" za 2400 delegata: One man shonj predsednika, ili pokušaj delegata da ruše Miloševića iznutra

      Kažu da je Dobrivoje Budimirović Bidža odbio pozive Zorana Lilića i Milorada Vučelića da uđe u njihove partije, istom rečenicom: "Idem na Kongres i neću propustiti priliku da im kažem sve što mislim!" Šta to ima da kaže nekadašnji vlasnik ogledne varoši Svilajnac i pevač iz hobija? Može li se bilo kakvim rečima promeniti tok Petog, vanrednog kongresa partije koja je u ovom trenutku "klinički mrtva, samo nema ko da izvrši eutanaziju", kako kaže jedan njen član, spreman da posle "parastosa" u Sava centru promeni dres.
      
       Uroš, Šaja, Gaja..
       Oni koji su hteli nešto da urade, videli su da jedini kandidat za novog predsednika SPS-a neće promene, i otišli su - Mihailo Marković, Željko Simić, Goran Perčević, Momčilo Babić i Zoran Milošević, dojučerašnji članovi Glavnog odbora SPS-a, podneli su neopozive ostavke na sve funkcije i istupili iz SPS. Odbor za pripremu Kongresa napustili su još Petar Škundrić i Ratko Marković. Razlozi njihovog "ne" su prilično jasno prezentirani javnosti. Hteli su da načine dokument sa kojim bi se išlo pred delegate, a koji ne bi bio između utopije i bajke, već katarza bez koje, tvrde oni, ne mogu da opstanu kao buduća, najjača opoziciona partija.
       Ostaje dilema šta će biti na subotnjem "meniju" za 2400 delegata. Hoće li se sve završiti kao Miloševićev one man shonj, ili će početi rušenje iznutra, kako to najavljuje Borisav Jović, novi član DSP-a i stari kadar SPS-a?
       Slobodan Milošević se u ponedeljak iznenada pojavio na sastanku predsednika opštinskih i okružnih odbora SPS-a i taj skup je trajao više od četiri sata. Dva dana ranije, njegovu partiju napustila je grupa intelektualaca, pre svega, i ma koliko se pravio da ga to ne pogađa, predsednik SPS-a je došao da očita lekciju. Sutradan je držao sastanak Glavnog odbora, samo dva i po sata, i posle izjava za javnost, jedan od prisutnih nam je rekao:
       "Milošević se bori do poslednjeg od nas."
       Tako SPS na Kongres ide maksimalno jedinstven, snažno će osuditi sve slabosti dosadašnje vlasti i - uveren je u uspeh. Spominjao se čak broj od 90 poslaničkih mesta, a preostalih 36 koliko je potrebno za većinu u republičkoj vlasti, nekako bi se već namaklo. Reklo bi se: i posle Kongresa - hipnoza. Oni koji su hteli katarzu u SPS-a, smatrali su da se na ovom Kongresu mora zahvaliti nosiocima politike koja je dovela do neuspeha SPS-a na izborima od 24. septembra.
      
       Bakijevi padeži
       Možda će neko od pomenutih u ovom tekstu tiho napustiti prve redove, kako se nagađa u slučaju Gorice Gajević i Uroša Šuvakovića, a neka nova zvezda zasijati na ovom Kongresu, svejedno je. Sva je prilika da Milošević više nema u rukama onaj špil karata iz kojeg je proteklih godina vadio džokere. Sad je i sam slab, što pokazuje i podatak da je bilo čak 29 kandidata za njegovu funkciju. Među najozbiljnijima, Mihailo Marković, Željko Simić, Ivica Dačić, Milan Milutinović...Ovaj poslednji je, kažu upućeni, rekao Miloševiću da to ne želi, Marković i Simić su izašli iz igre, a što se Dačića tiče, mnogi prognoziraju da bi mogao biti potpredsednik koji bi, zapravo, vodio stranku.
       Šta je u ovom trenutku ostalo od nekada najveće partije na Balkanu, kako su govorili lideri SPS-a hvaleći se brojem od 600 hiljada vlasnika nekada najmoćnije članske karte? Rukovodstvo o tome nije želelo da razgovara. Kada je Gorica Gajević posle izbora podnela ostavku, saopšteno je da će je zameniti Zoran Anđelković. Goran Perčević se usprotivio objasnivši, između ostalog, da Baki ne stoji najbolje "s padeži". "A bio sam dobar dok sam bio na Kosovu", uzvratio je naslednik "drugarice iz Raške" i na tome se završila rasprava u vrhu partije povodom izbornog neuspeha. Baki će tako, umesto izabranog Željka Simića, postati i poslanik Veća republika iako su 29. septembra sva sredstva informisanja objavila Simićevo ime. Ovih dana je Baki onako narodski objasnio da partiji nisu potrebni intelektualci, na šta je bivši ministar kulture uzvratio da SPS-u mogu pomoći samo reformatori jezika, veći od Vuka i Dositeja, koji barataju samo sa dva-tri padeža! Naravno, oduzimanje mandata Simiću za Anđelkovića znači i sticanje poslaničkog imuniteta, što je ovom vlasniku Radija S i te kako potrebno.
      
       Lažu vas, predsedniče!
       Na prvom sastanku Glavnog odbora SPS-a posle izbora, a dok se još računalo na Miloševića kao kandidata za predsednika SRJ u drugom krugu, jedan ljuti aktivista iz Lovćenca se okrenuo Miloševiću: "Vas, predsedniče lažu. Zbog čega ste dozvolili da se raspiše svetsko prvenstvo u pljuvanju koje su vodili Goran Matić i Ivan Marković? Ja to moram da vam kažem, a vi me smenite!"
       A zbog čega da vas smenim? - odgovorio je Milošević onim svojim mirnim, poluodsutnim tonom kada se vidi da ga takve stvari ne dotiču - svedoči nam jedan od prisutnih. I odmah ukazuje da je Miloševićev pad u očima članstva zapravo počeo u februaru, na poslednjem kongresu SPS-a, kada je prvi put spomenuo janičare, što je bilo u nesaglasju sa njegovom dotadašnjom pobedničkom retorikom. Potom je usledilo objašnjenje u Beranama u stilu "ja sam rekao šta imam, a vi se opredelite..." i konačan pad je bio u poslednjem obraćanju: "Ako hoćete, verujte mi, ako ne..." Začetak defetizma u tim čitanim govorima, prva smalaksalost, leksika u kojoj paraju uši pudlice i hijene..., sve to nije ličilo na onog Miloševića koga su voleli zbog situacije u kojoj su bili, a sve više mu okreću leđa zbog situacije u kojoj su danas.
       Poniženi i prevareni deo SPS-a ne može da oprosti Miloševiću što su doživeli da posle izbornog poraza prvo JUL, u liku LJubiše Ristića, saopšti kako oni idu sami na republičke izbore. Oni koji sami nisu u stanju da dobiju ni kućni savet, a kamoli opštinu, oni da kažu kako idu sami, a ne moćni SPS!
      
       Milutinović ambasador u Rimu?
       Hoće li pored Bidže još neko izaći da kaže sve ono o čemu se ovih dana govori među članstvom? Ako je suditi po rigoroznim pripremama, autističnoj organizaciji, totalnoj zatvorenosti, nepromenjenom izlizanom rečniku..., može se opravdano sumnjati da će i on dobiti reč. Ne deluje uverljivo ni objašnjenje jednog NIN-ovog sagovornika iz sadašnjeg vrha SPS-a da je "tajnost izbora zagarantovana", koji i sam priznaje da se na Kongres ide pomalo "kao guske u maglu", ali bolje i to nego da se tu utvrđuje krivica za poraz.
       Možda ovaj skup zaista prođe bez talasanja, možda Slobodan Milošević dobije svih 2400 glasova, ali ostaje pitanje kakve su objektivne šanse SPS-a na izborima. Nema tog normalnog člana SPS-a koji neće reći da se ničemu ne nada, ali da čeka Kongres pa će videti šta će posle. Većina osuđuje brak sa JUL-om, ali niko ne garantuje da je on okončan samim izjavama Ristića ili Dačića. Suprug i supruga još nisu kazali ni "da" ni "ne".
       Inače, omiljena tema među socijalistima je "izdaja pregovaračke grupe SPS-a", a posebno predsednika Srbije. Navodno, Milan Milutinović je sebi obezbedio ambasadorsko mestu u Rimu, jer vlast Demokratske opozicije Srbije ceni njegov razum koji je prevladao u burnim danima iz prve polovine oktobra.
       U samom vrhu partije provejava i nada da će međunarodna zajednica, čim prođe euforija oko DOS-a, ponovo "udariti čežnju" svojim starim pacijentima. Jer, ima naznaka da je SPS po njihovoj meri pravi opozicioni partner novoj vlasti. I utoliko ga treba gajiti da se DOS ili bilo ko ne bi slučajno previše osilio.
       Naravno, sve ove samoobmane i samoutehe ne mogu da prikriju pitanje koje niko ne sme glasno da postavi: Može li se SPS reformisati u partiju koja će preživeti, ili će ovakva kakva je nestati sa političke scene kad i njen predsednik Slobodan Milošević?
      
       RADMILA STANKOVIĆ
      
      

Veliki broj nezadovoljnih socijalista koji su svoje mišljenje saopštavali i javno, smatra da se na republičke izbore ne bi smelo ići sa sledećim ljudima:
      
       Gorica Gajević, bivši generalni sekretar
       SPS-a, koja je pet godina bila raspolućena između SPS-a i JUL-a, što je rezultiralo ogromnim nezadovoljstvom među pravovernim socijalistima;
      
       Uroš Šuvaković, član Izvršnog i Glavnog odbora, službenik Državne bezbednosti, siva eminencija u ovoj partiji i "čovek od neograničenog poverenja Gorice Gajević";
      
       Nikola Šainović, vojni strateg odmilja nazvan "Šaja Paton" za koga upućeni u ovoj partiji kažu da će se tek čuti ko je i koliko je težak;
       Milomir Minić, čovek vidljivih mana, ali nedokučivih kvaliteta;
      
       Dragoljub Milanović,
       do 5. oktobra na mestu direktora Radio-televizije Srbije, otuđeni centar moći koji je za svoj rad odgovarao isključivo Miloševiću. Uskoro će morati da odgovori i na pitanje zbog čega tokom agresije NATO-a 1999. godine nije evakuisao radnike, ako postoje svedoci iz vrha srpske vlasti koji su mu to sugerisali, jer se znalo da će RTS biti bombardovan;
      
       Mirko Marjanović, bivši premijer republičke vlade, čiji je status potpredsednika SPS-a krajnje nejasan posle dolaska Milana Milutinovića na to mesto;
      
       Dragan Tomić, bivši predsednik Skupštine i prvi čovek "Jugopetrola"...


      
Baba se ondulira

Željko Simić je u javnosti već objasnio sve principijelne razloge zbog kojih je odlučio da napusti SPS. Na pitanje NIN-a kakvi su odnosi i kakvo je stanje u njegovoj dojučerašnjoj partiji, bivši član Izvršnog odbora odgovara:
       - Stanje u SPS-u uoči Kongresa delimično podseća na narodnu poslovicu "Kuća gori, a baba se češlja". Međutim, ja bih tu misao malo preformulisao kako bi bila preciznija, pa u mojoj verziji ona glasi: "Kuća gori, a baba se ondulira - pravi trajnu".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu