NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Skupo dopunjavanje

("Lečenje po Bizmarku", NIN br. 2602)

      Pod ovako strogim naslovom Srboljub Bogdanović opisuje planirane reforme zdravstva od strane odbora za zdravlje DS i DSS-a.
       Po mišljenju Željke Ilić, predsednice Odbora za zdravlje DS, duša reforme je u višestepenom sistemu zdravstvene zaštite. Obavezno, kao i do sada, pokriva primalnu zdravstvenu zaštitu lečenja koje je medicinski indikovano (prof. dr Dragan Vučović) i dopunsko osiguranje, koje obuhvata viši nivo zdravstvenih usluga i veći komfor bolničkog smeštaja. Institucija "porodični lekar", u stvari je lekar sa privatnom praksom, neka vrsta "polispecijaliste" iz pedijatrije, gerijatrije, ginekologije i akušerstva i osposobljen da obavlja manje hirurške intervencije! "Lekari će, dakle, biti stimulisani da sami rade na sopstvenom usavršavanju. Što više usluga budu stručni da pruže - više će zaraditi." (dr Vučović)
       Zdravstveni odbori ovih stranaka, očigledno, hoće da srpsku medicinu urede po ugledu na tamo neke u svetu. Dobro. Ali čemu žurba kad znamo da smo podaleko od njih u mnogo čemu, što je osnova za modernu nadgradnju? Za početak, dobro bi delovalo i odgovarajuće vrednovanje i nagrađivanje za sve zaposlene u zdravstvu, uz rigoroznu preventivu od pojave komunističkog sindroma favorizovanja "naših ljudi", jer se ta bolest brzo širi, prijemčiva je, a leka joj nema.
       Sa sadašnjim standardom života većina našeg naroda nije u mogućnosti da plaća i dopunsko osiguranje i teško će podneti takvu diskriminaciju. Kad se malo odmaknemo od poslovično siromašnog juga, lakše ćemo prihvatiti pomenute modele zakona o zdravstvenom osiguranju, koje su DS i DSS već pripremili!
      
       DR SVETOZAR R. CVETKOVIĆ
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu