NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Krajnja mera

U borbi protiv Bube Morine, dr Dragoljub Mićunović zalaže se za sujetu institucija

      Predlažem Zakon o telohraniteljima, ako neko hoće da me čuje; da se ta materija reguliše, kako bih znao ko, i u kojim okolnostima, može da me udalji s lica mesta, šutne i, kao krajnju meru, ispali hitac u mom pravcu, u slučaju da predstavljam neposrednu opasnost. Time bi se dao legalitet i oružanoj zaštiti privatnog poseda u Tolstojevoj ulici od raznih inspekcija u pratnji policije...
       Uporište za ovu zakonsku inicijativu vidim u rečima prof. dr Dragoljuba Mićunovića, predsednika Veća građana, na poslednjoj sednici Savezne skupštine:
       - Svi narodni poslanici u ovom domu su bezbedni, ali primećujem neke telohranitelje. Lica koja pripadaju obezbeđenju molim da napuste dvoranu!
       U tom momentu kamera zumira dr Miru Marković, narodnog poslanika Jugoslovenske levice. Narodni poslanik dr Mira Marković žvaće žvakaću gumu. Lica napuštaju dvoranu.
       Dr Mira Marković, narodni poslanik, tom prilikom je prvi put bila u dvorani. Posle je TV kamera nije zumirala. Izgleda da se dr Mira Marković povukla s pomenutim licima...
       Ima zlobnih ljudi s još zlobnijim tezama. Citiram jednu: umesto da se s klonulim Miloševićem i unukom Markom povuče u Dubašnicu, u banku na Kipru ili negde drugde, doktorka Marković je ubedila muža da se vrati u politiku, kako bi ona uživala u vlasti poslaničkog mandata. Žrtvuje ga do njegovog kraja! Istraživači pretpostavljaju da je u Tolstojevoj pakao: ona pobedila, on izgubio! A možda i nije pakao, nego harmonija...
       Dr Mićunović očigledno nije razumeo naglu i duboku brigu Bratislave Morine, Mirine partijske saučesnice, za Kosovo i Metohiju, nego je primenio krajnju meru. Dao je deset minuta pauze, "dok se gospođa Buba Morina ne smiri".
       U vezi s tim je izjavio:
       - Ja nisam sujetan čovek, ali ova institucija mora biti sujetna! Mora se poštovati poslovnik, za govornicu se može izići tek kad narodni poslanik dobije reč. Poslanici Morini izričem javnu opomenu!
       Buba Morina, replika:
       - Osećam se ugroženom od ove demokratske skupštine zato što nosim prezime Morina!
       Milomir Minić, predsednik Prelazne vlade Srbije i moralista, traži reč (i dobija):
       - Predsednik Veća stalno krši poslovnik. Ovo je dosta loša lekcija iz demokratije. Zameram što niste dali reč drugarici Morini.
       Ivica Dačić, njihov pripadnik:
       - Poslanik Gavrilović nas je vređao, govorio je da smo milijarderi, lopovi, diktatori. Mićunović je prekršio poslovnik zato što mu je to dozvolio.
       Mićunović, na repliku:
       - Niko ne sme prići govornici dok mu to predsednik Veća ne dozvoli!
       Izriče opomenu Dačiću.
       Za to vreme Šešelj se, po parlamentarnom običaju, šalio, Mićunović nije hteo da ga čuje. Sprečavao je dobacivanja. Dobacivao je i ministar policije Živković; dobro, on može.
       Kao takve, teško će Mićunović da ih privede proceduri. A čekaju ga i drugi zadaci. Zanimljivo je kako će Dragoljub Mićunović da se postavi kad mu ispred Savezne skupštine dođe izvesni Bapsi iz Knjaževca sa svojim štrajkom glađu, što su sve novine opširno najavile.
       (Hoću uzgred da napomenem. Mediji ne trpe ozbiljne ljude, nisu im atraktivni. Pre će Maki iz Valjeva da dobije stranu u novinama ili sat na televiziji, nego bilo koji ekonomista, računajući Labusa i Dinkića. Sredstva informisanja prosto se smeše povratku multimedijalnog umetnika Nuneta, koji je u znak protesta protiv Miloševićevog režima zaklao svinje na Terazijama. Još se svestrano analiziraju aspekti tog hepeninga, idejni i estetski. Sada Bapsi traži od Predsednika SRJ da mu vrati aforizme iz prethodnog režima. Preti štrajkom.
       Svi smo mi pomalo egzibicionisti. To nas je održalo).
       Lako je s Bubom Morinom.
       Šta s Bapsijem, moj Mićune!?
       Dragoljubu Mićunoviću demokratija ide od ruke. Od jedne stranke dogodile su mu se četiri, od toga su tri na vlasti! Bio je šef (u stranci) i Koštunici i Đinđiću, sada je u Demokratskom centru. Kao gimnazijalac, posetio je Goli otok. Znam da voli Čehova. Školovao se uz rad, postao je profesor Filozofskog fakulteta (Istorija političkih teorija), došla je šezdeset osma, stavio se na čelo, kako bi izvorno popravio komunizam. Na Crvenom univerzitetu Karl Marks u Beogradu, u Kapetan Mišinom zdanju, razrađivali su se klasici, ali se išlo i na praksu, praksa nije valjala.
       Onda je govorio Josip Broz, pohvalio je pobunu koja se odnosila na sve osim na njega, ali Mićunoviću i kolegama nije oprostio izlet u istinu. Godinama su Mićunović i ostali bili suspendovani, zatim su otpušteni s posla. Milan Milutinović, danas predsednik Republike Srbije, onda ministar prosvete, izbacio ih je iz nastave. Da im se tada nije zamerio, odavno bi otišli u penziju...
       Nema sumnje da predsednik Veća građana ima jake nerve. Izdržao je, recimo, misao radikalskog poslanika Filipa Stojanovića da je Mlađan Dinkić, naoružan dugim cevima, baš kao teroristi Hašima Tačija, upao u Narodnu banku Jugoslavije, što je dodatni podsticaj albanskim teroristima!!!
       Otkud Filip to zna kad nije u organima?
       Lično sam uz Dragoljuba Mićunovića i kad krši skupštinski poslovnik. Pre dvadeset godina bili smo komšije. Ističem činjenicu da smo noću ogovarali vlast, što i nije mala stvar; u to vreme nije se znalo da će Broz jednom da umre...
       Dok ovo pišem, Mićunović je u Meksiku.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu