NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mućkalice s juga

Ukidanjem signala TV Leskovac, levičarski ostaci opštinske vlasti Lebana pokušavaju da zadrže medijsku dominaciju, bar u svom malom ataru

      Prošle nedelje stanovnici opštine Lebane nisu mogli da prate uobičajeni program TV Leskovac. Umesto svakodnevnih informacija o radu lokalne vlasti i drugih stranaka, na njihovo iznenađenje prenošen je program Eurosporta. Signal ove televizije je isključen po naredbi Gojka Marjanovića, predsednika Skupštine opštine Lebane.
       Posle petooktobarskih događaja TV Leskovac je izmenila informativni program, pa je uprava opštine Lebane, u kojoj je i dalje na vlasti JUL, kritikovana nekoliko puta.
       Zoran Rakić, v.d. direktora TV Leskovac pozvao je na razgovor Marjanovića a ovaj je prihvatio da razgovara s njim o tome zašto je ukinut program lokalne televizije ali na svom terenu, u jednoj od firmi koju poseduje.
       Razgovor, ove dve strane različito tumače. Marjanović tvrdi da Lebančani nisu mogli da prate program leskovačke TV zato što je došlo do kvara na releju, što se često dešavalo do sada. Razloga za bilo kakve nesporazume nema, što je, kako on kaže, potvrđeno ponovnim sklapanjem ugovora sa TV Leskovac.
       S druge strane, Rakić tvrdi da je Marjanović bez konsultacija naredio da se signal ove televizije isključi, na šta nije imao prava. Marjanovićevo prvo objašnjenje je bilo, kako Rakić kaže, krajnje nejasno. "Pokušao sam da ga ubedim da ne može da radi šta hoće", rekao je Rakić. "NJegova politička opredeljenost nije baš najsrećnija u ovom trenutku a on sigurno ne želi da ima bilo kakvih problema. Objasnio sam mu takođe da na TV Leskovac neće biti političke diskriminacije, da će i SPS i JUL moći da se predstave u okviru predizborne kampanje, ali samo pod uslovom da vrate dug u vrednosti od 26 miliona dinara koji datira od prošle predizborne kampanje."
       Razgovor je omekšao zategnute odnose, Marjanović je pokazao želju da ipak sarađuje sa ovom televizijom. Dogovoreno je da se napravi ugovor između TV Leskovac i SO Lebane o finansiranju troškova informativnog programa. Obaveze televizije su da objektivno informiše građane, a opštine Lebane da redovno isplaćuje troškove.
       Međutim, prema Rakićevim rečima, dogovor sa Marjanovićem se ne ostvaruje. Prvi rok za uplatu novca je istekao, a novac nije uplaćen na račun TV Leskovac, mada Rakić ističe da će biti tolerantan, da će sačekati da sakupe novac, jer ga verovatno nemaju.
       "Građani zaslužuju da čuju sve šta se oko njih dešava, da čuju vesti, a ne komentare. Na jugu Srbije uvek je vladao najveći medijski mrak, a TV Leskovac je do petog oktobra bila rigidnija i od prvog programa RTS-a", kaže Rakić. U opštinama Lebane, Medveđa i Crna Trava je, prema njegovim rečima, bilo još gore. U Crnu Travu godinama nije stizala čak ni dnevna štampa, ljudi su mogli da prate samo Prvi program RTS-a, a u retkim prilikama su sasvim kratko mogli da čuju i poneku nezavisnu radio-stanicu.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu