NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ne vraćam se sa novom vlašću

      Biljana Vilimon je radila "Galeriju tajni" punih osam godina. Ova emisija je išla svake subote i postala kultni program Televizije Politika. Međutim...
       "Smatrala sam da kao umetnik, sem šetnji i mitingovanja po Srbiji, za promene u ovoj zemlji moram da se borim i na način koji sam izabrala u "Galeriji tajni", nudeći gledaocima priče sa ljudima čiji moral nikada nije bio doveden u pitanje. Nije mi žao!
       Međutim, u oktobru 1998, u vreme donošenja onih sramnih zakona o medijima i univerzitetu, jedne večeri, kako to obično biva, oko pola dvanaest, pozvana sam na sastanak u "Politiku" - rečeno mi je da od tog trenutka nemam više pravo da uđem u zgradu, jer svojim aktivnostima van kuće "Politika" rušim vladajući sistem. Umesto pismenog otkaza, mahnuli su mi papirićem - peticijom koju sam sa čelnim ljudima iz Demokratske stranke, potpisala, a u kojoj se tražilo da prestane nasilje i teror u Srbiji. U Televiziju Politika došla sam pompezno, uz mnogo medijske buke: najavljivali su me kao zvezdu koja će "držati" program. A, otišla sam u tišini, odlučivši da medijsku buku koja bi se oko svega napravila, ne koristim za sticanje političkih poena, koji mi kao umetniku nisu bili potrebni.
       Odmah nakon promena, dobila sam poziv novog rukovodstva TV Politika, ali i sa drugih televizija, da se vratim. To je lepa satisfakcija. Ali, uz zahvalnost za brojne pozive, zamolila sam da se poštuje moja želja da bar još neko vreme stvaram u tišini, a kad odlučim da se vratim, neka to ne bude na "talasu" bilo koje vlasti, jer ja sam, ipak, umetnik koji treba da bude iznad svega onog što ima ograničen vek trajanja. Nadam se da će u novom sistemu vrednosti biti mnogo više mesta za istinsku umetnost i da će "kič", ako se i bude negovao, biti pristojno oporezovan, a kultura od toga pristojno dotirana. Uostalom, za to sam se borila!
      
       BILJANA VILIMON,
       autor "Galerije tajni"


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu