NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Gas do daske

Mirko Marjanović skromno primećuje kako je njegova vlada radila fantastično

      Očekuje se da 23. decembra padne komunizam u Srbiji. Uprkos tom očekivanju, deset godina posle Berlinskog zida, dr Mira Marković izjavljuje da će svet biti levičarski ili ga neće biti! Slobodan Milošević je gostovao na "Palmi".
       - Uvek su iznošene pare iz zemlje - rekao je Milošević. - Vraćale su se u obliku opreme.
       Levica je zemlji ostavila gubitke u privredi od 10 milijardi maraka i dug od 17 milijardi dolara. Uništena je ekonomska supstanca. Kriminal je dosegnuo vrh i vratio se masama. Strane sile licitiraju s Kosovom i Metohijom.
       Milošević se ne da pokolebati. Primećuje:
       - Sada se objavljuju gomile laži.
       Veliki doprinos političkom nadrealizmu Balkana i Evrope dala je odlazeća srpska vlast. Verovala je u sopstvenu stvarnost, crtala je dugu nad mostovima u obnovi. Iz te vere Milošević je izgubio izbore.
       - Stopa rasta bila je 20 odsto - kaže Milošević.
       Građani su služili da izreknu referendumsko ne ostatku sveta. Kad god je zatrebalo, narod je glasao. Vlast se trudila da izborni rezultati budu u skladu sa očekivanjima. Miloševićeva misao:
       - Nije bilo nikakvog nasilja.
       Onda je narod ipak glasao onako kako vlast s Miloševićem na čelu nije htela.
       Na sve te godine za nama, bivši predsednik ima da doda samo ovo:
       - Savest mi je potpuno čista.
       Druga ga briga mori - šta će biti 23. decembra, hoće li nova vlast priznati izborne rezultate (kao što ih je stara priznavala):
       - Ja se više brinem da li će to kako građani glasaju tako i biti!
       Iako zemlju nije ostavio u najboljem stanju, Milošević primećuje kako kod ovih novih skaču cene. Kod njega je bilo bolje, njegova inflacija posledica je sankcija. Poenta:
       - Učinili smo više nego što je bilo u našoj moći!
       Od savesti ne boluje ni Miloševićev potpredsednik u SPS-u, bivši predsednik srpske vlade Mirko Marjanović. Pridružuje se najvišim ocenama svoga rada:
       - Moja vlada je radila fantastično!
       Za sve što je iza te vlade zatečeno odgovornost snosi isključivo opozicija. Marjanoviću su na izborima oteli šansu da se još jednom istakne:
       - DOS nije hteo da realizuje kredit da bi se izvršio remont koji smo mi započeli, jer da smo mi ostali, za ovih nekoliko meseci to bi bilo završeno.
       Kao potvrdu vladine fantastike, Marjanović citira jedno od pregnuća:
       - Jedne godine ja sam struju obezbedio tako što sam ruski gas davao Rumunima, a oni nama struju. A platili smo Rusima robom. Isto tako sa Bugarskom i Mađarskom. Atina nas je uvek pomagala.
       I umesto da mu kažu hvala, protiv njega, veli, kao i protiv Miloševića, vode hajku velikih razmera i objavljuju sve same neistine. Marjanović nema vilu, samo službene prostorije na Dedinju. Niti je uzeo stan, nego je sam sebi kupio. Nema firmu na Kipru.
       - A mogla mi je vlada dati stan kakav hoću.
       Zato tuži svakog ko drukčije kaže.
       Marjanović se snebiva da saopšti gorku istinu - da je bez dinara, uprkos fantastičnim dostignućima svoje vlade. Kad je otkupio stan, ostalo mu je 200-300 maraka. Nema pseto za šta da ga ujede, dok ne realizuje tužbe za uvredu časti i duševni bol. Traži milion dolara.
       Glas mi podrhtava dok ovo pišem.
       Da nije kupio onaj stan, Marjanović bi danas bio na ulici, među masom i bagerima.
       Od srca prezire one koji su napustili Socijalističku partiju posle Miloševićevog pada. Kameleoni! Tu nema morala ni etike, zapaža Marjanović, koja odlikuje prave socijaliste. Pogotovo što otpadnici sada tvrde da se loše radilo, i formiraju stranke. Jovo Todorović je ljut, Željko Simić se smatra lično uvređenim, samo je Branislav Ivković ostao čovek ideala. Vlajko Stojiljković mora da ćuti. Od onoga što je bio Marjanovićev kabinet, jedino Šešelj galami, ali on nije socijalista...
       Bivši premijer, potpredsednik SPS-a Mirko Miki Marjanović, u mladosti fudbaler i pevač iz Knina, još je stabilan u svom "Progresu", gde rukovodi 22 godine. Tamo krizni štab nije prošao:
       - Naišli su na bedem.
       Marjanović drži da je to zato što je on simbol i oslonac opstanka!
       - Raspiše se konkurs i najbolja ponuda dobije posao. Ne bi bilo u redu da "Progres" ne sme da učestvuje na konkursu samo zato što sam ja premijer.
       Nije rečeno, u Evropi toga nema da premijer za mandata rukovodi firmom.
       Sada Marjanović sa optimizmom čeka izbore, da povrati staru slavu. S Miloševićem se viđa, ne razgovaraju o Haškom tribunalu, uostalom Milošević taj sud ne priznaje. Na sudu svoje partije obojica su dobro prošla.
       Đinđić, budući mandatar ako DOS pobedi na izborima, ne bi smeo da ponovi Marjanovićev uspeh. Opasno je biti tako uspešan; prorade bageri. I ne bi smeli, u DOS-u, da se svađaju, Marjanović ih samo gleda.
       Veliki je ulog, gospodo. Što reče Milan Milutinović, predsednik Srbije:
       - Glave su u pitanju... i to glave svih nas... da im jebem ja mater!
       U istom ključu razmišlja i ekspremijer Marjanović:
       - Jeba ga ti!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu