NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kopačka veka

Glasanje za najboljeg fudbalera u 20. veku, u najmanju ruku, bilo je čudno. Pele je dobio glasove fudbalskih stručnjaka, Maradona obožavalaca sa Interneta, a Francuz Zidan je igrač sveta za ovu godinu

      Francuski reprezentativac alžirskog porekla Zinedin Zidan (29) koji brani boje torinskog "Juventusa" proglašen je za najboljeg fudbalera sveta u 2000. godini, na gala svečanosti u Rimu. Zidan je bio član selekcije Francuske na Svetskom šampionatu 1998. i Evropskom 2000. u Belgiji i Holandiji gde su "trikolori" osvojili šampionsku titulu. U ovogodišnjem izboru, na kraju milenijuma, Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), ozbiljnu konkurenciju Zinedin Zidan imao je samo u Portugalcu Luisu Figu, trenutno najskupljem fudbaleru na planeti i članu "Real Madrida". Odlučili su selektori nacionalnih timova iz 150 zemalja, da li je ispravno, retorika je poznata: o ukusima ne treba raspravljati.
       Na svečanosti u Rimu FIFA je saopštila da su Brazilac Pele i Argentinac Maradona zajednički podelili laskavu titulu najboljeg fudbalera naše planete u 20. veku! Glasanje je, u najmanju ruku, bilo čudno, jer Brazilac je dobio glasove fudbalskih stručnjaka, dok je Argentinac pobedio (?!) glasovima sa Interneta. Osim što su obeležili vek igrajući najpopularniju igru na svetu, zajedničko za obojicu je samo to što su do slave stigli iz dubokog siromaštva!
      
       Pele
       Kada se rodio (1940) Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, njegov otac Žoao Ramos Dodinjo, siromašni čuvar plaže, mnogo je voleo fudbal, ali nikada nije uspeo da postane igrač. Duboko je verovao da će to postati njegov sin Pele. O tom vremenu slavni fudbaler kaže: "Odrastao sam u porodici gde se više govorilo o fudbalu nego o hlebu koga nikada nije bilo dovoljno u našem domu."
       Pele je slavan postao sa nepunih 18 godina u Švedskoj 1958. gde je Brazil osvojio prvu titulu. Kasnije, nije imao sreće 1962. u Čileu gde je Brazil odbranio tron, a Pele zbog teške povrede šampionat završio u četvrtfinalu. U Engleskoj 1966. ponovo je bio izložen brutalnim nasrtajima protivničkih igrača i još jednom nije završio takmičenje. Odlučio je da više ne igra za selekciju Brazila, ali se ubrzo predomislio. Punu satisfakciju doživeo je 1970. u Meksiku kada je Brazil po treći put postao šampion sveta, a on, Pele, proglašen za igrača šampionata. Od tog trenutka njegova slava i popularnost prešle su granicu običnog smrtnika, jer za većinu fudbalskih stručnjaka do današnjih dana ostao je neprevaziđen, sve do pojave Interneta.
       Njegova fudbalska veličina, pre svega, ogledala se u eleganciji pokreta, neponovljivoj tehnici "vođenja lopte", šutirao je obema nogama, kao i glavom, mada nije bio visokog rasta. NJegov pregled igre bio je ravan
       kompjuterskom. Nastupao je samo za dva kluba, brazilski "Santos" i njujorški "Kosmos". Godine 1959, na čuvenom stadionu "Marakana", u Rio de Žaneiru, Peleu je za života podignut spomenik. Danas je ministar za sport države Brazil.
      
       Maradona
       Životna priča Dijega Armanda Maradone (1960) sve je samo ne "klasična": rođen je u mnogoljudnoj i siromašnoj porodici, sa 16 godina postao je prvotimac, a sa nepunih 18 reprezentativac. U poslednji čas selektor reprezentacije Argentine Luis Cezar Menoti, uoči šampionata sveta 1978. najurio ga je iz tima! Onda se obreo u "Barseloni" za tadašnjih fantastičnih 12 miliona dolara, a samo posle dve sezone prelazi u italijanski "Napoli" koji će napustiti 1991. posle afere i rođenja vanbračnog sina sa izvesnom "prijateljicom noći", ali i pod optužbom da uživa "koku", što je definitivno dokazano 1994. na antidoping kontroli za vreme šampionata sveta u SAD, posle čega je usledio i definitivni razlaz sa fudbalom.
       Maradona je sa reprezentacijom Argentine 1986. u Meksiku osvojio šampionsku titulu pošto je u polufinalu gol protiv selekcije Engleske postigao rukom. U Argentini postoji običaj da se Maradona upoređuje sa Evitom Peron, popularnom suprugom bivšeg populističkog predsednika Huana. Kao Evita, i Maradona se iz siromaštva uzdigao do bogatstva. Koincidencija: rođen je u bolnici koja nosi ime "Evite Peron". Pored toga, njegov prvi klub bio je "Boka juniors", ekipa "beskošuljaša" u istočnom Buenos Ajresu, u najsiromašnijem delu grada, gde žive prirodne pristalice generala Perona i njegove supruge.
       Možda zato Maradona nikada nije video nesklad između svog lika "šampiona siromašnih" i činjenice da se kasnije razmetao bogatstvom. To nije smetalo ni njegovim obožavaocima "beskošuljašima" koji su u njemu, kao i Eviti, videli oličenje buržoaskog uspeha kome su svi grozničavo težili. Iako je u svojoj zemlji odavno postao božanstvo, Maradona je zavisan od droge. Nikada nije uspeo da se iskupi za sve svoje ekscese, pa ipak postao je pobednik, makar i preko Interneta!
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu