NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Za skupštinu izmirenja

("Skupština razbijenog nosa", NIN br. 2604)

      Povodom neprijatnih sukoba i zagađenih odnosa u Udruženju književnika Srbije, koji su u poslednje vreme uzburkali javnost i medije, POZIVAMO NA IZMIRENJE. Bez obzira na pravna tumačenja i dokaze ko je, a ko nije, u pravu, trebalo bi i sa jedne i sa druge strane učiniti gest dobre volje: sestri za pregovarački sto. Dijalog je nužan. Uverili smo se da sa obe strane postoje ljudi spremni za dijalog.
       Dosadašnji sukob bio je netolerantan. Pale su i teške reči. Po žestini reklo bi se da to nije sukob pravde i nepravde, već, zapravo, onaj najteži oblik: sukob dve pravde! Potrebno je da obe strane, svesne toga, sukob postave na jedan viši, kulturni nivo. A taj nivo može da bude samo dijalog. Bio bi to dijalog izmirenja, koji bi i ostalima u ovoj naciji, društvu, politici i religiji mogao služiti za primer. Moguće je živeti i raditi sa različitim stavovima, bez svađe. Prijateljstvo suprotnosti!
       Književnici, kojima je sujeta sestra, trebalo bi u ovom trenutku da zanemare taj rodbinski odnos: nesporazume da prevaziđu, uvrede da oproste. Time bi dobile obe strane, a, takođe, i naša celokupna kulturna javnost. Treba prekinuti pretnje, vređanja i represiju, kako bi se zaštitilo dostojanstvo Udruženja, i dostojanstvo svakog stvaraoca posebno.
       Predlažemo, i molimo, da predstojeća skupština, bude Skupština izmirenja!
      
       U ime Odbora za ekologiju Udruženja književnika Srbije
       BOŽIDAR MANDIĆ, predsednik
      
       LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ, član


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu