NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Skupština

      Kada sam prošlog proleća, posle više od deset godina ponovo bio u Zagrebu, kupio sam za mene veoma zabavnu knjigu "Riječi, značenje, uporaba, podrijetlo". Tomislav Ladan je napisao neku vrstu zanimljive etimologije.
       Ladan je u javnosti poznat kao jedan od najgorljivijih zagovornika pročišćavanja hrvatske varijante jezika od srbizama i od tuđica, bez obzira na poreklo, čak i onih latinskih i grčkih. On bez zazora već decenijama kuje hrvatsku terminologiju u mnogim oblastima nauke i umetnosti. Tako Ladan govori o dotičnicama (ne znam šta znači) i o prispodobama (što bi mogla biti parabola ili metafora). Govori i piše o jezikoljubima, grboslovnom, zamjenbenicama, imenoishodu, korjenoslovlju, oprečnicama itd. U jednom vrlo ozbiljnom Rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića iz 1996. takve izmislice se ne mogu naći, jer ovaj lingvista beleži stvarno stanje savremenog hrvatskog jezika.
       Međutim, Ladan je mnoge pojmove veoma eruditno obradio i nema nikakvog razloga da prilikom pisanja o pojmu skupštine ne koristim njegovu "natuknicu" na zadatu temu.
       Ne treba, nadam se, mnogo da objašnjavam zašto je ovog puta u naslovu kolumne, skupština. U Beogradu se ovih dana konstituiše skupština Srbije.
       Najpre, Ladan piše o parlamentu, sinonimu za hrvatsku reč sabor i srpsku - skupština. Svetsko pravilo je da se lokalni termini za parlament ne prevode, nego citiraju onako kako se nazivaju u pojedinim zemljama. Tako u Rusiji pišemo o dumi, u Nemačkoj o rajhstagu, u Izraelu o knesetu, a u Japanu o dijetu, itd.
       Parlament je nastao u krajnjoj instanci od grčkog glagola parabolein - bacati i uporediti, a od njega je izvedena i imenica parabola. Naravno da reč direktnije vodi od glagola parler, govoriti.
       Reč parlament se prvi put javlja u Engleskoj oko 1240. godine kao telo visokih kraljevskih vazala. Sredinom 14. veka parlament se deli na Donji i Gornji dom koji, kao što je poznato, i danas postoje.
       U Francuskoj parlament postoji od Luja XIV kao neka vrsta kraljevskog apelacionog suda.
       Parlament ima zakonodavnu funkciju i odlučuje o temeljnim pitanjima državne zajednice.
       Sabor vodi poreklo od praslovenskog glagola brati, sabrati, kao što skupština vodi od glagola skupiti.
       A senat je bio najviše državno veće Rimske republike. U SAD senat je zapravo gornji dom parlamenta. U imenu senat (senex, starac) krije se drevna institucija čovečanstva, možda čak iz praistorijskih vremena...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu