NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srećan novi milenijum!

Zaradite surfujući, Lepa Brena u Las Vegasu, najveća žurka u istoriji Neta, onlajn telefonski imenik Jugoslavije, genetski algoritam za pretragu Interneta

      Možda ne umemo da glasamo ali vam garantujemo da pravimo odlične žurke", osvanulo je nedavno na sajtu http://www.clubcam.com. Ovo je poziv na novogodišnji vikend i najluđu noć u jednom klubu u Palm Biču na zapadnoj Floridi. Ne mislite na organizaciju putovanja, mukotrpno iščekivanje vize, trošenje para koje nemate. Potrebni rekviziti su dobar računar s podrškom za multimediju i dovoljan broj sati na Internetu. Uz pomenutu tehničku propusnicu postajete VIP gost ne samo klubova na Floridi već i najveće žive žurke preko NJeb kamera u istoriji Interneta. Na pomenutom sajtu nalazi se mapa klubova širom Amerike koji će prenositi atmosferu sa novogodišnje proslave. Stranica http://www.clubcam.club10.com/dev rezervisana je za zakazivanje sastanaka i produbljivanje novih poznanstava kao i pregled prijavljenih zvanica. U svakom od klubova, jasno se prenose događaji na podijumu i sa ostalih zanimljivih mesta. Osim "milenijumske noći", na ovoj adresi organizovaće se slični spektakli. Koncerti, boks mečevi, izbori za mis bikini i mokre majice i druga veselja biće globalizovani u sličnom obimu.
       Internet putnici nedavno su na sličan način posetili parti udruženja za borbu protiv side JAZAS, koji se odvijao u NetCafeu, ne na Floridi, već u Vasinoj 22, u centru Beograda. Popularna Web kamera prenosila je živu sliku na adresu http://www.beotel.yu. I novogodišnji žur organizuje se u ovom beogradskom Internet kafeu. Osim konkurisanja mreži američkih noćnih klubova, na pomenutoj adresi se mogu slušati novogodišnji, kao i dnevni programi sa lokalnih beogradskih radio stanica.
       Naša dijaspora koja je s nostalgijom posetila NetCafe u noći 31. decembra, gde su iscureli poslednji minuti stare godine i naših desetogodišnjih muka, pretežno boravi na već legendarnom SerbianCafeu, http://www.serbiancafe.com. Trenutne temperature u najvećim svetskim "srpskim" gradovima, oglasi, onlajn naručivanje bajadera, čokoladnih bananica, plazma keksa, eurokrema i turske kafe stoje na ovoj stranici zajedno sa reklamom koja govori o novogodišnjem nastupu Lepe Brene u Las Vegasu. Keba je, na žalost obožavalaca iz grada svetlosti, otkazao svoje nastupe. Sa ove stranice se razmenjuju i elektronske razglednice i čestitke za značajne datume.
       Slike Beograda, Banjaluke i Novog Sada, uz najlepše želje poslaćete sa adrese http://www.serbiancafe.com/cards/images/thumb/razg/index.html. Najčuveniji prostor za ćaskanje (popularni chat) bivših i sadašnjih Jugoslovena još uvek funkcioniše, a posećuje je veliki broj korisnika kroz Java aplete koji se učitavaju bez problema. Planiranje žureva, objave i pozive, stalni posetioci ovog sajta organizovali su po linkovanim diskusijama.
       Stanovnici srpske komune na Internetu, masovno postavljaju linkove na svoje prezentacije. SerbianCafe pruža mogućnost da se na njegovom serveru dizajnira lična stranica. Za samo desetak minuta napravićete svoju prezentaciju visokog kvaliteta, tvrde autori softverskih alata koji se koriste na http://www.serbiancafe/members. Svoje prezentacije na ovoj lokaciji drži oko četrnaest hiljada korisnika. Izdvojeni su pristupi "naj-kul" stranicama. Danijela Popović i Švedske, alias SuperElle (http://www.serbiancafe.com/members/superelle), zaslužila je ekskluzivnost postavljanjem svoje slike iz polutame na dve trećine stranice. Roditelji Bebirona (http://www.serbiancafe.com/members/bebiron) iz Beograda su ozbiljno shvatili ulogu Mreže i upoznali ostatak sajta sa svojim dvogodišnjim sinom Igorom. Jedino ograničenje koje je jasno oglašeno, zabranjuje pravljenje prezentacija firmi i kompanija, što je sasvim razumljivo.
       Naravno, to ne znači da poslovni svet treba da očajava, jer je na Netu ponuđen bogat izbor mogućnosti za formiranje komercijalnih prezentacija. Za dinamične delove poslovnih sajtova koji se često ažuriraju, neophodno je uvesti automatizovane alate. O oblicima i načinima dodele ovakvih aplikacija prezentaciji piše na stranici http://www.pretraga.co.yu/promote/auto.htm.
       Pristupačnost i lakoća pravljenja sajtova dovela je do sve većeg broja netačnih, loših i u najmanju ruku kič stranica na koje nalećete tokom Internet plovidbe. Na adresi http://www.surf.co.yu, nalaze se autorski prikazi i analize velikog broja sajtova. Slike i citati biće vam dovoljni, da usled sopstvene procene ne gubite vreme na neželjenim adresama. Na istom mestu se održavaju i stalni izbori za sajt nedelje, meseca i godine.
       Selekcija provajdera besplatnih prostora za Internet prezentacije nalazi se na http://www.pretraga.co.yu/pretraga/email.htm. One nesumnjivo govore mnogo o svojim vlasnicima ali i dalje ne obuhvataju većinu populacije koja koristi Internet. Zato su na pomenutom sajtu izlistani i linkovi pretraživača e-mail i kućnih adresa osoba koje su ostavile podatke na Mreži. No, i pored svega, Internet još uvek nije siguran put da se pronađu podaci o nekoj osobi. Mnogi korisnici izbegavaju da ostavljaju lične podatke jer je česta pojava hakerisanja ovakvih adresara. Kada dođu do listi, hakeri ih obično prodaju reklamnim agencijama koje zasipaju vlasnike adresa s liste masom neželjene reklamne pošte ili tzv. spamom (http://www.pretraga.co.yu/pretraga/spam.html) Ipak, ako je neko iz naših krajeva bio hrabar da ostavi svoje podatke, možete ih naći preko http://www.pretraga.co.yu/pretraga/yuguide. Onlajn jugoslovenski telefonski imenik nalazi se na adresi http://www.absolutok.com. Imenik je u Mreži od 1997, a sa iste stranice se može naručiti CD-ROM verzija sa telefonima svih Jugoslovena.
       Nakon bezbrižnog slavlja, ulazak u novi milenijum i već značajni staž života sa globalnom mrežom, obavezuje nas da ozbiljnije pristupimo njenoj upotrebi. Sve više životnih segmenata neraskidivo će se vezati za usluge Interneta. Pravilno i što efikasnije kretanje po digitalnom lavirintu postaje ključ uspeha. Uvod u pravila korišćenja pretraživača ili Internet znakova pored puta nalazi se na adresi http://www.pretraga.co.yu/osnove/pretraga.html. Pristup problematici je detaljan i analitičan. Sajtovi se dele na one sa primarnim informacijama, sa primarnim linkovima i jednostavnim linkovima. Za različite vrste informacija, neophodno je koristiti različite pretraživače, iako se ljudi obično naviknu na jedan. Naučne studije vode do otkrivanja metoda pretraživanja po genetskom algoritmu (http://www.pretraga.co.yu/pretraga/vm.htm). On koristi principe evolucije i odabiranja u prirodi da bi pronašao optimalno rešenje problema. Koristi se u slučaju zahteva čije rešenje traži balans između velikog broja naizgled nezavisnih promenljivih, jer može da obrađuje više dokumenata paralelno.
       Analiza najpopularnijih svetskih pretraživača data je na adresi http://www.pretraga.co.yu/pretraga/ukratko.html. Relevantnost dobijenih podataka i jednostavnost odlikuju http://www.goto.com. Popularni http://www.yahoo.com ima u svojoj bazi preko 500 000 NJeb adresa, s opcijom prebacivanja zahteva na http://www.altavista.com i na njen kapacitet od 110 miliona adresa. Najjednostavniji sistem naprednog pretraživanja pruža http://www.hotbot.com. Takođe, to je, uz AltaVistu jedini pretraživač kojim se mogu selektivno pretraživati multimedijalni formati.
       "Pretraga i prezentovanje" (http://www.pretraga.co.yu) je Internet časopis koji je posvećen ovoj problematici. Namenjen je kako početnicima, tako i dobrim poznavaocima Mreže. Pored izbora jugoslovenskih pretraživača, poseduje i uputstvo za kulturu pisanja e-mail poruka. Objašnjeno je i šta su mejling liste.
       Pretraživač sajtova s teritorije stare Jugoslavije zove se popularno "Šerlok". Po njegovoj statistici, mi nismo tako loši: postoji blizu 7 000 .yu domena i maltene pola miliona stranica. Da ostavi svoje podatke u Šerlok DŽu adresaru odvažilo se desetak hiljada korisnika. Kao i na pretraživaču Krstarica (http://www.krstarica.com) moguće je, uz popunjavanje upita dodati svoj sajt u bazu pretraživača. Uz standardne informacije koje obično stoje na stranicama za pretragu, Krstarica nudi vodič kroz Beograd sa pozorišnim programom za celu nedelju.
       Traženje adekvatnog zaposlenja se uveliko preselilo na Internet. Pretraživanje ponuda za sve moguće vrste poslova koji se nude u svetu sublimirano je kroz pretraživač http://www.monster.com. Oko
       200 000 ponuda pretežno je orijentisano na američko tržište, ali postoji i mogućnost da se preko njega stigne do drugih razvijenih zemalja. Servis se personalizuje specifičnim zahtevima, tako da stižu samo informacije o profilima koje pokrivaju ponuđeno znanje i interesovanje. Za različite kategorije poslova pružaju se saveti kako ostvariti uspešnu karijeru.
       Ako vam nije do zapošljavanja, ne znači da vam Internet neće omogućiti laku zaradu "iz fotelje". Svaki put kada angažujete http://www.epilot.com da rešava zahtev za određenom stranicom on na vaš račun dodaje 3 centa (cent po cent i eto zgodnog xeparca). Nije prevara, jer su nekim našim korisnicima uveliko stigli čekovi. Ako se odlučite da posećujete predložene komercijalne sajtove, zarada može stići do 75 američkih dolara. Kako li će tek biti kada krenu ekonomski odnosi sa Zapadom...
      
       SNEŽANA PROTIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu