NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

One su ljubile vlast

Nacisti su očekivali da žena Trećeg rajha bude žena, majka i ubica! U knjizi "Žene nacista" zabeleženi su monstruozni zločini žena čiji su muževi ili ljubavnici bili Hitler, Borman, Gebels, Gering...

      Ana Marija Zigmund, istoričar iz Beča, napisala je knjigu "Žene nacista", koja je postala bestseler u zemljama nemačkog govornog područja. Ovo dvotomno istorijsko delo biće uskoro objavljeno u još 15 zemalja sveta, uključujući Kinu i Južnu Koreju.
       U prvom tomu ove knjige istoričarka je portretisala najpre Hitlera i "nemačke žene", zatim Geringa i njegove supruge, prvu-Karin (koja je važila kao "ideal nordijske rase" i bila kultna figura u nacističkoj Nemačkoj) i drugu Emi, glumicu Berlinskog teatra, pa Magdu Gebels, o kojoj se govorilo kao o "prvoj dami Trećeg rajha". Potom su predstavljene biografije filmske režiserke i glumice Leni Rifenštal, koja je "sedmu umetnost" stavila u službu naci-propagande, Gertrud Šolc-Klink (koja kao vođa ženskog pokreta važi za "ženskog Hitlera"), Hitlerova nećaka iz Linca Geli Raubal, Eva Braun i Henrieta fon Šivah, autorka knjige "Anegdote o Hitleru".
       U drugom tomu, koji se pojavio ovih dana u izlozima knjižara, pripoveda se o Gerdi Borman, Lini Hajdrih, Hitlerovoj ljubavnici iz Engleske, Valkir, ženi pilotu Trećeg rajha, Hani Rajts, Vinfrid Vagner, snahi kompozitora Riharda Vagnera i Karolini Roser, koja je ušla u anale istorije jer je krala tuđu decu, u želji da ih odgoji za Hitlerovu službu.
       Žene i njihova uloga u Trećem rajhu je tema koja se počela istraživati i istorijski obrađivati tek u naše vreme. Istoričari su morali čekati da budu otvoreni istorijski arhivi, jer su mnoge žene istaknutih nacističkih vođa i funkcionera prošle nekažnjeno, neke su čak u posleratnoj Nemačkoj zauzimale i dalje značajne funkcije ili su bile na univerzitetima! Tako na primer, Sofija Ebhardt, naučni saradnik nacističkog Higijenskog instituta u Berlinu, koja je zajedno sa drugim svojim kolegama oterala u smrt stotine hiljada Jevreja i Roma, predavala je posle rata fizičku antropologiju na Univerzitetu u Tibingenu i - kako su pisali pojedini nemački istoričari - sve do 1972. (!) koristila ljudski materijal romskih žrtava za laboratorijske vežbe.
       Istoričarka Zigmund objašnjava najpre Hitlerov odnos prema ženama. Hitlerov princip je bio: "Moja nevesta je Nemačka. Ja ne smem voleti nijednu ženu, dok ne ostvarim moje delo." U jednom razgovoru s Albertom Šperom, arhitektom Trećeg rajha, Hitler je kazao: "Inteligentni muškarci treba da se žene sa primitivnim i glupim ženama!" (Šperova kći Hilde Šram, živi u Berlinu. Ona se mnogo angažovala u antiratnim akcijama za vreme ratova u Jugoslaviji. Autor ovih redova je imao prilike da s njom razgovara.)
      
       Stolice od ljudskih kostiju
       U skladu s ovim njegovim poimanjem, život mu je bio potpuno prazan. Hitlerov život jeste život čoveka bez obrazovanja, bez poziva, bez ljubavi i prijateljstva, bez braka, bez očinstva. Žene koje je imao, bile su za njega "sporedna stvar". Mogućno je - kako se smatra - da je Hitler bio zaljubljen samo u Geli Raubal, svoju nećaku. Ona ga je, međutim, oslovljavala sa "čika Adolf" i bila je zaljubljena u Hitlerovog šofera. Kad je za to saznao, Hitler je odmah otpustio svoga ličnog šofera i Geli je postala njegova stalna pratilja. Ali, nedugo potom, Geli, koja je služila Hitleru kao model za njegove akt-studije, izvršila je u svojoj dvadeset i trećoj godini samoubistvo iz Hitlerovog pištolja. Valkire, iz engleske plemićke loze, koja je svim srcem volela Hitlera, takođe je završila tragično. Pucala je iz pištolja sebi u vrat. Lekari su joj spasli život i ona je umrla 1947. Eva Braun, koja je godinama sanjala da postane "gospođa Hitler", krunisala je svoju vezu s njim tek 28. aprila 1945. kratko pre ponoći, u bunkeru u Berlinu. Ali samo dan kasnije, 29. aprila, posle podne, izvršila je samoubistvo, zajedno sa vođom Trećeg rajha! Tridesetih godina - kako se izveštava - ona je pokušala dva puta da izvrši samoubistvo. Hitler, koji je neprestano bio obuzet samoubistvom, najviše je voleo da se nađe u zagrljaju suicidnih žena, tvrdi istoričarka. Eva Braun je, inače, želela da ima decu sa Vođom. Umesto dece, ona se morala zadovoljiti s pudlicama, koje je Hitler prezirao, jer je njegov "pseći ideal" bio jedino "blondi", pravi nemački ovčar. (Hitler je jednom izjavio: "Što se tiče moje familije, ona se sastoji od jednog predivnog nemačkog ovčara".)
       Nacisti su očekivali da žena bude žena, majka i ubica! Sudeći na osnovu istorijskih svedočanstava, žena Bormana, Gerda, koja je imala desetoro dece (venčani kumovi Bormanovih bili su Hitler i Rudolf Hes) i žena Hajdriha, Lina, bile su najkrvoločnije. Himler je za Gerdu opremio specijalni stan: stone lampe sa šeširima od ljudske kože i rezbarene stolice od ljudskih kostiju! Kada je to ugledala, ona je oduševljeno uzviknula: "Ah, tako lepo i praktično!" Ona je umrla 1946. od raka. Lina Hajdrih, koja je umrla tek 1985. godine, dočekavši duboku starost, tražila je od Himlera da se u zemljama pod nacističkom okupacijom stvore "robovske kolonije."
       Ruku pod ruku ide s njima žena Rudolfa Hesa, Hedviga. Prateći svoga muža od jednog do drugog koncentracionog logora, od Dahaua, gde im se rodilo jedno dete, pa do Aušvica, gde je rođeno drugo dete (imali su petoro dece), supruga glavnokomandujućeg u Aušvicu ulazila je sama u magacine i iz njih iznosila opljačkane stvari Jevreja - od hrane i dečjih igračaka, pa do zlata i dragog kamenja!
       Gering, koji je - kako opisuju istoričari - bio zaljubljenik "carske pompe", priredio je 10. aprila 1935. "carsku svadbu", kada je oženio glumicu Berlinskog teatra Emi Zoneman. Emi je nedugo potom rodila dvoje dece. Gering je, međutim, bio besplodan, pa su se mnogi pitali čija su to u stvari deca? To pitanje je postavio čak i jedan berlinski kabaretist (Verner Fink): "Dete bi se u stvari moralo zvati Hamlet!" (aluzija na Germanovog sina Hermana) - "Biti il' ne biti - pitanje je sad?" (Frank je, razume se, odmah dospeo u KZ).
       Himler, "krvavi pas Trećeg rajha", kako ga nazivaju mnogi istoričari, šef svih logora, koji je odlučio da sa zemlje iskoreni sve Jevreje i Rome, bio je pravi papučar u kući. Kako govore svedočanstva, bilo je dovoljno da njegova žena Marga, povišenim glasom kaže "Hajnrih" i on se pretvarao u nulu. Ali, i Himler, koji je svake večeri gasio svoju žeđ za krvi čajem od kamilice, imao je ljubavnicu! (Kći Himlerovih, Helga, dala je prvi put intervju ovih dana, pripovedajući o svom "usamljeničkom životu".)
      
       U Hitlerovom bunkeru
       Ni brak Gebelsovih nije bio "idiličan", kako se to u naci-propagandi predstavljalo. Magda, žena Josefa Gebelsa, mati šestoro dece, nije se do kraja mirila sa Hitlerovim shvatanjem ženske vrline: "Oružje žene je varjača! Naš su program deca!" Ona se zalagala za "žensku emancipaciju", što je i po shvatanju Hitlera i po shvatanju njenog muža, ministra propagande, "čisti jevrejski pojam". Na kraju je - što je inače već poznato - ona završila u Hitlerovom bunkeru. NJen muž se ubio iz pištolja. Magda je 1. maja 1945. usmrtila svoje šestoro dece a zatim i sama uzela otrov.
       Knjiga "Žene nacista", mada je obimno istorijsko štivo, čita se poput romana koji su pisali život i istorija. Naravno, kada se čovek suočava sa činjenicama, sa svim strahotama koje su počinili nacisti, ne može da ne postavi pitanje: "Pa, zaboga, šta je taj čovek, kad i majka koja je rodila malu četu dece, mirno gleda kako se svakodnevno tamane deca u Aušvicu, kao što je to recimo bio slučaj sa Hedvigom, Hesovom ženom.
       Ovom knjigom su nadopunjena istorijska i ljudska saznanja o nacizmu.
       S druge strane, zahvaljujući knjizi "Žene Kremlja" (Moskva, 1992), obogaćena su saznanja o staljinizmu. Kada se pročitaju obe knjige, onda reči nemačkog pisca Vilanda imaju, čini se, opravdanja: "Klonite se žena koje ljube vlast i hoće da vladaju, jer su spremne da počine najstrašnije zločine!"
      
       RAJKO ĐURIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu