NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neću da nam deca idu u inostranstvo

Dragan Domazet,ministar za privredni razvoj

      Dragan Domazet (1947) dolazi u Vladu Srbije na poziv mandatara Đinđića. Od januara 1994.godine do ovog januara radio je na mestu višeg naučnog istraživača u Institutu za proizvodne tehnologije DŽintek, najvećeg nacionalnog instituta za podršku proizvodne industrije u Singapuru.
       Biće ministar za nauku, tehnologiju i privredni razvoj. NJegov posao će biti da, zajedno sa ostalim članovima vlade i stručnjacima, osmisli i izgradi novu, izvozno orijentisanu industriju Srbije.
       "Moj je cilj da u što skorije vreme Srbija ima bar nekoliko proizvoda po kojima će biti prepoznatljiva u svetu", kaže Domazet.
       "Kreativnost, efikasnost i otvorenost - to su tri ključne reči koje karakterišu razvojnu strategiju za koju ću se zalagati", kaže Domazet.
       Kreativnost - jer najveće profite na svetskom tržištu ostvaruju originalni proizvodi, bazirani na novim idejama. "Zato ću raditi na usmeravanju domaće nauke da sarađuje sa privredom koja treba da realizuje ove razvojne projekte od nacionalnog značaja", objašnjava sagovornik NIN-a.
       Efikasnost - jer da bismo izvozili, bili konkurentni i dobro zarađivali, moramo maksimalno efikasno da koristimo sve resurse angažovane u našoj privredi: ljude, energiju, proizvodne linije, logistiku, objašnjava Domazet.
       "Otvorenost - jer naši proizvodi ne mogu da budu zasnovani isključivo na sopstvenoj tehnologiji. Zato moramo stvoriti uslove ne samo za jednostavan uvoz inostrane tehnologije, komponenti i poluproizvoda, već za stvaranje industrije proizvoda i usluga koja će, pored sopstvene, izvoziti i inostranu tehnologiju", kaže Domazet.
       Radiće na stvaranju zakonske i fizičke infrastrukture koja će omogućiti da inostrane kompanije direktnim investiranjem u Srbiji otvore svoje proizvodne pogone za proizvodnju namenjenu pre svega svetskom tržištu.
       O svom singapurskom iskustvu kaže: "Bio sam u mogućnosti da se detaljno upoznam sa poslovanjem više singapurskih kompanija u kojima sam rukovodio projektima modernizacije njihovog poslovanja. Bio sam svedok kako Singapur napreduje zahvaljujući dobro osmišljenoj politici koja je uspešno kombinovala koncept otvorenog tržišta i otvorenosti prema svetu, s jedne strane, i osmišljeno usmeravanje razvoja privrede s druge".
       Domazet ima i odlično iskustvo na domaćem terenu jer je, tokom svoje univerzitetske karijere u Jugoslaviji, deset godina po dva dana nedeljno radio kao spoljni saradnik u Elektronskoj industriji i osmišljavao praktične projekte za Mašinsku industriju u Nišu i fabriku Lola-Sarlah iz Pirota.
       O Đinđićevom pozivu kaže: "Shvatio sam to kao poziv čoveka koji želi ono što i ja: da ne ratuje sa prošlošću, već da izgradi novu budućnost Srbije. Osećam veliku odgovornost, očekujem velike muke i mukotrpan rad, ali verujem u uspeh, jer verujem u mogućnosti koje moj narod ima, a koje je gušio dosadašnji sistem. Lako mi je bilo da se odreknem lagodnog života i vrlo atraktivnog posla u inostranstvu. Ne želim da i naša deca moraju da traže budućnost u inostranstvu", kaže Domazet.
       Za razliku od svojih kolega, Domazet ima i ozbiljan politički staž - 1990. je bio jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), 1993. godine, jedan od potpredsednika DS, takođe i poslanik u Veću građana Savezne skupštine. NJegov brat Vladimir je danas gradonačelnik Niša.
       Domazet je rođen u Nišu u advokatskoj porodici. Otac mu je bio ugledan niški advokat Siniša Domazet čiji je otac bio pre rata najveći proizvođač soda-vode u Nišu, a imao je i bager(!) za vađenje peska iz Nišave. Deda po majci, takođe advokat, Bora Gojković bio je jedan od četvorice Nišlija koji su otkrili Medijanu, ostatke rezidencije cara Konstantina.
      
       T. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu