NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vraćanje opreme

Inspektori koji su odnosili opremu iz mnogih radio i TV stanica i dalje rade u Saveznom ministarstvu telekomunikacija

      Prema odluci Saveznog ministarstva za telekomunikacije, oprema koju je prethodna vlast oduzela radio i TV stanicama, vratiće se vlasnicima. Oprema se može vratiti samo onim elektronskim medijima protiv kojih nije podignuta krivična prijava. Ukoliko postoje pravne prepreke, pre nego što na dnevni red dođe vraćanje opreme, Ministarstvo za telekomunikacije se mora obratiti sudstvu.
       "Stanje se sada normalizuje. Ako je nekome nešto oduzeto, to mu po prirodnom pravu mora biti vraćeno", kaže Boris Tadić, savezni ministar za telekomunikacije. "Taj proces će, međutim, trajati neko vreme, jer nije moguće odmah doći do kompletnih podataka o tome gde se nalazi oduzeta oprema. Ukoliko se nešto od oduzete opreme ne pronađe, Ministarstvo za telekomunikacije će podneti prijave protiv N.N. lica."
       Posle zvaničnog zahteva oprema je vraćena Radio Indeksu, Zlataru, Biseru, Stilu, Pinku (Radio stanica iz Zaječara), Raka Ešingeru, Čoki, Hercu, Radio stanici SO Krupanj i Televiziji Požega. Zahtev da im se oduzeta oprema vrati podnelo je još dvadesetak elektronskih medija u Srbiji.
       Radio Indeksu je, kako kaže Nenad Cekić, direktor ove radio-stanice, vraćen samo deo opreme. Prema njegovim rečima, oprema nije uništena, ali ipak mora da prođe testiranje pre nego što se upotrebi. "Moramo da vidimo šta je od svega ostalo, do tada ćemo raditi onako kao dosad", kaže Cekić. "Dosad smo opstajali uz pomoć američke agencija AIREH, Kanađana, Holanđana i Vlade Velike Britanije."
       Prema Cekićevim rečima, vraćanje opreme je važno jer znači da ne postoji krivična prijava protiv Radio Indeksa. "Oprema se vraća samo onima protiv kojih se ne vodi krivični postupak. Mi smo zahvalni, ali smatram da svima treba da se vrati imovina jer otimanje je bilo bez reda i zakona."
       Krivičnu prijavu protiv onih koji su bespravno oduzimali opremu Cekić neće da podnosi. "Ništa ne dobijam ako nekoga oteram u zatvor. Uostalom, teško je otkriti ko je za šta odgovoran.". Cekić tvrdi da su u oduzimanju opreme učestvovali Jovan Jovanović i Dušan Kostić, inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije, koji su još na tim funkcijama. "Morali smo da potpišemo rešenje jer puškaranje nije bilo neophodno", kaže Cekić. "Zašto oni još rade, meni nije jasno."
       Tadić je potvrdio da Kostić i Jovanović i dalje rade u Saveznom ministarstvu za telekomunikacije, ali i naglasio da oni ne snose odgovornost. Prema Tadićevim rečima, oni su samo izvršavali svoj posao po zakonu, jer Radio Indeks ni formalno ni pravno nije imao dozvolu za rad.
      
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu