NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dok svira radio

Nova vlast je Radio Srpski venac preimenovala u Radio Bujanovac, opštinski odbor SPS-a je odmah osnovao "Novi Srpski venac"

      Nema ni mesec dana kako je Radio Bujanovac postao ono što nikada nije bio - slobodan radio koji ne strepi od hirova i ideologije vodeće partije u opštini. Duh promena stigao je u bujanovački Radio tek kada je Biserka Matić-Spasojević, republički ministar informisanja, otvorila vrata i rekla: "Došla sam da vas oslobodim!". Rečeno, učinjeno. Za vršioca dužnosti direktora Radio Bujanovca imenovan je Miroslav Jocić.
       "Rođen sam u selu Sveta Petka, biologiju sam diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini 1993. godine, a u novinarstvu sam više od pet godina", kaže Miroslav Jocić, dodajući da se do pobede JUL-a 1997. godine još nešto i moglo učiniti u dvonedeljnim novinama "Srpski venac" i istoimenom radiju. Nova vlast u opštini Bujanovac spaja novine i Radio u jedno preduzeće, a Mirjana Petrović, učiteljica srpskog jezika u Osnovnoj školi "Branko Radičević", postaje direktor koji ime novine "Srpski venac" menja u "Bujanovačke novine", a Radio Srpski venac u Radio Bujanovac. Opštinski odbor SPS-a istovremeno osniva "Novi srpski venac". Uskoro Oliver Trajković otvara svoj muzički Radio Ema koji nikada nije imao informativni program.
       Od dolaska Mirjane Petrović "Bujanovačke novine", koje su bile potpuno prepuštene same sebi, i Radio Bujanovac napušta više od 65 odsto novinara i tehničara. Uoči saveznih i lokalnih izbora 2000. godine u Bujanovac dolazi Tatjana Logar s namerom da preostale zaposlene u bujanovačkom radiju stimuliše varijabilom od 20 odsto na lične dohotke koji su bili ispod 2 500 dinara.
       "Poslednjih godinu dana nisi smeo na ulici da se pozdraviš s nekim ko je bio opozicionar u Bujanovcu a kamoli da ga pozoveš da gostuje u emisiji", kaže Jocić dodajući da je srednjotalasni predajnik u Borovcu potpuno uništen za vreme bombardovanja, a da jedini preostali predajnik nikada nije radio sa više od 15 odsto snage.
       Zahvaljujući pomoći republičke i savezne vlade Radio Bujanovac je uoči Nove godine uplatio više od 300 000 dinara na ime neizmirenih računa za struju koja nije plaćena od osnivanja Radija 26. 2. 1997. godine. Za nabavku i opremanje novog studija i zamenu dotrajale tehnike vlada je uložila više od 1 500 000 dinara, dok je od Radio televizije Beograd dobio "tempru" iz 1997. godine. Primanja petnaest zaposlenih u novinama i Radiju povećana su za 95 odsto.
       "Sada radimo na izmeni programske šeme koju mora da odobri naš osnivač Skupština opštine Bujanovac", kaže Jocić i dodaje:"Namera nam je da pre svega ojačamo informativni program. Zbog aktuelne situacije svakog dana direktno prenosimo konferencije za štampu iz Pres-centra. Planiramo da naše vesti emitujemo na parne sate, a da u neparne sate reemitujemo vesti Radio Beograda. Želja nam je da neke emisije koje su bile popularne, naročito među mlađima, vratimo, kao i da našim slušaocima ponudimo nešto novo."
       Sredinom decembra Biserka Matić-Spasojević obećala je da će vlada pomoći osnivanje radija u Preševu. Po rečima Behljula Nasufija, glavnog i odgovornog urednika, Radio Preševo bi trebalo da počne sa emitovanjem za manje od tri nedelje.
       "Za nekoliko dana, tačnije 15. januara treba da stigne oprema u naš Dom kulture", kaže Nasufi, koji je upravo podneo Saveznom ministarstvu telekomunikacija zahtev za dodelu frekvencije.
       "Ministarka Matić odobrila je u Preševu distribuciju albanskih novina koje se štampaju na Kosovu, kao i saradnju sa novinarima koji žive i rade na Kosovu, čak i u Albaniji. Međutim, iako smo dobili odobrenja, novine još nisu stigle u Preševo. Ja sam razgovarao sa Stoletom Filipovićem, načelnikom MUP-a za Preševo da nam bar za internu upotrebu u biblioteci omogući albanske novine. Mećutim, on to nije hteo da učini".
      
       L. K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu