NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Književni glasnik

      Sa novim vekom u život je ušao "Književni glasnik", časopis koji je nastao po ugledu na slične evropske revije.
       Osnivač "Književnog glasnika" je izdavačka kuća "Otkrovenje", a saizdavač Narodna knjiga, obe iz Beograda. Časopis ima 200 strana, od kojih su korice i još 16 strana u koloru, na kvalitetnom kunsdruk papiru, što je retkost kad su u pitanju ovakve revije.
       Središnji deo prvog broja, kao nekakva knjiga u knjizi (časopis je kao jedna obimna knjiga) nosi provokativan naslov "Srpski intelektualci i izdaja". Ostvarenje ovakvih temata pomaže Fond za otvoreno društvo. Zanimljivost prvog broja je bivša jugoslovenska baština, novosti iz književne produkcije bivših jugoslovenskih republika. Tu su, ubuduće kao redovna rubrika, i najnovija književna ostvarenja u svetu.
       Prvi broj, između ostalog, donosi i izvode iz udvoričkih tekstova naših savremenih pisaca o Slobodanu Miloševiću. Zatim izvod iz knjige Koste St. Pavlovića "Jovan Dučić", neke vrste jeretičke knjige koja, veličajući Dučića kao pesnika, istovremeno ruši mit o Dučiću kao izuzetnoj ličnosti i intelektualcu. Znatan prostor posvećen je i našem danas jednom od najprestižnijih savremenih pisaca Goranu Petroviću...
       Glavni i odgovorni urednik časopisa je u ovim poslovima iskusni Dragan Mojović, a u redakciji su još Jovica Aćin, Savo Dautović, Stevan Jovanović, Mihailo Pantić, Vasa Pavković i Gojko Tešić. Dizajner je Nikola Konstandinović.
      
       J. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu