NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slučaj Sombor

      Krajem novembra prošle godine odbornici SO Sombor usvojili su ostavku v.d. upravnika Narodnog pozorišta Milivoja Mlađenovića i time udovoljili zahtevu Nezavisnog sindikata pozorišta koji je tražio njegovu smenu preteći štrajkom. Od 64 zaposlena, prema podacima Nezavisnog sindikata, za smenu Mlađenovića izjasnilo se dve trećine zaposlenih.
       Nemajući kud, Mlađenović je posle 12 godina uspešnog rada odbornicima ponudio svoju ostavku koja je usvojena i osnivač na mesto novog v.d. upravnika imenuje Zorana Bekvalca, odbornika iz redova DS, diplomiranog pravnika, do tada pomoćnika načelnika Opšte uprave opštinske uprave. Ovim imenovanjem osnivač se oglušio o zahteve zaposlenih, odnosno Nezavisnog sindikata da se za prvog čoveka pozorišta imenuje glumac Srđan Aleksić.
       Štrajkački odbor, nezadovoljan novim v.d. upravnikom, obratio se javnosti dopisom u kojem, između ostalog, stoji: "Koristeći svoje legitimno i legalno pravo, osnivač nam je brzinom svetlosti poslao kadar koji je po sopstvenim rečima stari i oprobani opozicionar poslat od svoje partije na čijoj bi lestvici znatno pao da se tog zadatka nije prihvatio ...koji po sopstvenom priznanju u pozorištu nije bio 12 godina... koji smatra da je biti direktor pozorišta svemirske stanice ili zemljoradničke zadruge potpuno isto." Štrajkači su tada poručili: "Mi nemamo vremena da ćutimo niti želimo da nam partijske direktive ruše i zatvaraju pozorište. Teret takvih odluka moraju snositi oni koji kroje, a ne prebacivati krivicu na pozorište. Mi smo ti koji želimo spasiti pozorište od ljudi koji po direktivi svojih partija danas govore kako zakoni ne postoje već samo volja zaposlenih, a sutra se kriju iza istih tih zakona."
       Na poslednjoj sednici SO Sombor odbornici su uslišili zahteve štrajkača, priznavši time da su se kadrovski "prekombinovali" i za upravnika Narodnog pozorišta imenovali su Srđana Aleksića koji je u redovnoj konkursnoj proceduri podneo molbu sa podrškom Nezavisnog sindikata i SDU.
       Novi upravnik najavljuje četiri premijere u ovoj sezoni, ugledne reditelje, sanaciju gubitaka... Samo, da li je baš ovako moralo i nije li već "potrošen" stari sjaj pozorišnog čuda sa severa Bačke.
      
       ZLATA PEKANOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu