NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sve smo predvideli

General-major prof. dr Momčilo Krgović, načelnik Sanitetske uprave VJ:

      Na osnovu iskustava iz Bosne i Iraka očekivali smo da će se i na našem terenu primeniti municija sa osiromašenim uranijumom. Svakodnevno je vršena detekcija i identifikacija tih sredstava. U to su se odmah uključili ABHO i neke civilne institucije, tako da je VJ dobrim delom rata imala i dvostruku i trostruku kontrolu upotrebe tih sredstava. Tokom rata smo materijal sa Kosova - delove tehnike, zemljište i vodu - odnosili u Niš u Zavod za zaštitu zdravlja koji je tehnički dobro opremljen i u kome se to detaljno analiziralo.
       Sve lokacije u Srbiji gde su upotrebljena ova sredstva su obeležene sem jedne koja, nažalost, još nije. Ova municija je upotrebljena i na poluostrvu Luštica na ulazu u Bokokotorski zaliv.
       Vojska Jugoslavije je primenjivala i ličnu i kolektivnu zaštitu vojnika, a posebno je korišćen manevar i ljudstvom i sredstvima. Mislim da je ta pokretljivost bila spasonosna.
       Znalo se tačno još za vreme rata koje jedinice su bile blizu ugroženih rejona. O municiji kojom je gađan Generalštab imali smo informacije sledećeg jutra.
       Neposredno posle povlačenja naše vojske sa Kosova napravili smo protokol po kojem treba delovati kod ljudstva koje je eventualno ozračeno. Neposredno posle rata napravljen je projekat kojim je osmišljeno adekvatno medicinsko praćenje vojnika kod kojih je za takav tretman bilo razloga. Tokom dvehiljadite godine, u saradnji sa komandama svih armija, izabrano je 1 080 ljudi, pripadnika vojske, koje smo sistematski pregledali i nismo našli ništa alarmantno odnosno - za sada nema obolelih. Oni moraju da idu na redovne preglede narednih pet godina. Tek ako bi se u ovoj grupi pokazao porast nekih oboljenja onda bi morale da se preduzmu mere u koje bi morala da se uključi država. To nije isključeno i zato moramo da budemo veoma oprezni, ali nema nikakvog razloga za paniku niti za masovne posete lekarima i bolnicama.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu