NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čudne vlade

U Evropi nema vlade bez ministarstva za ekologiju; to mu danas dođe kao tiganj bez drške

      Ni balkanski sindrom nije dovoljno ubedljiv razlog za postojanje ministarstva za ekologiju. Mandatar Đinđić ostao je pri svome i u njegovom kabinetu neće biti "zelenog" ministra. To je, naravno, teško objasniti pa, između ostalog, zato Đinđić nije izašao iz prostorija DOS-a pred novinare ni posle sat i po po završetku razgovora sa članovima vlade. Ali, pođimo, redom.
       Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu održao je u Beogradu, 27. novembra 2000. godine okrugli sto posvećen učešću javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nevladinih ekoloških, ali i odgovarajućih vladinih institucija SRJ, Srbije i Crne Gore.
       Ocenjeno je da je ukidanje Saveznog ministarstva za razvoj, nauku i životnu sredinu neshvatljiva mera sve i da nije bilo agresije NATO-a na SRJ s nesagledivim ekološkim posledicama.
       Sa ovog skupa izdato je i saopštenje za javnost. U njemu, pored ostalog, piše: bez postojanja ministarstva ili drugog jasno prepoznatljivog državnog organa, nadležnog za oblast životne sredine može biti dovedena u pitanje mogućnost ispunjavanja međunarodnih obaveza u oblasti životne sredine i približavanja Jugoslavije međunarodnim standardima.
       Naravno, savezni mandatar Zoran Žižić i republički mandatar Zoran Đinđić, bez oklevanja su ugasili ministarstvo za ekologiju!?
      
       Prvo Žižić...
       Onda je u NIN stiglo pismo koje je Žižiću uputio jedan stručnjak iz ukinutog ministrarstva za ekologiju. U njemu, između ostalog, piše: "Kao čovek koji se bavi pitanjima međunarodnopravnih aspekata zaštite životne sredine i koji je objavio veći broj stručnih i naučnih radova u ukinutom ministarstvu, teško mogu da prihvatim činjenicu da je SR Jugoslavija jedina zemlja u EVROPSKOM REGIONU koja nema ministarstvo ili drugo adekvatno i prepoznatljivo telo koje bi se bavilo problemima zaštite životne sredine."
       Naravno, da i ovo pismo, u ime ukinutog ministarstva za ekologiju, nije pokolebalo Žižića u nameri da bude ekskluzivni evropski premijer.
       Dolepotpisani je u prvoj polovini decembra uporno pokušavao da stupi u kontakt sa premijerom Žižićem. Žižićev šef kabineta Zoran Ilić zatražio je da mu se pismeno dostavi sinopsis za razgovor. Kada je dostavljen sinopsis, gospodin Ilić je savetovao da se obratimo i gospodinu Zoranu Đinđiću(!?) jer ne bi bilo loše da i on prisustvuje razgovoru pošto odluka treba da bude KOALICIONA (!?) Đinđić, obično, predusretljiv, ceo dan bio je zauzet, da bi nas, predveče, opet neuobičajeno, preko svoje sekretarice, uputio na - Labusa. Onda Labus nije bio dostupan danima.
       Žižićeva odluka za ukidanje ministarstva za zaštitu životne sredine kao da je ohrabrila - nuklearne lobiste.Odmah su se javili ne prezajući, čak i ne čekajući da se stiša afera o balkanskom sindromu.
      
       ...potom Đinđić
       Tako, 10. januara na novoj RTS, u udarnom terminu, posle večernjeg dnevnika, u vanrednoj emisiji o balkanskom sindromu, Božidar Nikolić, voditelj emisije, pita svoje sagovornike, Radojka Pavlovića iz Nuklearnog instituta u Vinči i pukovnika Milana Zarića, načelnika Uprave ABHO Vojske Jugoslavije, šta misle o gradnji atomskih centrala?! Je l', eto, stiže nas nestašica struje i tako to... Radojko Pavlović spremno dočekuje pitanje i kaže kako je zakon o moratorijumu na izgradnju atomskih centrala u Jugoslaviji iz 1989. godine doneo velike štete jer su, pored ostalog, ukinuta sredstva za finansiranje nuklearnih stručnjaka koji su nam sada preko potrebni za hvatanje u koštac sa balkanskim sindromom. Ali, ako bi zakon bio ukinut, dodaje Pavlović, i ako bi atomske centrale počele da se grade, a grade se dugo, po sedam-osam godina, onda bi se uz nuklearke izgradili i - kadrovi(!?)
       (Gotovo u isti dan, i makedonska glasila počinju sa istom pričom; Makedonija će ostati u mraku ako ne počne izgradnja atomske centrale jer, eto, Makedonija i sada dobija struju od bugarske nuklearke u Kozloduju.)
       Na povampireni nuklearni lobi onda reaguju samo - filmaxije!? Režiser Dušan Jelić, u četvrtak, najavio je početak snimanja filma "Pozdrav iz Srbije". Film govori o korumpiranom policajcu (Gaga Nikolić) koji je upleten u uvoz i skladištenje radioaktivnog otpada i snima se kod Grocke, to jest u blizini Vinče.
       Režiser Jelić kaže: "Žao mi je što smo sa ovom temom u toku sa vestima dana. Ukoliko se neko prepozna u ovom filmu, biće strašno a meni će biti žao zbog toga Celu priču pripremam više od četiri godine i u vreme kada sam počinjao mnogi su mi blagonaklono savetovali da šverc nuklearnog otpada zamenim, u scenariju, švercom droge. Nije mi palo na pamet da takav posao može da se radi bez saradnje sa državom."
       Gordana Brun iz ukinutog srpskog ministarstva za zaštitu životne sredine kaže: "Nova vlada Srbije nikako ne bi smela da ostane bez ovog resora. I ne samo to. Neophodan je korak dalje, i to objedinjavanjem nadležnosti zaštite životne sredine i ostalih resursa upravo u ovom ministarstvu, potom i formiranje agencije za zaštitu životne sredine. Tek tada možemo očekivati kvalitetnije upravljanje životnom sredinom i prelazak Srbije u modernu državu i zemlju očuvane prirode."
       Zoran Đinđić, mandatar nove srpske vlade, kaže za NIN:
       "Ministarstvo za ekologiju, ovakvo kakvo je dosad postojalo, nije bilo ni funkcionalno ni efikasno, zato je i svedeno na nivo sekretarijata za ekologiju. Ali, to ne znači da nova srpska vlada hoće da marginalizuje zaštitu životne sredine. Za šest meseci stvorićemo kompetentno ministarstvo za upravljanje prirodnim resursima i zaštitu životne sredine. U tom cilju, deo nadležnosti iz ministarstava za poljoprivredu, zdravlje i građevinarstvo biće preusmeren u nadležnost tog novog ministarstva za prirodne resurse i životnu sredinu."
       Đinđićeva ideja, na prvi pogled, ne zvuči loše jer u mnogim evropskim vladama postoje tako profilisana "zelena" ministarstva. Ostaje da se vidi kako će Đinđić ovu ideju sprovesti do kraja.
       Ovako kako je, ne može. Jer, vlada bez "zelenog" ministarstva je k'o tiganj bez drške.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu