NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Nemanja" bez linka

Oprema oduzeta nezavisnim stanicama najverovatnije je poklonjena bivšim režimskim stanicama, odneta na Kosovo ili samo ukradena

      Tridesetak elektronskih medija u Srbiji uputilo je Saveznom ministarstvu za telekomunikacije zahtev da im se vrati oprema oduzeta za vreme vlasti Slobodana Miloševića. Za sada je do opreme došlo devet radio-stanica i jedna televizija, drugi još čekaju.
       Privatna Televizija Nemanja iz Ćuprije jedna je od takvih stanica. Oprema joj je oduzeta marta prošle godine, otkad nisu radili, da bi im posle 5. oktobra u susret izašla gradska televizija u okviru koje redakcija trenutno radi. Zaposleni, ipak, planiraju da počnu sa samostalnim radom početkom marta u nadi da će im oteta oprema do tada biti vraćena.
       "Sa promenom vlasti prešli smo u gradsku televiziju, što pre 5. oktobra nije bilo moguće, jer je na vlasti bio SPS", kaže Vesna Stojković,glavni i odgovorni urednik TV Nemanja. "U međuvremenu, dok nije došlo do smene vlasti, pomoć smo dobijali od NUNS-a i ANEM-a. Zahvaljujući njima, mi smo preživeli."
       Zvanično, bivša vlast je ovoj televiziji oduzela opremu s obrazloženjem da nije plaćena nadoknada za frekvencije. U prostorije televizije došao je jedan inspektor sa deset naoružanih policajaca i, uz pretnje vlasniku da se ne meša u njihov posao, oduzet je link iz studija i sa repetitora. "Morali smo da platimo 170 000 dinara da bi nam vratili opremu", kaže Vesna Stojković. Televizija nije mogla da sakupi taj novac, pa se obratila opozicionim političkim strankama, grupi G17 plus, evropskoj kancelariji. Međutim, kako navodi Vesna Stojković, ni oni nisu uspeli da sakupe tu sumu novca, a i stav Saveta Evrope je bio da nijedan dinar ne sme da se da u Miloševićevu kasu.
       Prema rečima Stojkovićeve, TV Nemanja je smetala bivšoj vlasti zato što je bila nezavisna televizija. "Kroz naš program prošli su svi opozicioni čelnici, Otpor i druge nezavisne organizacije. Sada očekujemo da nam se naše vrati. Međutim, vreme prolazi, opreme i dalje nema", kaže Vesna Stojković.
       Savezno ministarstvo za telekomunikacije je obećalo da će izaći u susret i vratiti opremu, ali problem je što otetoj opremi ne može da se uđe u trag.
       Prema nezvaničnim informacijama, jedan deo oduzete opreme ugrađen je u espeesovske TV i radio-stanice podizane do septembarskih izbora, nešto je odneto na Kosovo a nešto je, najverovatnije, prosto ukradeno. "Suštinski problem je što se uopšte ne zna gde je naša oprema završila", kaže Vesna Stojković.
       Po svemu sudeći, to će se teško i saznati. Savezno ministarstvo najavilo je da će, ukoliko se ne dođe do podataka o nestaloj opremi, podneti prijavu protiv N.N. lica, dok neke stanice najavljuju da će podneti prijavu protiv onih koji su im bespravno oduzeli opremu.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu