NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Deset najboljih

Kritičari koji u NIN-u redovno prate zbivanja u pojedinim oblastima kulturnog stvaralaštva, već po tradiciji prave rang-liste najboljih i najznačajnijih ostvarenja. Ovaj bilans u 2000. završavamo u ovom broju listom najuspešnijih u rok muzici

      Svi izašli na crtu
       Završna godina proteklog milenijuma u domaćem rokenrolu mogla bi se okarakterisati svakako, samo ne kao bogata i berićetna. Nije se pojavilo ni petnaestak značajnijih izdanja, isključujući "ružičastu" produkciju (to se ionako ne može nazvati rokenrolom), a koncertna aktivnost je, do famoznog petog oktobra, ne računajući turneju "Izađi na crtu", imala uglavnom endemski karakter.
       O beznađu koje je obuhvatalo devedeset procenata tzv. domaće pop-rok industrije, dovoljno govori baš ta činjenica - da je upravo jedna građanska, politička inicijativa, kao poziv najmlađim biračima da izađu na glasanje, bila bez konkurencije muzički događaj godine (pogledati dokumentarni film "Srpska turneja '99." reditelja Ivana Markova).
       Ivana i Negativ, Edžesburn, Darkvud dab, Kanda, Kodža i Nebojša, Atheist Rap, Jarboli, Sunshine, Orthodox Celts, Goblini, Del Arno bend, samim svojim angažmanom, 25 koncerata po većim gradovima Srbije, ušli su u istoriju srpskog roka, a prošla godina ostaće upamćena i po konačnom otkrivanju karata među muzičarima, kada je javni angažman u pitanju.
       Naravno, rokenrol-društveno-politički-angažovana-turneja nije isključila postojanje ozbiljnih bendova, koncertnih atrakcija, kao i malog broja, ali odabranih, muzičkih izdanja. Ivana i Negativ mnogo ubedljivije zvuče na bini nego u studiju i sigurno su jedan od najjačih utisaka godine, bez obzira što ploča vremenski pripada 1999. godini. Atheist Rap su na najbolji način pokazali da sazrevaju kao muzičari i da su na putu da postanu vrlo ozbiljne komercijalne rokenrol zvezde (neki ih i sad takvima smatraju). Darkvud dab i Kanda, Kodža i Nebojša za mnoge su bili terapija protiv duhovne torture koja nas je, uz fizičku represiju, pratila više od 15 godina, posebnost iznedrena iz nasilno getoiziranih svetskih tendencija na domaćoj muzičkoj sceni. Goblini i koncertno, i albumom "Re contra" (Metropolis Records, 2000), ulaze u vrh evropskog alternativnog roka (ionako su jednom nogom i glavom napolju, u Italiji), dok Orthodox Celts lagano postaju suvereni popularnosti, čemu je doprinelo, uz odličan zvuk "uživo", i izvanredno komercijalno i izvanredno kvalitetno izdanje "Green Roses", (isti izdavač)...
       Gotovo tuce izdanja, od toga pola rokenrola, izdao je beogradski "Automatik", zbog čega mu i pominjemo ime, a značajno je reizdanje dva albuma Eve Braun na jednom disku, "First And Last", snažna i moderno realizovana hard core ploča Ritma nereda "999", kao i "Sve laži sveta" Vlade Divljana (sada "na radu" u Austriji).
       Posle duže pauze Direktori su snimili album "Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar", Jarboli, kao i mlada klupska-tehno atrakcija Intruder učvršćuju svoju rastuću popularnost, ovi poslednji duhovitim, osvežavajuće kreativnim "lonj-budget" spotovima koji ilustruju izdanje "Able".
       Produkcija "Free B92" reizdala je CD "Igračka plačka" i novi album Kande, Kodže i Nebojše "Become", novi korak u evoluciji muzičkih svetova koje kreiraju Oliver Nektarijević i ekipa, a tu je i "Full Control" grupe Edžesburn, ploča koja opravdano konkuriše za izdanje godine, autorski, muzički, produkciono, kako god hoćete. Vredne beleženja su i kompilacija "Radio Utopia 4 - Belgrade Coffee Shop" koja obuhvata radove domaćih autora elektronske muzike u protekloj deceniji i "Srbija Sounds Global", na kojoj su se našli izvođači domaće tradicionalne muzike, bilo u klasičnom etno maniru, kao Pavle Aksentijević ili duvački orkestri, bilo u modernijim aranžmanima i interpretacijama Borisa Kovača ili Lajka Feliksa, na primer.
      
       DAMIR JELISAVČIĆ
      
      

1. Kanda, Kodža i Nebojša - "Righteous" (Become, 2000)
       2. Edžesburn - "Sun" (Full Control, 2000)
       3. Orthodox Celts - "Green Roses" (Green Roses, 2000)
       4. Rambo Amadeus - "Čobanin je upravo napustio zgradu" ("Don't happdy, be worrdy", 2000)
       5. Goblini - "Voz" (Re contra, 2000)
       6. Vlada Divljan - "Odnesi me" (Sve laži sveta, 2000.)
       7. E-plady - "Zašto" (E-plady, 2000)
       8. Intruder - "Back Home" (Able, 2000)
       9. Ritam nereda - "10 godina"
       (999, 2000)
       10. Ivana i Negativ - "Ja bih te sanjala" (Negativ, 1999)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu