NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uručena NIN-ova nagrada

Svečanosti u Aeroklubu prisustvovali brojni gosti među kojima i predsednik SRJ Vojislav Koštunica

      Prošlog četvrtka obavljen je završni čin vezan za najprestižniju književnu nagradu za roman godine. Goranu Petroviću, laureatu NIN-ove nagrade za roman "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'" (u izdanju "Narodne knjige" iz Beograda) u beogradskom Aeroklubu je 25. januara uručeno ovo priznanje u prisustvu brojnih kulturnih i javnih radnika.
       Gost na ovoj svečanosti bio je i predsednik Savezne Republike Jugoslavije dr Vojislav Koštunica, koji se najpre susreo sa laureatom Goranom Petrovićem i čestitao mu na ovom visokom priznanju. Pisac se zahvalio i poklonio Koštunici nagrađeni roman, sa posvetom velikog poštovanja.
       Posle pozdravne reči glavnog i odgovornog urednika NIN-a Stevana Nikšića, predsednik NIN-ovog žirija Aleksandar Ilić je obrazložio zašto je Petrovićeva knjiga proglašena za najbolji roman u 2000. godini, a glumac Predrag Ejdus pročitao je odlomak iz nagrađenog romana.
       Autor Goran Petrović primio je povelju iz ruku glavnog i odgovornog urednika NIN-a, a novčani deo nagrade u dinarskom iznosu od pet hiljada maraka predao mu je generalni direktor "Jubanke" Marko Steljić. Ova je banka, inače, deveti put zaredom sponzor NIN-ove nagrade. Steljić je pored čestitki autoru, poželeo da "idealne teme, čitanje i ljubav, sa idealnim likovima" iz romana postanu - realni život.
       - Neka ove teme zaraze ovaj narod, neka nam knjiga bude najjače oružje, a neka nam znanje bude najubojitija municija - reči su generalnog direktora "Jubanke".
       Beseda koju je izrekao ovogodišnji laureat Goran Petrović izazvala je veliku pozornost prisutnih među kojima su bili i Slobodan Orlić, savezni sekretar za informisanje, predstavnici diplomatskog kora, pisci koji su bili u najužem izboru za NIN-ovu nagradu - Mirjana Novaković, Radovan Beli Marković, Svetislav Basara, Strahinja Kastratović, raniji dobitnici NIN-ove nagrade - Milorad Pavić, Miroslav Josić Višnjić, Danilo Nikolić...
       A povodom NIN-ove nagrade, predsednik Vojislav Koštunica je okupljenim novinarima rekao:
       - Na ovu vrstu praznika, praznika knjige, lepog običaja jednog nedeljnika, u ovoj nesreći kojom smo bili pritisnuti poslednjih godina, mi smo pomalo zaboravili. Dolazeći danas na dodeljivanje nagrade gospodinu Goranu Petroviću za jednu sjajnu knjigu, posle nekoliko, takođe, sjajno napisanih knjiga, imam utisak da se vraćamo tom lepom običaju, da je ovo početak nečega. Pred nama su mnogi počeci. I ovo je, kada je o kulturi reč, kada je o knjizi reč, kada je o reči reč, o kojoj je Goran Petrović tako lepo govorio, jedan od početaka u pravom smislu reči.
       U ovom trenutku roman "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'" beleži peto izdanje i po tradiciji koja važi za NIN-ov izbor najtraženija je knjiga među čitaocima.
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu