NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Deblji kraj policajcima

Hronologija incidenata nema kraja. Prvi put, međutim, dogodilo se da su "deblji kraj" izvukli dežurni policajci

      Šta to znači biti navijač? Da li to znači određeni izgled, obrazovanje, status, posebna prava? Zanima me da li njihovi roditelji znaju čime se oni bave. Sit sam navijača i, uopšte, utakmica", kaže Nikola Dereta, kapetan MUP-a Srbije, posle tuče dežurnih policajaca i grupe navijača "Crvene zvezde", pre početka košarkaške utakmice "Partizan" - "Crvena zvezda" ispred dvorane "Pionir".
       Hronologija incidenata (tuča sa teškim posledicama) pre, za vreme i posle derbija dva najpopularnija kluba u nas "Crvene zvezde" i "Partizana", o bilo kom sportu da je reč, kao da nema kraja. Prvi put, međutim, dogodilo se da su "deblji kraj" izvukli dežurni policajci. Pretučeno je 22 policajca (saopštenje MUP-a), sa ozbiljnim povredama. Dalje, u saopštenju MUP-a kaže se da je napad na njihove ljude bio sinhronizovan, da su u jednom trenutku vođe navijača "Crvene zvezde" (imena nisu saopštena, ali su poznata policiji - pr. a.) čak htele da pregovaraju kako bi navijači bez ulaznica ušli u dvoranu "Pionir".
       Prisutni, "nezainteresovani" posmatrači, pak, tvrde da je prava sreća da nije bilo i mrtvih! Navijači, kojih je bilo više, policajcima su se suprotstavili metalnim šipkama. Setimo se dva ranija incidenta sa derbija starih rivala. Na košarkaškoj utakmici (22. novembra 1997) kada je domaćin bila "Crvena zvezda" meč su prekinuli navijači ovog kluba bacanjem baklji i svetlećih raketa. Tom prilikom je teško povređen Goran Obradović, kome je raketa polomila obe kosti leve podlaktice. Petorica vinovnika događaja dobila su zatvorske kazne u trajanju od 15 do 25 dana.
       Najteži incident u svakom pogledu dogodio se na 113. fudbalskom "derbiju" (30. oktobra 1999) na stadionu "Partizana" kada je poginuo navijač "Crvene zvezde", sedamnaestogodišnji Aleksandar Radović iz Opova, učenik Prve beogradske gimnazije. Raketa ispaljena sa južnog dela stadiona smrtno je pogodila Radovića koji se nalazio na severnoj tribini. Utakmica nije prekinuta!
       Govor mržnje ni posle toga nije prekinut, neretko je bio protkan političkim implikacijama. Ono što treba posebno da brine svakako su zvanična saopštenja klubova i njihovo uporno ograđivanje od incidenata. Saopštenje Košarkaškog kluba "Crvena zvezda" posle najnovijeg događaja ispred dvorane "Pionir" to dokazuje: "Ostaviti navijače i ljubitelje košarke ispred zatvorenih vrata dvorane 'Pionir', kada u gledalištu ima još najmanje 1 500 slobodnih mesta je vrlo nepromišljena i nimalo mudra odluka. Razumemo razloge bezbednosne prirode koje su izneli predstavnici organa reda, ali ne i razloge KK 'Partizan' da navijačima 'Crvene zvezde' uskraćuju pravo da vide svoje ljubimce..." U "Crvenoj zvezdi" dalje kažu da žale zbog incidenta, ali najavljuju i nove "represivne mere prema protivniku i njegovim navijačima". U narednoj utakmici kada "Crvena zvezda" bude domaćin, a pošto je KK "Partizan" jednostrano prekinuo dugogodišnju praksu razmene ulaznica, verovatno da će derbi sa tribina posmatrati samo "Zvezdini" navijači.
       "Ako je sve tako kako tvrde, onda im mi više nismo potrebni, neka se 'mlate' međusobno", kaže mladi policajac koji nije želeo da se predstavi.
       Ima i pristalica teorije da su navijači osetljiviji deo društva i da ih kao takve treba štititi od policije. Ovu teoriju potkrepljuju gotovo smešnom činjenicom - da nije bilo navijača ne bi pala zgrada Savezne skupštine...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu