NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zbogom pameti!

("Pall Mall! Mislite o tome!", NIN br. 2613)

      Kad i filozofi počnu da lepe političke etikete, zbogom pameti!
       A g. Daković, kad se jedi, to obilato čini.
       No, preuzimajući na sebe ulogu samozvanog advokata R. Konstantinovića i uzdižući njegovo delo "Filozofija palanke", on u svojoj natpalanačkoj zaslepljenosti (ne izjašnjavajući se kome to plemenu sam pripada!), uvek napravi poneki previd kojim dovodi u nepriliku svog mentora. Takva je, recimo, g. Dakovićeva trijumfalna tvrdnja da je - posle svih ratova, nesreća i stradanja, kroz koja smo prošli - "Filozofija palanke" upravo danas "politički hit". On, tako, svesrdno preporučuje i novome režimu filozofiju koju je toliko cenio prethodni komunistički režim, uveren da je ponovo došlo pet minuta da se srpskom narodu, pored ostalih nevolja, natovari na vrat i kompleks palanačkog duha...
       Možda će tako i biti, mada sumnjam. Ali, ako tako i bude, upitajmo se: kakve su to filozofije koje uopšte mogu biti "politički hitovi", u bilo koje vreme?
       Mislite o tome, g. Dakoviću. A Vaš manir da nečije mišljenje diskreditujete navodnim "srpskim nacionalizmom", popularan je baš kao i Pall Mall na koji se pozivate!
      
       SLOBODAN NOVAKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu