NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Davos

      U Davosu je završen Međunarodni ekonomski forum, uz nezapamćene mere bezbednosti. Protivnici kapitalizma demonstrirali su uporno tokom celog trajanja Foruma.
       Na zasedanju su predstavnici Afrike podigli atmosferu do usijanja kada su predstavnike svetskog kapitala, poput prisutnog DŽordža Sorosa, nazvali monstrumima. On je replicirao da se afrički narodi nalaze u teškom ekonomskom položaju ne zbog kapitala, već zbog svojih korumpiranih vođa.
       U brazilskom gradu Porto Alegreu poljoprivrednici i levo orijentisani aktivisti u isto vreme održali su Svetski društveni forum, neku vrstu "antimitinga" Davosu, objedinjujući snage protiv svetskih kapitalističkih korporacija.
       Istočnoevropski državnici imali su svoj mini forum. Tokom sastanka u Davosu, hrvatski predsednik Stipe Mesić i jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica dogovorili su se da diplomatske odnose podignu na nivo ambasadora i da rade na ublažavanju sistema izdavanja viza.
       Davos je švajcarsko luksuzno odmaralište, sa više od deset hiljada stanovnika, sa smučarskim terenima. Sastoji se od Davos-Placa i Davos-Dorfa. Ime Davos (naziv na romanšu Tavadž) potiče od romanš (retoromanske) reči tavo koja znači iza. Dolina se nalazi iza planina koje štite ovu lepu oblast od vetrova. Danas, u Davosu, većina stanovnika (koji su se naselili još u 13. veku i potisli romanš stanovništvo) govori nemački.
       Romanš ili grišun pripada romanskoj grupi jezika kojim govori oko 65 hiljada stanovnika u Švajcarskoj, uglavnom u kantonu Grizon, gde je i službeni jezik. Najbliži je francuskom. Pisani dokumenti potiču još iz 12. veka.
       Davos je mesto radnje Manovog Čarobnog brega (1924), jednog od najslavnijih romana 20. veka. Evo kako pisac opisuje Davos očima svog glavnog junaka Hansa Kastorpa: "U daljini predela ukaza se jezero, voda mu je bila siva, a kraj njegovih obala, na okolnim uzvišicama uzdizale su se crne smrekove šume, idući naviše postajale su proređenije i gubile se ostavljajući za sobom golo stenje. Voz stade na jednoj maloj stanici; bilo je to Davos selo".


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu