NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Demokratija za početnike

Školski program RTS-a, pored novih serija i emisija, počinje i da reprizira one koje do sada nisu bile poželjne

      Redakcija Školskog programa RTS-a radi punom parom i priprema za svoje gledaoce mnoštvo zanimljivih serija, domaćih i stranih. Siniša Aleksić, jedan od urednika Školskog programa kaže da je na programu trenutno dvadeset domaćih i desetak stranih serija i da se one premijerno prikazuju, pored onih koje se repriziraju.
       "U okviru oblasti namenjene deci predškolskog uzrasta kreće emisija 'O dečijim pravima', za osnovce je pripremljena magazinska emisija "Putokaz", a za srednjoškolce 'Škola bez zidova' koja govori o tome šta bi trebalo popraviti u školstvu", kaže Aleksić. Pored toga, mladi mogu da prate emisije koje su usmerene na jednu oblast. Emisija "Pisci iz moje čitanke" predstavlja omiljene dečije pisce i pesnike i otkriva im neke detalje iz njihovih života. "Tumačenje književnih dela" analizira dela sa kojima se deca susreću u svom obrazovanju, kao što su Novi zavet, jevanđelja, Žitije svetog Save. Takođe u školskom programu nalaze se i emisije za talentovaniju decu - o programiranju, novim saznanjima, ali i one o matematici i hemiji koje služe "da razbiju strah" od ovih predmeta.
      
       Gledaoci su posebno zainteresovani za emisiju "Demokratija za početnike". Svrha emisije je da se na pristupačan način objasni pojam demokratije, njen nastanak u antičkoj Grčkoj, istorijski razvoj i oblici koje je ona imala u različitim razdobljima. "Serija je stara, 1992. godine je emitovana jedna epizoda, a onda je prekinuto sa prikazivanjem", kaže Aleksić. "Za bivšu vlast ona nije bila poželjna, i zbog same teme i zbog gospodina Vladete Jankovića koji je vodio emisiju i napisao scenario."
       Školski program je dugo bio kontrolisan, mnogi urednici su bili oterani sa radnih mesta ali, prema rečima Aleksića, novinari su se snalazili koliko su mogli da program preživi i da bude kvalitetan.
       Sada je problema manje jer, kako kaže Aleksić, "lakše se razgovara". "Razmenjujemo ideje i delimo brige, postoji kolektivni odnos prema programu." Međutim, finansije su još uvek najveći kamen spoticanja, a i gledanost je bitno smanjena u odnosu na druge televizije.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu