NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Principi Hi-Ethicsa

      Ovim se principima postavljaju najviši standardi pomoću kojih će organizacije članice Hi-Ethicsa pomagati korisnicima medicinskih informacija da ih upotrebe s najvećim mogućim poverenjem. Kompanije koje prihvate da se pridržavaju postavljenih principa pomoći će korisnicima da dođu do pouzdanih, bezbednih i ispravnih informacija i usluga u oblasti zdravlja. Na definisanju ovih principa angažovani su eminentni pravnici, rukovodioci u zdravstvu i stručnjaci za zaštitu prava i privatnosti. Na principe su primenjeni etički standardi iz oblasti medicine, izdavaštva, industrije i prava. Principi podrazumevaju:
      
       1. Polise o privatnosti potrošača - Hi-Ethics će prihvatiti politiku zaštite privatnosti koju će korisnici moći lako da shvate.
      
       2. Pojačanu zaštitu privatnosti za informacije koje su u vezi sa zdravljem - ovakve informacije će se koristiti isključivo tamo gde korisnik očekuje da one budu primenjene i neće biti otkrivene bez prethodno dobijene saglasnosti korisnika.
      
       3. Čuvanje privatnosti korisnika u odnosu na treću stranu - u slučajevima kada neka treća strana ima pristup ličnim podacima o korisniku, a koje su vezane za njegovo zdravlje, ovakve se informacije neće koristiti bez prethodne saglasnosti korisnika.
      
       4. Otkrivanje vlasništva i finansijske podrške - javno će biti navedeni svi oni koji imaju finansijski interes u objavljivanju određenih informacija, kao i one ustanove ili lica koji pružaju finansijsku ili drugu podršku sajtovima. Javno će biti objavljeni vlasnici onih sajtova s medicinskim informacijama koji su pristupili konzorcijumu Hi-Ethics.
      
       5. Identifikaciju sponzora zdravstvenih informacija i plaćenih sadržaja - jasno će se razdvojiti oglašavanje i reklamiranje od zdravstvenih informacija isto tako će se identifikovati odnosi između komercijalnih sadržaja i čisto medicinskih informacija.
      
       6. Besplatno reklamiranje i promotivne ponude - na sajtu Hi-Ethicsa biće naznačene sve promocije proizvoda i usluga koji su besplatni.
      
       7. Kvalitet sadržaja zdravstvenih informacija - nijedan proizvod se neće imenovati kao terapeutski ukoliko za to nema čvrstih dokaza i neće se prihvatati reklamiranje i sponzorisanje neproverenih proizvoda i usluga.
      
       8. Autorstvo i odgovornost - u slučaju objavljivanja rezultata kliničkih i naučnih ispitivanja, objavljivaće se samo oni najnovijeg datuma, uz kvalifikacije autora i ustanove u kojoj je sprovedeno istraživanje.
      
       9. Objavljivanje izvora koji je obavio procenu valjanosti - objavljivaće se samo proizvodi koji su podložni proceni.
      
       10. Profesionalizam - isključivo medicinski stručnjaci mogu pružati profesionalnu pomoć putem Interneta.
      
       11. Kvalifikacije - biće objavljene sve kvalifikacije i preporuke lica koja pružaju zdravstvenu pomoć preko Interneta.
      
       12. Javnost odnosa, stepena poverenja i poštenja - korisnici moraju znati koji sajtovi pružaju realne informacije i usluge, a takve informacije moraju biti lako dostupne i razumljive, kako bi korisnici bili svesni eventualnih rizika.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu