NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lude krave

Predviđanja da će nastupajući vek biti obeležen još izraženijim strahom od neobjašnjivih bolesti, dobija svoju potvrdu ovih meseci u vidu planetarne histerije izazvane bolešću "ludih krava"

      Zvaničan naziv za grupu stočnih bolesti "ludih krava" je Bovine Spongiform Encephalopathdž (BSE). U pitanju je zarazno oboljenje mozga sa dugim periodom inkubacije (četiri, pet godina) i smrtnim ishodom u roku od nekoliko nedelja od pojave prvih manifestacija (http://www.who.int/int-fs/en/fact113.html). Prvi slučajevi zabeleženi su u Engleskoj 1986, pa se ova zemlja smatra začetnim mestom pojavljivanja ove opake bolesti. Do decembra prošle godine, u Engleskoj i ostalim evropskim zemljama (mahom one koje su iz ove zemlje bile uvozile goveđe meso i prerađevine), zabeleženo je oko 180 000 slučajeva (http://www.oie.int).
       Poreklo i uzrok bolesti još nisu poznati. Postoji nekoliko teorija koje polaze od činjenice da su krave u Engleskoj od osamdesetih godina prošlog veka hranjene organskom hranljivom smešom u kojoj su se nalazili i ostaci ovčijih iznutrica. Pretpostavlja se da su iznutrice bile zaražene agensom (tzv. prionima) koji se preneo i na krave (http://www.bse.org.uk/bsestordy/bsestordy.htm). Iako nepoznat, agens je pokazao šokantan efekat - hiljade grla, umesto da daju više mleka, počelo je da umire iz neobjašnjivih razloga. Leševi uginulih krava iskorišćeni su na razne načine - za preradu u (novu) stočnu hranu, hranu za kućne ljubimce ili su zaražene krave jednostavno klane i prerađivane za ljudsku upotrebu (http://www.oneworld.org/news/reports/apr96_bse1.html)!
       Prvi talas zabrinutosti zapljusnuo je Englesku marta 1996. kada je Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva prvi put podnet izveštaj o misterioznom oboljenju ljudi, tzv. modifikovanoj Jakobs-Krojcfeldovoj bolesti (vCJD) koja napada ljude izazivajući neizbežan smrtni ishod. Ovo neurološko degenerativno oboljenje u "običnoj" verziji bilo je odranije poznato medicini i znalo se da napada svega jednu od milion osoba. Ono što je šokiralo naučni svet, ali i javnost bila je jaka, mada nepotvrđena veza između BSE i vCJD. Postavila su se pitanja poput onoga da li se bolest prenosi sa zaraženih životinja na čoveka i kako (http://www.fas.org/ahead/docs/bsesurvedy.htm).
       Doktor Stenli Pruziner (http://www.ucsf.edu/neurosc/facultdy/neuro_prusiner.html) nagrađen je 1997. godine Nobelovom nagradom za medicinu za tzv. prionsku hipotezu, u kojoj je objasnio nastanak vCJD bolesti kod ljudi, kao posledicu inficiranja prionima. Prioni su proteini koji se nalaze u mozgu ljudi, ali i drugih sisara (uključujući i krave), i koji predstavljaju normalne integralne delove ćelijske membrane mozga. Međutim, "zli", izmenjeni prioni, pronađeni kod "ludih krava" imaju opake osobine - otporni su na praktično sve vidove uništenja (stomačna kiselina, alkohol, visoke temperature, spaljivanje). Kada "maligni" prioni dospeju do mozga domaćina, dobijaju sposobnost da se tamo ugrade i "nateraju" njegov organizam da proizvodi degenerisane prione u velikim količinama. Posledice su katastrofalne! Zaraženoj osobi mozak počinje bukvalno da se raspada poprimajući sunđerastu formu (spongiformna degeneracija). Smrtni ishod je potvrđen u najmanje 90 odsto slučajeva. Broj obolelih stalno raste i dostigao je cifru od oko stotinu, a pretpostavljeni broj zaraženih je daleko veći (pesimisti tvrde da će se on uskoro meriti milionima) s obzirom na dug period inkubacije i teško postavljanje dijagnoze. Naime, simptomi Jakobs-Krojcfeldove bolesti liče na one povezane sa drugim neurološkim oboljenjima. Ono što dodatno obeshrabruje jeste nepostojanje apsolutno nikakvog načina lečenja, kao i drugi faktori, poput nemoguće identifikacije "zlih" priona iz mesa zaraženih životinja i njihovog uništenja (prioni preživljavaju temperaturu u visokim pećima, koja iznosi više od 3000 stepeni) i nesposobnosti imunog sistema da na njih uopšte reaguje.
       Šta činiti? Panika je već zavladala kao i ekonomske posledice u vezi s prodajom mesa. Veliki problem u ovom slučaju bila je namera vlade Velike Britanije, kao i klanične industrije, da se problem zataška umesto da se preduzmu mere i izvrši odgovarajuća edukacija. Sada je za mnogo toga već kasno, ali su napori za naučni proboj vidljivi iako, čini nam se, svugde provejava misao ne toliko naučnog, koliko opšteljudskog karaktera, da je izvršeno brutalno silovanje prirode. U gladi za dodatnim profitom, stoka je protivprirodno hranjena životinjskim prerađevinama, što predstavlja svojevrsni kanibalizam. Sada se to, kao bumerang, vraća biću koje je sve to započelo i koje se nalazi na vrhu lanca ishrane - čoveku. Napomenimo: varijanta uobičajene forme Jakobs-Krojcfeldove bolesti kod ljudi, koja nema veze sa "ludim kravama", bila je uočena isključivo u plemenima koja su jela mozgove preminulih...
      
       DUŠAN KATILOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu