NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zvezda je rođena

Tinejdžer Janko Tipsarević gotovo u svemu podseća na Andrea Agasija. Kosu je šatirao plavim nijansama, sa jasnom porukom na potiljku - "samo seks Srbina spasava"

      Od vremena Slobodana-Bobe Živojinovića teško da ko može da se seti da smo među teniserima imali šampionsko ime, onoga koji pobeđuje ili je bar među nosiocima turnira. Bili bismo srećni da neko od naših tenisera prođe kolo - dva. I upravo na prvom ovogodišnjem "gren-slem" turniru u Australiji dobili smo pobednika. Doduše, u juniorskoj konkurenciji, ali - tako se počinje. Janko Tipsarević, 17-godišnji član beogradskog Teniskog kluba "AS", prvi je Jugosloven kome je to pošlo za rukom. Boba Živojinović bio je šampion "samo" u dublu...
       Na poslednjih pet turnira Janko Tipsarević je ostvario 27 pobeda i samo jedan poraz među vršnjacima. Trijumfovao je na "Princ kupu", turniru treće kategorije u Majamiju, početkom decembra. Bila je to uvertira za "Oranž boul" (juniorski šampionat sveta), gde je poražen u četvrtfinalu od pobednika turnira. Zatim su usledile samo pobede, u Meksiku gde je odbranio titulu u Meridi, potom je osvojio dva prva mesta u Meksiko Sitiju i San Hozeu. Poslednji turnir u Australiji je svakako najjači, jer je prve kategorije, u rangu Vimbldona i Rolan Garosa. Pre toga, na pomenutim turnirima prošle godine u Engleskoj i Francuskoj Janko nije prošao ni prvo kolo. U Melburnu se sve promenilo i Janko Tipsarević je danas vodeći teniser među juniorima sveta. Znači, "broj 1".
      
       "Pljunuti" Agasi
       Iza karijere Janka Tipsarevića stoji inostrana menadžerska agencija "Proserv" sa kojom ima finansijski ugovor, italijanska "Fila" obezbeđuje opremu, "Hed" rekete. "Od naših firmi jedino prehrambena industrija 'Juhor' i farmaceutski koncern 'Hemofarm' zasad su raspoloženi za saradnju", objašnjava majka Vesna Tipsarević.
       Posle sjajnog uspeha na otvorenom šampionatu Australije i dolaska na mesto "broj 1", sigurno da će mnogi "lovci" na talente želeti ugovor sa mladim šampionom. U ovom dobu, tinejdžerskom, Janko gotovo u svemu podseća na slavnog Amerikanca jermenskog porekla Andrea Agasija. Kosu je šatirao plavim nijansama, sa jasnom porukom na potiljku da "samo seks Srbina spasava". Amerikanac Agasi je u Jankovom dobu dosta obećavao, a kasnije, što je sigurno najznačajnije, potvrdio je raskošni talenat. Bilo je, naravno, i oscilacija u njegovoj bogatoj karijeri. Za Agasija, kada je o poređenju reč, najjače oružje bili su reket i loptica sa kojima je rušio sve pred sobom. Ofarbana kosa i minđuše na ušima svakako su bile u drugom planu. Danas Andre Agasi nosi frizuru ala "Kodžak".
       Janko Tipsarević ne krije zadovoljstvo što kažu da podseća na Agasija. "Tajna mog uspeha je u činjenici da nemam slabu tačku. Svi elementi moje igre su na sasvim korektnom nivou, čak mi ni servis nije slab. Imam snagu, ali ne želim servisom da osvajam poene već da se pripremam za njihovo osvajanje", tvrdi. Dalje, juniorski "broj jedan" veruje da većina tenisera koji su bili najbolji juniori sveta kasnije postaju odlični profi igrači!
      
       Vazduh Kopaonika
       Veliki teniski znalac Radmilo Armenulić, o pojavi velikog broja talenata u nas, za NIN kaže: "Ništa nije čudno, kod nas je uvek bilo potencijala i u težim uslovima od današnjih. Problem je samo kako talenat dovesti do vrha. Ne događa se svakom da kao Boris Beker u sedamnaestoj godini osvoji Vimbldon. Janko Tipsarević ima mnogo toga vrednog da stigne do vrha, a da li će - pokazaće vreme i uslovi koje bude imao."
       Kažu da ko ne udahne vazduh Kopaonika teško da može da računa na veliku sportsku karijeru. Teniski junoša Janko je jedan deo svojih priprema za brojne turnire u svetu proveo u Brusu, podno vrha Kopaonika, rodnom mestu njegovog oca Pavla. Žitelji ove varoši sa neskrivenim zadovoljstvom ističu da Janko jeste po rođenju Beograđanin, ali da je isto toliko i njihov. Kada se nedavno obreo u Brusu, mnogi dečaci i devojčice su ofarbali kosu da izgledaju "kao Janko".
       Na Kopaoniku postoje teniska igrališta, ali nisu u najboljem stanju. Jedno od dobrih mesta za tenisere svakako je i poligon u "Beloj reci". Izgleda da sada kada zima prolazi a snega nema, svi bi da igraju tenis. Zna se i zbog čega. Stigao je Janko Tipsarević...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu