NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bejrut na Ibru

Srbi žele da njihova država ima jedinstvenu strategiju za Kosmet. Albanci sa strategijom nemaju problema

      Promovisan kao zona poverenja od strane međunarodne zajednice, pojas širine od stotinak metara na levoj obali Ibra u Kosovskoj Mitrovici, popularno nazvan Bošnjačka mahala, sve je samo ne prostor gde vlada poverenje i tolerancija. Pre bi se moglo reći da je reč o zoni sumraka ljudske svesti, mestu gde caruju svakoliko nasilje, pljačka, paljevine i ubistva.
       Kako tvrde međunarodni zvaničnici, najpre je, pre desetak dana u Bošnjačkoj mahali pretučen jedan Albanac. Sledećeg dana varnica je buknula u žestok sukob Srba i Albanaca. Prema zvaničnim izvorima, epilog je - jedan ubijeni Albanac i dvojica ranjenih, a stradalo je i nekoliko stambenih objekata. Sledećih dana sve se odvijalo po već viđenom scenariju. Nekoliko hiljada Albanaca iz južnog dela grada pokušavalo je da pređe most na Ibru, a na drugoj strani čekali su ih pripravni Srbi.
      
       Treniranje strogoće
       Danima se iznad Ibra vio gust dim od suzavca i odjekivale detonacije šok bombi. Pripadnici francuskog kontingenta Kfora, teškom mukom i uz sopstvene žrtve, uspeli su da privremeno spreče direktne etničke sukobe većih razmera. O žestini svedoči i podatak od pedesetak teže i lakše ranjenih pripadnika međunarodnih snaga bezbednosti i preko stotinu povređenih Albanaca tokom protesta u južnom delu. Uvođenje policijskog časa u zoni poverenja od 22 do 6 časova ujutru doprinelo je trenutnom stišavanju napetosti ali nije ni za milimetar otklonilo opasnost od novih, još krvavijih obračuna.
       U južnom, albanskom delu Mitrovice pripadnici OVK, presvučeni u uniforme od međunarodne zajednice blagosiljanog i pomognutog Kosovskog zaštitnog korpusa, počeli su da "treniraju" svoj način strogoće. Do podne bivali su najgrlatiji i najratoborniji u masi okupljenoj na mostu, a onda presvučeni u uniforme KZK "uspevali su da ubede narod" da se povuče i prekine demonstracije. Nedavno, na jednoj od retkih zajedničkih konferencija za novinare u organizaciji UNMIK-a u Mitrovici, kolega Skender Salihu, glavni i odgovorni urednik Radio Mitrovice na albanskom jeziku, vašem reporteru se poverio da u južnom delu grada "vlast" drži nekoliko naoružanih grupa, uglavnom sastavljenih od ljudi koji ranije nisu tu živeli. Kada nema sukoba sa Srbima, "kondiciju" treniraju sa svojim sunarodnicima. Urbanim Albancima, starosedeocima, kaže on, već je muka od te "zaštite" montanjerosa koji su se u južni deo slili iz okolnih sela.
       Spontano nastala u danima neposredno posle završetka rata na Kosovu, grupa "Most" u severnom delu grada postala je protivteža militantnim Albancima. Doskorašnji režim Slobodana Miloševića je ohrabrivao i tajnim kanalima pomagao aktivnosti ove grupe. Danonoćna dežurstva na mostu i pored Ibra počela su da se plaćaju, momci su bili opremljeni motorolama, a oružja ionako nije falilo. Hrabri momci iz prvih dana ustupali su mesto novim, često lokalnom stanovništvu nepoznatim ljudima, za koje mnogi u Mitrovici tvrde da su isluženi policijski kadrovi u civilu. NJihov zadatak se nije svodio samo na odbranu mosta već i da "urazume" one Srbe koji bi da ovaj Gordijev čvor rešavaju na mirniji način.
       Nesporni lider Srba u Kosovskoj Mitrovici, Oliver Ivanović, predsednik Izvršnog odbora SNV-a, mitrovičkog regiona, po mnogo čemu kontroverzna politička figura na Kosovu, postao je ovih dana glavni razlog za najnoviji neuspeh mirovnog pokušaja međunarodnih snaga za rešenje krize u Kosovskoj Mitrovici. Šef UNMIK-a Hans Hakerup i komandant Kfora Karlo Kabiđozu odbili su da u pregovorima o platformi za mir u Kosovskoj Mitrovici u srpskoj delegaciji učestvuje i Oliver Ivanović. Iako razlozi nisu saopšteni, ovo se može dovesti u vezu sa pretresom prostorija SNV-a u Mitrovici 31. januara nakon nove eskalacije sukoba. Srpska strana je reagovala žustro, odbivši da se u okrnjenom sastavu sretne sa međunarodnim čelnicima.
      
       Srpski raskoli
       - Ni mi do sada nikom nismo uslovljavali sastav delegacije - tvrdi Vuko Antonijević, predsednik Skupštine SNV-a mitrovičkog regiona - nećemo da ponovimo greške koje su se dešavale na drugim srpskim prostorima, kao u Republici Srpskoj kada su međunarodne snage krojile sastave naših delegacija. Ovo će samo da nam pomogne da postignemo još veće jedinstvo oko ključne stvari, a to je povratak Srba na Kosovo.
       Doduše, ni mitrovički prvaci nisu dozvolili da u sastav njihove pregovaračke grupe uđe Rada Trajković. Oglasio se i Opštinski odbor SNV-a Leposavića koji podržava gračaničku političku opciju.
       - Pod pritiskom savezne države i demokratske Srbije došlo je do dobitnog pozitivnog zaokreta mitrovičkog SNV-a i to onog dela koji čine stranke DOS-a. Drugi deo, pripadnici ili naslednici bivšeg režima, nastavlja sa starom politikom izazivanja nestabilnosti u cilju opstajanja na političkoj sceni, što ih neminovno vodi u političko samouništenje. Ono što ne raduje jeste nova lokalna strategija - dominacija SNV-a Kosovske Mitrovice po svaku cenu, što podrazumeva otvorenu neprincipijelnu koaliciju sa ostacima bivšeg SPS režima koji se grčevito bori za svoj ideal - "komunizam na severu Kosova i posle smaka sveta", kaže se u saopštenju iz Leposavića.
       - Mi u ovom trenutku očekujemo da naša država definiše platformu i strateške ciljeve na čitavom Kosovu pa samim tim i u severnom delu. Politički vrh zemlje mora da se odredi da li da Srbi uđu u političke tokove na Kosovu i na koji način da deluju. Tako će se izbeći mnoge nedoumice oko budućeg statusa Kosova - smatra dr Marko Jakšić, član SNV-a mitrovičkog okruga i predsednik DSS-a za Kosovo i Metohiju, jedan od najuticajnijih političara u ovom delu Kosova.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu