NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stojković i Divac u Beloj kući

Prvi put na skupu najboljih košarkaša sveta našla su se dva Srbina. Bili su sasvim uspešni

      Građanima Srbije u trajnom sećanju ostaće 5. oktobar. Datum za pamćenje za Vlada Divca je 11. februar. Posle više od 11 godina boravka u Sjedinjenim Državama i igranja u NBA ligi, naš as je konačno uspeo da se izbori za mesto na Ol-star utakmici. Mogao je Divac i ranije da se nađe na ovoj manifestaciji, bilo je sezona u kojima je pružao mnogo bolje partije nego ove godine, ali, eto, mnogobrojni faktori plus, naravno, velika sreća, odlučili su da se pojavi tek sada i to ni manje ni više nego u američkoj prestonici, u Vašingtonu.
       U Em-Si-Aj centru veoma zapažen nastup imao je i drugi Jugosloven - član "Kingsa" Predrag Stojaković. On je u tandemu sa koleginicom iz ženskog NBA ligaša "Sakramento Monarks" Ruti Bolton Holifild pobedio u takmičenju tubol (u slobodnom prevodu "dve lopte", mada se igra samo sa jednom), igri sličnoj našem "putu oko sveta", dok je u brzom šutiranju trojki izgubio u samoj završnici od beka "Milvoki Baksa" Reja Alena (ljubitelji filma ga pamte kao glavnog glumca uz Denzela Vošingtona u filmu Spajka Lija "He's Got a Game"), koji je realizovao poslednjih deset uzatopnih šuteva.
      
       Nestali belci
       Iako nije slavio u Ol-star meču, uspeh Divca u ovakvim okolnostima je višestruk. On je jedan od najstarijih debitanata u istoriji Ol-stara, prvi je strani učesnik koji nije pohađao neki američki koledž (Nemac Deltlef Šrempf je studirao na Vašingtonu, Holanđanin Rik Smits na Maristu, Nigerijac Akim Olajžuan na Hjustonu, a Zairac Dikembe Mutombo na DŽordžtaunu) i jedini je belac među 28 biranih igrača.
       Ovaj poslednji podatak, umnogome je potresao vrh i većinu ljubitelja NBA košarke. Na prvoj Ol-star predstavi nastupali su samo igrači bele puti, a 49 godina kasnije situacija je potpuno obrnuta. Na četiri subotnja takmičenja (ruki meč, tubol, trojke i zakucavanja) učestvovala su samo petorica belaca, od njih Peđa Stojaković je Jugosloven, Dirk Noviki Nemac, a Stiv Neš Kanađanin, samo su Pet Geriti i Voli Zerbijak američki državljani. Pa gde su zapravo ti belci? Američkim sportom u potpunosti dominira crna populacija i to je postalo toliko izraženo, da ne samo da predstavljaju gotovo 80 posto svakog profesionalnog tima, već su polako preuzeli i rukovodeće položaje. Da bi donekle održali balans, rukovodstva posežu za igračima iz Evrope, kojih iz godine u godinu je sve više i polako počinju da igraju veoma značajnu ulogu u svojim ekipama.
       Ol-star u Vašingtonu je bio 50. po redu i po brojnim svečanostima se nije razlikovao od prethodnih, ali je zato sama utakmica u nedelju po svom kvalitetu i uzbuđenjima daleko nadmašila sve.
      
       Istok-Zapad
       Dominacija Zapadne konferencije trebalo je samo da dobije potvrdu u nedelju uveče. Odlaskom Majkla DŽordana u penziju i krajem ere "Čikago bulsa", kvalitet se koncentrisao na "Divljem, divljem zapadu". Trenutna situacija na tabeli to najbolje oslikava. Čak 10 timova na Zapadu ima više pobeda nego poraza (preko 50 posto uspešnosti), dok je na Istoku samo pet ekipa.
       Predstava je organizovana na najvišem nivou. Samu utakmicu pratio je veliki broj propratnih programa, a počelo je sa bubnjarima (slučajnost ili nešto drugo - prosudite sami). Uz pomoć lasera i lajt-šoua spektakularno je predstavljen svaki igrač. Čirlidersice su bile dodatak, kao šlag na torti, dok je izuzetno atraktivna diva R&B i pop muzike DŽesi Simpson, na jedinstven način otpevala američku himnu (a neki igrači su na sebi svojstven način odslušali - sa rukama na genitalijama, njišući se sa noge na nogu, kao da je u pitanju prvoplasirana pesma sa Bilbordove top liste).
       Sam početak Ol-star meča bio je u znaku momaka sa Zapada. Kobi Brajant, u novom modelu "Adidasovih" patika zlatnožute boje "Los Anđeles Lejkersa", Kris Veber, Kevin Garnet, Tim Dankan i DŽejson Kid prosto su se takmičili ko će izvesti lepši i atraktivniji potez, dok na drugoj strani istočnjacima nije polazilo ništa od ruke. Gotovo pune tri četvrtine trajala je dominacija gostiju, da bi na pet minuta do kraja u jednom tajm-autu prva zvezda "Filadelfije", problematični Alen Ajverson pljesnuo rukama i rešio da napravi preokret. Imao je sjajnu podršku u Stefonu Marberiju i Dikembeu Mutombu i kako to već biva u klasičnim američkim "limunadama", gubitnik postaje pobednik, u uzbudljivoj završnici Istok pobeđuje sa jednim poenom razlike.
       Na tribinama Em-Si-Aj centra viđen je veliki broj slavnih lica sa TV ekrana. Svetski prvak u boksu Ivander Holifild odavno je priznati ljubitelj kraljice igara. Bili su tu i teniserka Serena Vilijams, glumac Denzel Vošington, a bio je i generalni sekretar Košarkaškog saveza Jugoslavije Predrag Bogosavljev.
       Na samom kraju ne možemo reći da nije bilo zasluženo, ali MVP trofej komesar NBA lige Dejvid Štern uručio je Ajversonu, koji se našao u zagrljaju svoje majke.
       "Jedan od momaka za zapisničkim stolom rekao je u jednom trenutku da treba da budemo zadovoljni ukoliko izgubimo sa samo deset razlike. Ja sam mu uzvratio da ćemo trijumfovati i upitao da li on ili njegovi prijatelji žele da se opklade. Niko nije imao srca", rekao je po završetku Ajverson i dodao da velike zasluge za njegov vrtoglavi uspon ima trener "Filadelfije" Leri Braun, koji je sa klupe vodio Istočnu konferenciju.
       Šta reći o igri našeg Vlada Divca? Na parketu je proveo 10 minuta (mogao je i više, s obzirom na to da se dobro snalazio u svim duelima i da je njegovu selekciju sa klupe predvodio Rik Adelman, "Sakramentov" trener) i zabeležio je osam poena. Bio je veoma požrtvovan, veoma bučan kada je bio na klupi i konstantno nasmejan, a kako i ne bi, kada mu se ostvario verovatno najveći san. Mala minutaža ne treba da ga razočara, s obzirom na to da je legendarni Karl Meloun, krilni centar "Jute DŽez" igrao samo tri minuta, a da za to vreme, ne da nije dao koš, nego nije ni pipnuo loptu.
       Divčev učinak i u subotu nije bio nemerljiv, iako nije oblačio opremu, već je u košulji sedeo u prvim redovima i veoma bučno bodrio saigrača iz jugoslovenske reprezentacije i "Sakramenta" Peđu Stojakovića.
       Stojaković i Holifildova izuzetno su se dobro snašli u tubol takmičenju. NJih dvoje su za jedan minut pronalazili prave pozicije sa kojih su pogađali, a koje su im donosile dosta poena. NJihovi glavni rivali bili su Lengdon i Nemcova iz "Klivlenda", ali je tandem "Sakramenta" u finalu bio uspešniji za više od 10 poena i sasvim zasluženo je podelio nagradu od 25 hiljada dolara. Stojaković se po završetku našao u zagrljaju Divca i Dragana Tarlaća, košarkaša "Čikago bulsa", a odmah je sve prebačeno na šalu, jer Holifildova, koja je fantastično šutirala u kvalifikacijama ima biceps približno iste veličine kao i "šesnaestica" "Kingsa".
      
       Srpska senzacija
       Našeg sjajnog šutera potom je očekivalo takmičenje u brzom šutiranju trojki. Konkurencija je bila izuzetna, jer su čak šestorica košarkaša sa istim očekivanjem ušla na teren. Dirk Novicki i Rej Alen su prošle godine izgubili u finalu od DŽefa Hornaseka, a ove su za protivnika imali "srpsku senzaciju". Novicki je u poslednjoj seriji pogodio 10, Stojaković, frenetično bodren od strane Divca i Krisa Vebera, zabeležio je 17, dok je Rej Alen sjajnom serijom od 10 uzastopnih ubačaja postigao 19 trojki. On je po završetku istakao da bi zabeležio mnogo bolji rezultat da ga sa tribina nije bučnim negodovanjem sprečio Ol-star duo "Sakramenta".
       Konačno, najveća atrakcija Ol-star vikenda - takmičenje u zakucavanju ove godine okupilo je mlade i široj javnosti malo poznate igrače. Branilac titule od prošle godine Vins Karter odustao je od takmičenja zbog nezainteresovanosti i tako bez borbe prepustio tron.
       U kvalifikacijama mladići su, želeći da što atraktivnije zakucaju loptu, toliko grešili da su pojedine situacije bile izuzetno smešne. Sve je oduševio Kori Mageti koji je napravio salto, ali nije stigao do finala. U završnici Beron Dejvis je probao da zakuca bez gledanja, ali je promašio koš za čitav metar, a trijumfovao je Dezmond Mejson iz "Sijetl supersoniksa" sa dva "divljačka" zakucavanja. Sve u svemu, ništa novo nije viđeno, a može se reći da su na samoj Ol-star utakmici izvedena atraktivnija zakucavanja nego na samom takmičenju.
       Bio je i prošao 50-ti Ol-star vikend. Naredni je u Filadelfiji, a posle zapaženog učešća našeg tandema Stojaković-Divac, ništa više neće biti isto.
      
       ILIJA KOVAČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu