NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Panika

Glavni evropski naučni komitet najavio je da će do kraja marta objaviti klasifikaciju država po stepenu rizika od bolesti "ludih" krava, i to kako članica EU tako i trećih zemalja

      U očajanju, najbliži rođaci tridesetšestogodišnje Francuskinje Lorens Diamel ponavljaju da ona čak nije ni bila ljubitelj iznutrica, a roditelji devetnaestogodišnjeg Arnoa Ebolija da on nije ni pušio ni pio - jedini rizik kome se izlagao bila je hrana. Oboje su oboleli od nove varijante Jakob-Krojcfeldove bolesti čiji je izazivač isti onaj prion zbog koga nervno obolevaju krave širom industrijalizovane Evrope.
       Lorens je umrla prošle godine, Arno je biće koje tek vegetira u očekivanju skore smrti. U oba slučaja bolest se u početku manifestovala simptomima nervne depresije. Bolesnici su najpre lečeni kao psihijatrijski slučajevi, a posle prve sumnje bilo je potrebno dva do tri meseca da bi naučnim analizama bilo utvrđeno o čemu se zapravo radi.
       NJihovi rođaci i rođaci treće francuske žrtve iste bolesti okrivili su nadležne organe Velike Britanije, Francuske i Evropske unije da su zanemarivanjem opasnosti izazvali zarazu, izvršili ubistvo iz nehata i doveli u opasnost živote drugih ljudi. Tužba je već podignuta pred nadležnim sudom u Parizu. Pred advokatima koji ih zastupaju veliki je izazov.
       Ukoliko, u procesu koji bi mogao da traje godinama, optužbe i dokažu, pripašće im sem novca i pravnička slava. Zasad u rukama imaju tek tri zvanična izveštaja i činjenicu da je Velika Britanija u Evropsku uniju izvezla 78 000 tona iznutrica pošto ih je na svojoj teritoriji zabranila.
      
       Farmerski lobi
       Pod pritiskom jakog farmerskog lobija,zemlje Evropske unije ni do dana današnjeg nisu usaglasile sve mere za zaštitu zdravlja stanovništva, a i one koje su usaglašene primenjuju se različito od zemlje do zemlje - što zbog objektivne nemogućnosti da se dogovorene kontrole u kratkom roku sprovedu, što zbog šteta koje bi neke radikalne mere nanele razljućenim evropskim seljacima.
       Glavni evropski naučni komitet najavio je da će do kraja marta objaviti klasifikaciju država po stepenu rizika od bolesti "ludih" krava, i to kako članica EU tako i trećih zemalja. Države će biti klasifikovane u četiri grupe počev od onih gde je "rizik isključen" preko onih u kojima je "malo verovatan" ili "slab" do država "visokog rizika". U javnost je već procurilo da je Komitet već analizirao situaciju u većini zemalja i na listu onih "visokog rizika" stavio Veliku Britaniju i Portugaliju, dok su po tom naučnom mišljenju Švedska, Finska i Austrija zemlje "malo verovatnog rizika". Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland, Čile, Argentina, Urugvaj svrstani su među zemlje u kojima je rizik od bolesti "ludih" krava "malo verovatan".
       Agencija UN za hranu i poljoprivredu je, međutim, objavila da se manje-više rizičnim može smatrati oko stotinak zemalja, naime one koje su u poslednjih dvadeset godina uvozile goveda iz rizičnih područja. Pošto je zabranila upotrebu stočnog brašna životinjskog porekla u ishrani životinja, Evropska unija je propisala i obavezno testiranje svih goveda starijih od 30 meseci. Iz različitih, manje-više objektivnih razloga, Francuska, Italija i Finska s ovim sveobuhvatnim testiranjem počeće tokom februara, a Portugalija i Grčka tek u martu. U međuvremenu su slučajevi bolesti registrovani i kod mlađih goveda, pa je Nemačka starosnu granicu za testiranje snizila. Otpor Velike Britanije da se istoj meri prikloni cela Unija dovoljno je jak da ideja samo ideja i ostane.
      
       Strah od mesa
       Brisel je takođe doneo odluku da bude uništeno oko dva miliona mlečnih krava pošto su zarad veće mlečnosti hranjene prokaženom vrstom stočnog brašna, a zemlje članice još ne mogu da se slože da li bi trebalo uništiti celo stado u kome je otkriven jedan slučaj bolesti ili samo deo. Muke Nemačke da za radikalnu seču pridobije seljačku Bavarsku dirljive su koliko je i bavarski otpor nepokolebiv. Evropljani se nisu saglasili ni o tome da se iz prometa povuče junetina sa kostima, ali je Stalni veterinarski komitet Unije prošle nedelje takvu odluku doneo za meso vezano uz kičmu govečeta (tzv. T-bone steak) jer je kičma vezana za centralni nervni sistem u kojem obitava prokaženi prion.
       Funkcionere u glavnim gradovima članica EU i Briselu panika je uhvatila tek kad su se suočili sa materijalnim posledicama opasnosti. Sve preduzete mere nisu uverile ni same Evropljane ni njihove partnere širom sveta. Od eskaliranja krize sa bolešću "ludih" krava do danas potrošnja junećeg mesa u EU opala je za 27 procenata u proseku.
      
       RUŽA ĆIRKOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu