NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na liniji klanja

Veterinarska služba Vojske Jugoslavije konstatovala je, prema Fonetu, da na teritoriji SR Jugoslavije do sada nije bilo slučajeva "ludih krava" i upozorila da moraju biti preduzete mere na sprečavanju prenošenja zaraza iz Hrvatske, BiH i sa Kosmeta!? Da li to Kosmet, po Fonetu ili po VJ, nije više u Jugoslaviji? Prema podacima Veterinarske službe Vojske Jugoslavije, više od dve hiljade grla na Kosovu boluje od ove opake bolesti. Nije li i zavođenje carinskih punktova prema Crnoj Gori odbrana od "ludih" krava budući da se političke barikade između Srbije i Crne Gore polako tope?

      Nenad Ivančev, pomoćnik saveznog ministra za poljoprivredu, na konferenciji za novinare, prošle nedelje, rekao je da je još 1997. godine samo na jednom graničnom prelazu u SRJ ušlo 443 tone goveđeg mesa iz rizičnih zemalja, a pošto dokumentacija iz tog perioda nije potpuna, niko ne zna da li je, možda, tom prilikom ušlo sumnjivo "ludo" meso. Ovaj nekontrolisan uvoz vršen je uprkos upozorenju dr Milijana Jovanovića, tada profesor na Veterinarskom fakultetu, a danas predsednika ekspertske grupe za "lude" krave pri Saveznom ministarstvu za poljoprivredu.
       Koliko onda, danas, vredi pitanje: da li je kravlje ludilo među nama?
       Na to dr Milijan Jovanović kaže: "Jakob-Krojcfeldova bolest utvrđena je dvadesetih godina ovog veka. Raširila se po svetu nevezano za bolest životinja. Javlja se čak i kod vegetarijanaca a po pravilu u šestoj deceniji života. Inkubacija traje od pet do deset godina. Bolest je smrtonosna."
       Otprilike kao i "inkubacija" od uranijumskih bombi...
       Ali ne dramite mnogo, ne paničite. Za deset inkubacijskih godina možete deset puta da stradate; na "zebri", u autobusu, u dvorištu, liftu, haustoru. Može neki žutokljunac da vam magnumom prospe mozak jer mu se čini da ste "teški" sto maraka, a toliko mu treba za džoint. Srećom, medijska prašina oko "ludih" krava brzo se slegne. Dovoljno je da u Beograd dođe Solana, ili da neko važan izvrši samoubistvo iz zasede, pa da Srbi zaborave na kravlje ludilo.
       Svi sem nadležnih. Jer, ovog utorka Saša Vitošević, savezni ministar za poljoprivredu, nalazi se u Norveškoj a njegov pomoćnik Stevan Ivančev u Nemačkoj; obilaze žarišta kravljeg ludila, i tzv. linije klanja.
      
       Prve "žrtve"
       A u zemlji, pale su i prve "žrtve" "ludih" krava. Savezni ministar Vitošević suspendovao je svoje službenike Sinišu Kotura i Miroslava Stojšića Šilju zbog davanja izjava o ovoj temi medijima. Suspendovan je i Nenad Petrović, veterinarski inspektor Ministarstva za poljoprivredu Srbije, i to je u srpskom ministarstvu potvrđeno. E, sad, da li su ova trojica suspendovana zbog "ludih" izjava ili, jednostavno, samo zato što nisu bili ovlašćeni da govore za medije? To nećemo doznati u ovom broju.
       Dragan Veselinov, srpski ministar za poljoprivredu, kaže nam da niko u Ministarstvu ne sme da daje izjave bez njegove izričite dozvole. Tako je za razgovor za NIN određen Slobodan Ilić, pomoćnik republičkog sekretara.
       Ali, pre nego što smo čuli Ilića, doktor Veselinov ima potrebu da kaže kako "uopšte ne razume tu dreku oko ludih krava". Jer "na osnovu naših veterinarskih inspekcija kravljeg ludila u Srbiji nema, niti će ga biti".
       "Dreka je potpuno neosnovana! Uostalom, biće velika odgovornost na srpskom farmeru da pazi da ne dobije živu ludu kravu u štali", kaže za NIN doktor Veselinov.
       Onda nam njegov pomoćnik Slobodan Ilić objašnjava zašto je "dreka oko kravljeg ludila neosnovana".
       Prvo, "zakonska regulativa je takva da nam tako nešto ne može promaći". Drugo, imamo laboratoriju na Veterinarskom institutu u Zemunu kojom rukovodi dr Milijan Jovanović.
       A da bi neko, uopšte, uvezao živu kravu iz inostranstva, tvrdi Ilić, mora da prođe strogu proceduru.
       On kaže: "Pre svega, mora da podnese zahtev za uvoz republičkom Ministarstvu za poljoprivredu. Ako se srpskom farmeru odobri uvoz žive krave, ona ostaje u karantinu trideset dana, pa ako se utvrdi da je krava zdrava, tek onda Savezno ministarstvo za poljoprivredu daje dozvolu za uvoz. Ovako rigoroznoj kontroli morale bi da se podvrgnu i krave iz donacije, pa sve da su i iz Holandije."
       Veterinarska služba Vojske Jugoslavije konstatovala je, prema Fonetu, da na teritoriji SR Jugoslavije do sada nije bilo slučajeva "ludih krava" i upozorila da moraju biti preduzete mere na sprečavanju prenošenja zaraza iz Hrvatske, BiH i sa Kosmeta!? Da li to Kosmet, po Fonetu ili po VJ, nije više u Jugoslaviji?
       Bilo kako bilo, prema podacima Veterinarske službe Vojske Jugoslavije, više od dve hiljade grla na Kosovu boluje od ove opake bolesti.
      
       "Lude" donacije
       I u republičkom Ministarstvu sumnjaju da su iz inostranstva na Kosmet stigle "donatorske" lude krave i to albanskim seljacima.
       Slobodan Ilić komentariše: "Kfor je i Srbima na Kosovu nudio krave i ovce iz uvoza, ali naši ljudi su to odbili. U Zubinom Potoku, za područje Kosovske Mitrovice, imamo veterinarsku stanicu na čijem čelu je izvrstan stručnjak Žarko Tomović koji, maltene, poznaje svaku kuću i svaku kravu u ovom kraju."
       Ne mogu li donatorske "lude" krave sa Kosmeta da pređu u Srbiju?
       Naš sagovornik je kategoričan: "I na obodu prema Kosovu svaki veterinar zna svakog domaćina i svaku kravu tako da je situacija, zaista, pod punom kontrolom."
       Ali, opasnost nam ne preti samo sa Kosmeta. I Makedonija je u panici. Plaše se da im ne dođe kravlje ludilo sa Kosmeta.
       Prema rečima Zije Maskara, direktora Veterinarske uprave, u Makedoniju se sa Kosmeta unose, ilegalno, velike količine mesa, prerađevine i živa stoka bez ikakve kontrole. Makedonija je, posle pojave kravljeg ludila, odlučila da ne uvozi meso iz dvadesetak evropskih zemalja. Posle tih zabrana, najtraženije je meso iz Srbije.
       Dok razgovaramo sa Ilićem (ponedeljak, 12. februar), u njegovu kancelariju stiže vest da je u "Službenom glasniku", upravo objavljeno da se iz rizičnih zemalja, to jest iz Zapadne Evrope "zabranjuje uvoz i prevoz živih goveda, mesnih proizvoda i sirovina kroz našu zemlju". Zabranjen je ne samo uvoz stočne hrane već i seme za veštačku oplodnju, mesno brašno, lekovi, vitamini, čak i kozmetički proizvodi koje u svom sastavu imaju sirovine životinjskog porekla. Zabranjeno je sve živo hrana iz inostranstva ne može se uneti u zemlju ni u ličnom prtljagu.
       Dakle, ako na putu vidite kamion sa poljskim ili mađarskim tablicama, ne paničite, sve je u redu. Procena je savezne vlade da u ekskomunističkim zemljama istočne Evrope, koje su debelo zagazile u tranziciju, kravljeg ludila još nema.
       Da li smo se kasno uplašili kravljeg ludila? Nije li kravlje ludilo, već, među nama te nam sada ne vredi ni gvozdena zavesa oko zemlje?
       Rajko Latinović, direktor farme "Vizelj", odavno je upozoravao na opasnost od "ludih" krava, čim su se pojavile u Velikoj Britaniji. Sada on kaže: "U našoj zemlji niko nije ni stručno osposobljen, niti imamo opremu, pa nismo u stanju da utvrdimo da li je stoka obolela od ove opake bolesti. Nama ne ostaje ništa drugo nego da verujemo sertifikatu koji je izdao neko drugi, što obezbeđuje samo delimičnu sigurnost. Zato je moje mišljenje da treba potpuno zabraniti uvoz mesa, pa i goveđeg i razvijati domaću proizvodnju. To je najbolja zaštita od "ludih" krava, naravno i od ostalih bolesti koje prete u poslednje vreme od uvoza sumnjivog mesa."
       Direktor Latinović svojim izjavama, po pravilu, "izluđuje" nadležne poljoprivredne resore.
      
       Šta Latinović zna?
       Zato Slobodan Ilić kaže: "Ako Latinović nešto zna o sumnjivom uvozu mesa, žive stoke ili stočne hrane, onda neka kaže to javno i poimence. Ako zna ubicu, neka ga prijavi! Ovako, samo uznemirava javnost!"
       I Saša Vitošević, savezni ministar, kaže da je u poslednje vreme u javnosti bilo dosta uznemiravajućih izjava o bolesti kravljeg ludila i da s uznemiravanjem javnosti mora da se prestane. Ministar Vitošević kaže: "Molim Rajka Latinovića, direktora farme 'Vizelj', da Ministarstvu za poljoprivredu dostavi dokaze o tvrdnjama da postoje slučajevi ishrane stoke hormonima kako bi Ministarstvo to proverilo ili da to javno demantuje."
       Ministar Vitošević je još koliko prošle nedelje, na konferenciji za novinare, rekao da se preduzimaju sve neophodne mere da se spreči uvoz govedine iz rizičnih i potencijalno rizičnih zemalja (!?).Ukoliko postoji potreba za ovakvim uvozom,kazao je Vitošević, uslov je da neko od naših stručnjaka ode "na liniju klanja" i uzme uzorke koji će se ispitati ili u tamošnjim ili u našim laboratorijama.
       Šta se to desilo od prošle do ove nedelje, pa se Jugoslavija skupila kao jež i donela propis da iz inostranstva ne može da uđe ni sendvič u neseseru, a kamoli da se ide u inostranstvo "na liniju klanja"? Da li se Srbija uplašila i od Crne Gore u koju je, navodno, po "Politici" od vikenda, ušao i "ludi" kukuruz?
      
       Specijalni rat
       Ima li "ludih" krava u Crnoj Gori?
       Pre godinu dana, dr Miodrag Kovač, savezni ministar zdravlja, pred crnogorskim parlamentom, predočio je javnosti "veliku verovatnoću da je u Crnu Goru ušao virus "ludih" krava i to uvozom steonih junica iz Nemačke koja je označena kao jedno od žarišta te bolesti". Pri tom, dodao je dr Kovač, u Crnu Goru je nekontrolisano uvoženo prerađeno juneće meso i živinsko meso.
       Tada je dr Miomir Mugoša, crnogorski ministar zdravlja, replicirao dr Kovaču rekavši da je priča "saveznog ministra zdravlja deo specijalnog rata Socijalističke narodne partije protiv Crne Gore".
       Pošto je crnogorski ministar Mugoša insistirao na podacima, dr Kovač je, uz ostale, naveo da je u Luku Bar stiglo sto hiljada tona mašinski ogoljenog živinskog mesa sa kancerogenim nitratom i da su tone tog mesa doputovale do Niša pa vraćene u Crnu Goru. Onda su četiri šlepera neispravnog živinskog mesa transportovane do makedonske granice, pa preko Kosova, Albanije i Crne Gore vraćene u Republiku Srpsku, a odatle, preko privatne firme "Lijanović" opet, na crnogorske trpeze!? Tom prilikom, dr Kovač je upozorio na opasnost od mleka u tetrapaku koje je uvezeno iz Slovenije te da je u Crnu Goru ušlo i američko brašno iz 1949. godine (!?)
       Saveznom ministru Kovaču odgovorila je i Mirjana Drašković, glavni veterinarski inspektor Crne Gore, rekavši da je Kovačeva priča o "ludim" kravama morbidna i da je sračunata isključivo u dnevnopolitičke svrhe. Ona je, međutim, priznala da su steone junice vraćene u Nemačku ali ne zbog kravljeg ludila, već, zbog upale sluznica nosa i ždrela. Na kraju, Mirjana Drašković je poručila saveznom ministru zdravlja da bi mu bilo mnogo bezbednije da se hrani u Crnoj Gori, jer će tako sigurno biti zdraviji i normalniji.
       Šta o tome kažu novi ministri?
       Dragan Veselinov diplomatski odgovara: "Ja sam srpski ministar poljoprivrede, i ne znam šta se dešava u Crnoj Gori."
       U Saveznom ministarstvu za poljoprivredu (nesuspendovani) izvor nam kaže da po njihovim informacijama u Crnoj Gori nema "ludih" krava, ali da je "rizik da se pojave veći nego u Srbiji zato što nas za većinu stvari iz naše nadležnosti ne konsultuju".
       Nije li i zavođenje carinskih punktova prema Crnoj Gori odbrana od "ludih" krava budući da se političke barikade između Srbije i Crne Gore polako tope?
       Krtica iz Saveznog ministarstva za poljoprivredu kaže:
       "Pa jeste, carinski punktovi prema Crnoj Gori postavljeni su i zbog prometa poljoprivrednih proizvoda. Jer, čim prevoznik iz Crne Gore ima deklaraciju na kojoj piše da će roba biti carinjena u Prijepolju, dakle, u Srbiji, jasno vam je da se radi o robi sumnjivog kvaliteta."
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu