NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neću da budem Srbin

      Oduvek sam čitao Vaše junake i bio ozlojeđeno zadovoljan, jer mi se Vaš stil činio perfektnim u okviru mnogih bljuvotina koje su se pisale u tom vremenu sa obe strane (vlast/opozicija). Takođe smatram da su junaci adekvatno žigosani... vreme se promenilo, mislim da bivši junaci ne zanimaju mnoge ljude, osim nove vlasti koja gradi imidž na kontri od starog... Sećam se vremena do 70-ih godina kada nam je za sve bio kriv kralj!! Kao, pre rata nismo imali ništa, a onda su nam Nemci uništili sve!? Elem, novi junaci su zreli da se otkriju... onako kako ste radili dok je bilo mraka... ne znam da li je to moguće, jer mi se čini da nova vlast nema nameru da razgovara ni sa kim već hoće i mora samo da sprovodi ono što joj gospodari narede... Nemojmo se zavaravati da novi nikada ne bi došli na vlast da nisu okupani parama i da nisu iskoristili neukaljanog Koštunicu za svoje ciljeve, tj. nečije ciljeve... potpuno je jasno da će Koštunica da ode milom ili silom, mnogi će za i sa njim, to je paket aranžman... a ja vas pitam da li će neko od Srba tamo ostati... Ja mislim da neće... Solana u Beogradu... čovek koji je bacao bombe i ubio hiljade ljudi dolazi da sudi onima na koje je bacao bombe... Setite se male Milice iz Batajnice!! Jesmo li takva g..? Ne mogu da verujem.
       Trideset godina sam se pisao Jugoslovenom (ja sam Srbin iz Nikšića!!!) dok moj narod nije dospeo u nevolje, postao sam najveći Srbin i učinio sam mnogo, verujte mi, iz inostranstva za moj narod. Ja sam bio kao hirurg na bojištima, nisam pucao već sam lečio i to je valjda neki patriotizam i doprinos! Ja jesam otišao iz ove zemlje i zbog Miloševića i sličnih ali nisam prestajao da volim svoj narod. Sada vidim da je moj narod izabrao Solanu! Sutra će Klarka, Olbrajtovu i sve koji su nam poslali humanitarni dijetetski uranijum i plutonijum.
       U svemu ovome premnogo je materijala za nove mis/ junake. Ja to vidim jasno, toliko jasno da sam preduzeo korake kod SANU da me obaveste kako se čovek može ispisati iz svoje nacije (ne iz državljanstva, za to bi trebalo novčano da nagradim tj. platim sadašnje pseudo-Srbe!!), jer neću više da budem Srbin... reče mi jedan moj istomišljenik bivši Srbin. "Ono što srpkinja može rodit', prasica ne može oprasit'." Možda više nemam pravo da se obraćam Srbima posle ovoga, možda... Želim vam puno sreće i razuma u teškoj magli...
       Vaš bivši sunarodnik.
      
       PROF. DR MILAN KNEŽEVIĆ,
       Las Palmas, Španija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu