NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Tampon-zona

      Kolin Pauel, američki državni sekretar najmoćnije zemlje sveta, koja se prostire na 9,3 miliona kvadratnih kilometara, ovih dana bavi se zanemarljivo malim komadom tla na dalekom Balkanu, malom čak i u odnosu na 128 hiljada kvadratnih kilometara Jugoslavije. On daje značajne izjave o tome kako će na taj komad zemlje Srbije od dve hiljade kvadratnih kilometara "moći da se vrati Jugoslovenska vojska u zonu bezbednosti prema Kosovu kad tamo budu sprovedene mere jačanja poverenja srpskih vlasti u odnosu na albanski živalj". Uslov za vraćanje Jugoslovenske vojske je da u tu tampon-zonu budu raspoređeni posmatrači Evropske unije koji će motriti i izveštavati šta se tamo dešava.
       A tamo se dešava da je kopnena zona bezbednosti postala zbog upada ekstremista jedan od najnebezbednijih terena u Evropi, pa i u svetu.
       Uticajnim svetskim vojnim stručnjacima i političarima je postalo jasno da je zona bezbednosti zapravo postala bezbednosna zona za ekstremiste. A oni to eksplicitno kažu da ne dolazi u obzir. Svaki dan neke novoimenovane ličnosti u ime sveta sede sa Nebojšom Čovićem na vrućem tlu i pregovaraju o tom komadu zemlje koji se kod nas, s puno razloga, već danima prvi spominje u svim vestima.
       Reč tampon je francuskog porekla, nastala u 15. veku nazaliziranjem (dodavanjem glasa n, i to izgovorenog kroz nos) franačke imenice tappo po glagolu taper, začepiti. U francuskom reč tampon ima više značenja. Najstarije je čep, zatim razne vrste zatvarača otvora i rupa, potom tampon - vate i odbojnik na železničkim vagonima itd. Većina pozajmica ove francuske reči u drugih naroda svela se na tampon-vatu, i to naročito za higijensku vatu kod menstruacije.
       Tampon u značenju odbojnika upotrebljava se kod nas jedino u sintagmama tampon-država i tampon-zona. Englezi to prevode kao buffer state i buffer zone (buffer je već pomenuti železnički odbojnik, u tom značenju nastao 60-ih godina 19. veka).
       Za razliku od nas, Makedonci zbog upada ekstremista na njihovu teritoriju ovih dana traže uvođenje tampon-zone.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu