NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Realno do dažbina
 

Mr Danilo D.V. Pešić

Dilema o plaćanju ili neplaćanju poreza nije samo odraz vremena u kome smo živeli i da nam predstoji razumnije i realnije vreme u kome će pripadnici političke elite i njihovi rođaci plaćati porez u skladu sa svojim prihodima

      Do sedmog marta kolege preduzetnici moraju uplatiti porez na dobit preduzeća koji iznosi 20 odsto od zarade i dužni smo ga uplatiti bez obzira da li dobit isplaćujemo vlasnicima ili je reinvestiramo. Podvlačenje crte pod poslovanje u prošloj godini za neke je tek predah pred nove planove, razgovore sa perspektivnim inopartnerima, a za druge gorko podsećanje na onu... dabogda bio privatnik.
       Plativši porez na dobit preduzeća očekujem da će tako prikupljena sredstva biti korektno raspoređena i za plate nastavnicima u OŠ "Vladislav Ribnikar" koji uče moju decu, lekarima i medicinskom osoblju koji leče moje roditelje, penzionerima čija bi penzija mogla i da poraste i na sve ostale korisnike iz budžeta. Voleo bih da vidim da se u ovoj zemlji povećava broj poreskih obveznika i po osnovu izdavanja soba podstanarima, lokala preduzetnicima, prodaje poljoprivrednog zemljišta za divlju stambenu gradnju i niza drugih poslovnih aktivnosti koje je teško definisati i ne baš lako oporezovati. Smatram obavezu plaćanja poreza osnovnom građanskom dužnošću, jer ko ne bude izdvajao za svoje intelektualce uskoro će možda skupo plaćati te iste ljude kao strane eksperte. Znanje u 21. veku postaje potencijal za sebe a najvažniji resurs za njegovu primenu su obrazovani ljudi.
       Carina, ta doskora tabu tema ili priča o skandalima i zloupotrebama jednog čoveka i grupe njegovih poslušnika očigledno proživljava svoju katarzu. Za dolazak gospodina Vladana Begovića na čelo Savezne uprave carine može se reći - pravi čovek na pravom mestu. U mesecu februaru pozvao je na konsultativni sastanak uvoznike i izvoznike i bez okolišanja zamolio prisutne da iznesu primedbe na rad carinske službe u prethodnom periodu kao i od časa kad je on preuzeo to mesto i da daju predloge i sugestije kako da se unapredi njen rad. Ideja koja me je posebno privukla jeste da se po carinjenju robe odmah obračunava i porez na promet proizvoda čime bi se olakšalo poslovanje svima onima koji se u privatnom poslu smatraju legalistima. Ta praksa je nešto što jednom delu naših kolega privatnika "diže pritisak" ali je i praksa viđena, na primer, u Nemačkoj.
       Spoljnotrgovinsko poslovanje je dolaskom gospodina Mlađana Dinkića na čelo Narodne banke Jugoslavije postalo jednostavnije, kako u pogledu dokumentacije tako i u domenu novca, jer, niko vam danas ne zahteva prodaju deviza od pet odsto vrednosti uvezene robe, Narodnoj banci, naravno, bez obaveze dokazivanja porekla tih deviza. Takođe nismo u obavezi da od izvoza u inostranstvo deset odsto deviznih priliva prodajemo NBJ. Taman smo se obradovali da je guverner uhvatio dobar zalet kad odjednom - udarac u cevanicu za mala i srednja preduzeća. Najnovija odluka o avansnom plaćanju u inostranstvu je realno sputavajuća. Avansno se u inostranstvu može platiti samo ako je vaš dobavljač obezbedio garanciju svoje banke da će vam tu robu isporučiti a tu garanciju još treba da prihvati jugoslovenska banka koja prati uvoznika. Svi mi koji radimo u spoljnotrgovinskim poslovima znamo da bankarske garancije koštaju i pitamo se želi li neka strana banka na iznos od 5 000 DEM da svom komitentu izda garanciju za izvoz robe u Jugoslaviju.
       Ako vas muče dileme o iznošenju novca iz zemlje putem uplate avansa za robu koja nikad neće ući u zemlju, izvršite kontrole poslovanja takvih firmi pa odgovorne izvedite pred lice pravde. Znamo da gospodin Mlađan Dinkić ima običaj da se jednom mesečno vidi sa bankarima a ne bi bilo loše da planira i konsultacije sa izvoznicima i uvoznicima pa da od njih čuje mišljenje o nekim odlukama Narodne banke.
       Na kraju, treba se zamisliti nad činjenicom da dilema o plaćanju ili neplaćanju poreza nije samo odraz vremena u kome smo živeli i da nam predstoji razumnije i realnije vreme u kome će pripadnici političke elite i njihovi rođaci plaćati porez u skladu sa svojim prihodima, kao i svi drugi građani. Do tada, znajte, građani vas gledaju!
      
       (Autor je direktor preduzeća "Perihard inžinjering" iz Beograda)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu