NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ogledalce, ogledalce, ko je...

Prijatelji kritikuju vaše ponašanje, a vi ste ubeđeni da je ispravno? Ne napredujete u službi, a zakleli biste se da vaš IQ višestruko nadmašuje IQ vašeg šefa? Vreme je da to i dokažete

      Svako je, naravno, ubeđen da je baš on bio prvi na spisku kad je Bog delio pamet, ali da li se nauka slaže s tim? Na Internetu postoji nekoliko lokacija sa testovima inteligencije različite težine. Najteži su oni koje daje organizacija MENSA (http://www.mensa.org): nemojte se razočarati ako ništa ne uradite. Ipak je to udruženje genijalaca. Osim toga, ovi testovi, kao uostalom i većina testova inteligencije na Internetu, podrazumevaju da vam je engleski maternji jezik, tako da eventualan slab uspeh možete pripisati tome što ne razumete baš svaki zadatak.
       Na adresi http://www.eskimo.com/~miyaguch/hoeflin.html postoje veze do niza različitih testova inteligencije koji se daju rešavati. Čak i ako ne postignete neki naročit rezultat, možete se dobro zabaviti. Za svakog ko voli raznorazne "mozgalice", IQ testovi su prava poslastica - sjajan način da prekratite duga zimska popodneva. Pored toga, ova lokacija vas vodi i do raznih tekstova i naučnih radova o temi ljudske inteligencije. Neki naučnici tvrde da se ne može meriti univerzalna inteligencija, već da postoje različite vrste. Zato na lokaciji LJueendom (http://www.queendom.com/tests) postoji nekoliko različitih testova inteligencije: prostorni, logički, verbalni.
       Emocije
       Još jedna veb lokacija je dobro polazište za razne testove. Zove se jednostavno "Testovi inteligencije i karaktera" (http://www.davideck.com), a sadrži "putokaze" do velikog broja testova, kao i ocene koje su im dali učesnici.
       Utvrdili ste da se vaša inteligencija graniči s genijalnošću, ali uspeh u životu ipak izostaje. Možda je stvar u vašoj ličnosti, reagovanju na stres, veštini komunikacije ili "emocionalnoj inteligenciji" o kojoj se mnogo govori u poslednje vreme, a možete je proveriti na adresi http://www.helpself.com. Na već pomenutoj veb lokaciji LJueendom, pored testova inteligencije, nalazi se i čitav niz testova ličnosti: jeste li pesimista ili optimista, introvertni ili ekstrovertni, perfekcionista ili romantična duša. Ali, pre nego što se uputite na ovu adresu, koja je zaista nepresušan izvor testova, zagrevanja radi uradite dva kratka testa: sa bojama (http://www.colorquiz.com) i sličicama (http://www.cs.ucr.edu/~chua/test).
       Test na lokaciji Organizational Diagnostics Online (http://www17.securedweb.net/od_online) ocenjuje pet kategorija vaše ličnosti - koliko ste ekstrovertni, fini, otvoreni ka novim iskustvima, emotivni i odgovorni. On bi trebalo da vam pomogne pri izboru zaposlenja, ali može da bude zanimljiv i ako ne tražite posao. Sličan je i test na lokaciji "Test pet kategorija ličnosti" (http://www.outofservice.com/bigfive). I ovde je reč o modelu koji ličnost vrednuje na osnovu pet kategorija, s tim što vam ovaj test nudi da se poredite s nekom bliskom osobom koju sami izaberete. Rezultati u oba ova testa su u procentima, a uz njih dobijate i kratko objašnjenje. Ako vas ova tema zainteresuje, o ovom psihološkom modelu možete nešto više da saznate na adresi "Osnovne postavke pet kategorija ličnosti" (http://www.centacs.com/quik-pt1.htm).
       U istu kategoriju spada i test za laika vrlo tajanstvenog naziva IPIP-NED-PI (http://cac.psu.edu/~j5j/test). Slična pitanja: dira li vas tuđa patnja, volite li da sanjarite, da li često menjate raspoloženja, da li se osećate nelagodno u prisustvu nepoznatih.
       Karakter
       Ocenjivanje se vrši na osnovu poređenja sa drugim osobama vaših godina, tako da za svaku kategoriju i potkategoriju dobijate ocenu prosečno, malo, izuzetno, uz prilično iscrpna objašnjenja. Ozbiljan test, ali ne počinjite da ga radite ako nemate slobodno barem jedno celo popodne i dovoljno uplaćenih Internet sati, jer ima 300 pitanja!
       Vrlo zanimljivi, neverbalni testovi, koji nisu povezani direktno s vašim karakterom, ali mogu ponešto da otkriju, nalaze se na lokaciji zagonetnog naziva "Implicitne asocijacije" (http://buster.cs.yale.edu/implicit). Od vas se traži da brzo pritiskate određene tastere kad se na ekranu pojave neke sličice i natpisi. Brzina vaše reakcije otkriva, na primer, da li imate više sklonosti ka crncima ili belcima, da li nauku povezujete s muškim, a umetnost sa ženskim principom. Rezultati mogu da vas iznenade.
       Sve u svemu, ako razmišljate o sebi, ako smatrate da se čovek može promeniti (nabolje), ako ponekad ne znate kako da prekratite vreme - testirajte se! Ali rezultate nemojte uzimati suviše ozbiljno - barem ne ozbiljnije od rezultata testova iz "Bazara".
      
       MILICA KECOJEVIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu