NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Golemo uvo

Vlada Georgijevskog nema više kredibilitet u narodu kao ni kapacitet da odbrani zemlju

      Predsednik Demokratskog saveza Pavle Trajanov ostao je zapamćen kao najefikasniji ministar policije koga je Makedonija imala. Kada je u januaru 2000. godine podneo ostavku, kako sam kaže "zbog nepristajanja na političke diktate vladajuće koalicije VMRO-DPMNE - DPA", Trajanov je bio šef policije koja se 1999. godine proslavila otkrivanjem nekoliko velikih skladišta oružja OVK u napuštenim rudnicima kod sela Lojane u blizini Kumanova i sela Raduše nadomak Skoplja. Za vreme njegovog mandata gotovo da nije bilo šverca oružja iz Albanije preko Makedonije za Kosovo i Metohiju.
       - Godine 1999. primenili smo takvu strategiju koja je za cilj imala da se efikasnim merama spreči direktna umešanost Makedonije u vojne aktivnosti u regionu.
      
       Kakve ste mere tada preduzeli?
       - U tom trenutku vojska, s obzirom na okolnosti, nije mogla potpuno da obezbedi granicu sa Albanijom i Kosovom, tako da je policija pripomogla. Na teritoriji Makedonije, u to vreme, bilo je angažovano oko 18 000 policajaca, a više od 6 000 bilo je raspoređeno duž granice. Sprovedena je kompletna blokada granice i prekinuti su mnogobrojni kanali za šverc, pre svega, oružja iz Albanije preko Makedonije na Kosovo. Niko nije mogao da uđe ili izađe iz Makedonije a da to ne bude zabeleženo. Tako smo došli do informacija da pripadnici OVK koji su bili potisnuti sa Kosova, koriste naše pogranično područje, posebno region oko Tanuševca, za odmor. Tu su bili sve do pre neki dan sabirni centri odakle su albanski ekstremisti upadali na jug Srbije.
      
       Ako se sve to znalo još 1999. godine, kako je došlo do toga da albanski teroristi praktično okupiraju selo Tanuševci? Kako je moguće da Vlada Makedonije nije videla šta se priprema na severnoj granici?
       - Znalo se, ali vlada nije ništa učinila zbog pritiska svojih koalicionih partnera.
      
       Takvih pritisaka nije bilo i ranije, dok ste vi bili ministar policije?
       - Naravno da jeste, ali je vlada tada bila uverena da treba zaustaviti šverc, a ne učestvovati u njemu.
      
       Vi tvrdite da je sadašnja makedonska vlada umešana u šverc?
       - Vlada Georgijevskog dozvolila je ilegalan tranzit cigareta iz Grčke i Bugarske preko Makedonije za Kosovo i Crnu Goru.
      
       Kako možete biti tako sigurni?
       - Ja govorim na osnovu tačnih informacija i činjenica, a činjenica je i to da je taj biznis, koji je bio prekinut 1999. godine kada smo blokirali granice, po dolasku nove vlasti obnovljen. U vreme kada smo zatvorili granicu, trpeo sam kao ministar policije ozbiljan pritisak albanskih struktura (posebno političara) koje su bile direktno pogođene našim merama i zahtevale da se "biznis" odvija bez zastoja.
      
       Tvrdite da je vlada umešana i u neku drugu vrstu šverca oružja ili droga?
       - To ne mogu da tvrdim. Nemam informacija o tome, ali verujte, šverc cigareta je veliki biznis koji donosi oko 80 do 150 hiljada maraka po šleperu stranih cigareta, odnosno 20 do 30 hiljada maraka po šleperu domaćih cigareta.
      
       I kuda odlazi sav taj novac?
       - Deli se. U tom biznisu postoji podela između VMRO, DPMNE i njegovog koalicionog partnera PDA. Može se reći da je na ovaj način vlada Georgijevskog podstakla organizovani kriminal i ekstremiste. Može se reći da vlada Georgijevskog, na taj način, barem indirektno, finansira ekstremizam i terorizam u Makedoniji. Znamo da su nabavljeni savremeni sistemi za prisluškivanje i razne vrste oružja.
      
       Za makedonsku vojsku i policiju?
       - Za ekstremiste i kriminalce. Kamo sreće da su se savremeno oružje i oprema nabavljali za našu vojsku i policiju. Za razliku od Mila Đukanovića koji je deo novca od šverca cigareta davao u državnu kasu kako bi opremio svoju policiju, Georgijevski i DŽaferi to nisu činili. Trpali su pare samo u svoje džepove. Georgijevski i DŽaferi ne samo da su organizovali šverc cigareta kojim su finansirani ekstremisti u Makedoniji, već je premijer Georgijevski brzopleto priznao da su prisluškivani strane diplomate, makedonski političari i još neke javne ličnosti.
      
       Budući da je makedonska vlada značajno uzdrmana bezbednosnom situacijom u zemlji, ali i aferom "Golemo uvo", koliko bi bilo opasno da vlada padne u trenutku kada Makedonija nema kontrolu nad jednim delom svoje teritorije?
       - Vlada Georgijevskog nema više kredibilitet u narodu niti ima kapacitet da odbrani državu i zato mislim da bi za makedonski narod bilo najbolje da se formira nova vlada nacionalnog jedinstva u kojoj bi bile zastupljene sve parlamentarne stranke. Takva vlada mogla bi da stabilizuje situaciju u zemlji, da eliminiše krizna žarišta kao i da smanji organizovani kriminal i šverc. Naravno, inicijativu treba da da parlament - Sobranje Makedonije.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu