NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kulturni centar

      Jeftina realnost
       Pod nazivom Pulp realitdž ili Pulp fiction, od 6. do 25. marta u Kulturnom centru Beograda traje izložba članova asocijacije Art of realitdž. Autor izložbe je Milosav Pješčić a jedan od izlagača i članova asocijacije slikar Vladislav Šćepanović tim povodom za NIN kaže:
       - Pulp fiction je san o lakom, jeftinom životu, i on je dat kao radni naslov u katalogu Kulturnog centra, što, opet, predstavlja ironiju i na sam Kulturni centar kao instituciju. Jer, sve te institucije kulture kobajagi funkcionišu u društvu, a u stvari ne znaju ništa o umetnicima. U našem katalogu izložba se zove Pulp realitdž - jeftina realnost. To predstavlja naše gledište i ujedno naš odgovor na okruženje.
       Što se tiče mog poslednjeg ciklusa iz kojeg je ovde izložena jedna slika, ja sam iz već gotovih rešenja stvorio novo rešenje koje nosi novu poruku. Slika je rađena fluorescentnim bojama a uzeo sam spot "Nicotine and gravdž" i obradio Prodigi "Fire", a zatim stavio tekst Prodigdž-ja. Tako sam jedan tekstualni rad i grafičko rešenje koje prati numeru sasvim drugačije vrste, sklopio u novo delo zaokruženo u novu celinu.
      
       J. G.
      
       Prispeli su glumci, gospodaru
      
       Galerija Agrobanke
      
       "Prispeli su glumci, gospodaru", naziv je samostalne izložbe slika Miroslava Cenića, koja se održava u Galeriji "Agrobanke" u Beogradu. Cenić je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Božidara DŽmerkovića i prof. Bogdana Kršića, a osim što se bavi slikarstvom, bavi se i litografijom i kaligrafijom.
       "Naziv izložbe 'Prispeli su glumci, gospodaru' u stvari je rečenica koju Polonije izgovara u 'Hamletu', u onom trenutku kada glumci nailaze. Hamlet je došao na ideju da glumačkom predstavom podseti kralja zločinca na zločin", kaže Cenić. "Tema izložbe jeste da su reči oružje ubojito, a glumci najubojitije", dodaje Cenić.
       Osim što je obradio događaje iz Šekspirovog "Hamleta", Cenić kroz svoje slike obrađuje i ćirilično rukopisno pismo iz srednjeg veka. "Ćirilično rukopisno pismo je veoma zanimljivo i likovno je veoma lepo. Slova su deo slike, u njenoj su funkciji. Svaki slovni znak ima svoj portret, kao čovek", kaže Cenić.
      
       D. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu