NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Karlovački mir

Kako funkcioniše koalicija SPO i stranaka udruženih u DOS u varoši sa najstarijom srpskom gimnazijom

      Na lokalnim izborima, prošloga septembra, u Sremskim Karlovcima nisu pobedili ni socijalisti ni dosovci, nego udoskovci. Objasnićemo: Udosk je skraćenica koja se može izgovarati i kao imenica, a označava Udruženu demokratsku opoziciju Sremskih Karlovaca.
       Ova opština jedna je od retkih (ako nije i jedina) gde su članovi stranaka koje se danas nalaze u Dosu pristali da idu na zajedničku listu sa članovima Srpskog pokreta obnove. Može se reći: pristali i smeli, jer, kao što je poznato, lider demokrata iz Kragujevca, i neki drugi članovi Demokratske stranke, isključeni su iz "partije" zato što su išli na zajedničku opštinsku listu sa članovima Srpskog pokreta obnove.
       Predsednik opštine Sremski Karlovci Đorđe Gačić (predsednik je i opštinskog odbora Srpskog pokreta obnove) kaže da mu nije poznato je li bilo ribanja iz centrale za demokrate i srpske demokrate koji nisu poštovali stranačku direktivu da se ne udružuju, pred izbore, sa vukovcima, ali sve se to dobro završilo, kaže, i niko se više iz vrha ne ljuti što su u Sremskim Karlovcima crveni mudrom taktikom oterani sa vlasti.
       - U Beočinu nije bilo udruživanja, opšteg udruživanja svih demokratskih stranaka, računajući i nas iz Srpskog pokreta obnove, i tamo su socijalisti lako pobedili dosovce. Ovo što smo mi uradili bila je jedina dobitnička kombinacija. Zašto? Mi smo mala varoš, svi se ovde znaju i svima je poznato ko je ko. Srpski pokret obnove bio je do izbora ubedljivo najjača stranka u Sremskim Karlovcima - imali smo oko pet stotina članova - građani naše varoši i okoline znali su ko je Srbiju prošpartao od Kikinde do Vranja, mitingujući protiv bivšega režima. Mi jesmo mala varoš, ali smo i pismena varoš, pa nikakva propaganda protiv nas, iz Srpskog pokreta obnove, ovde nije prošla. To što se našoj stranci desilo u drugim krajevima Srbije, ja neću komentarisati. Svako je svoga tela gospodar - kaže predsednik opštine Đorđe Gačić.
      
       Dogovor
       Pred izbore, postignut je ovakav dogovor: Srpski pokret obnove imaće pedeset odsto kandidata i ostale stranke imaće isto toliko. Opštinska skupština ima, inače, ukupno dvadeset i pet odbornika. Na biračkom listiću našlo se dvanaest kandidata iz Srpskog pokreta obnove (pored svakoga imena pisalo je i iz koje je stranke) i trinaest kandidata iz stranaka koje su bile u Dosu. Na izborima je prošlo jedanaest odbornika iz Srpskog pokreta obnove i četiri iz Dosa. Sa još tri odbornika iz grupa građana, bivša opozicija Sremskih Karlovaca ima ubedljivu većinu: osamnaest odbornika, prema sedam koliko su dobili socijalisti.
       - Lako smo se dogovorili da predsednika opštine izaberemo iz stranke koja ima najviše odbornika, a zanimljivo je da su ljudi iz Dosa za predsednika opštinske vlade sami predložili čoveka koji nije član nijedne stranke. Znate, predsednik opštine ima više počasnu ulogu, dok na čelo svake vlade, pa i opštinske, mora da dođe čovek koji je stručnjak za oblasti od kojih se živi. Ja sam po zanimanju arheolog, radim kao kustos muzeja i želja mi je da u penziju odem kao kustos, sa velikom penzijom - kaže Gačić.
       Predsednik karlovačke opštine nije Sremac, nego Bačvanin. Rođen je u Horgošu, selu poznatom po crkvenim orguljama, na kojima se svira Bah, horgoškoj paprici i izreci - Srbija od Horgoša do Dragaša.
       - Kako je krenulo, ostaćemo i bez orgulja i paprike, kao što smo već bez Dragaša ostali. Ipak, verujem da se to neće desiti. Mislim da će se i Čanak i Kasa polako umiriti, jer najveće stranke u Vojvodini nisu ni za kakvu vojvođansku republiku niti misle da Mađari treba da dobiju teritorijalnu autonomiju. Sve ono što pripada Vojvodini i što je njeno pravo, rešiće jedna prava autonomija, veli Gačić.
      
       Zaborav
       Kad su komunisti došli na vlast, priča naš sagovornik, odmah su skinuli krst sa čuvene Karlovačke gimnazije. Taj krst je tek nedavno vraćen. Kasnije, mnogo godina posle rata, a posle smrti Stevana Doronjskog, na zgradu Gimnazije stavljena je mermerna ploča na kojoj je pisalo da je istaknuti sremski i vojvođanski i jugoslovenski komunista Doronjski ovde pohađao gimnaziju.
       Danas, Sremski Karlovci, na zubatom martovskom suncu, izgledaju svečano i lepo. Centralni gradski trg, sa svojim baroknim crkvama, austrougarskim magistratom i gimnazijom koja je izgrađena u vizantijskom stilu (podseća na Gračanicu) i Stražilovom koje sve to sa visine blago posmatra (o da, tu je i stari mitropolitski dvor), deo su legende o prečanskim Srbima, njihovoj borbi za očuvanje naciona i veke pravoslavne. Nije uzalud Miloš Crnjanski, Banaćanin, Sremske Karlovce proglasio za svoj zavičaj. Grad deluje i danas lepo, ali i malo zapušteno. U Sremske Karlovce komunisti nisu ništa ulagali, a zub vremena čini svoje.
       - Bogu fala što su na nas zaboravili - kaže predsednik Gačić.
       Ali, kad je ministarka kulture postala Nada Perišić, ovo je ministarstvo odlučilo da na dostojanstvenom karlovačkom trgu sagradi kulu od čelika i betona, buduće pozorište sa više od hiljadu mesta (Sremski Karlovci nemaju više od deset hiljada duša). Bombardovanje je prekinulo ovu đavolsku zemisao. Sad u centru grada štrči nešto nalik na vatrogasni toranj, i svojom profanošću vređa duhovnost i istoriju slavnih Sremskih Karlovaca. Predsednik opštine kaže da će učiniti sve da se ova nakaza sruši.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu