NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stojićev pionirski rad

Marina Banić-Petrović

      Početkom decembra u Beogradu je osnovana Srpska asocijacija za transakcionu analizu - SATA. Transakciona analiza je savremeni pravac u psihoterapiji i psihologiji ličnosti koji zbog svojih jasnih koncepata ima široku primenu u svim oblastima gde je komunikacija među ljudima presudan faktor. SATA j odnedavno i ravnopravni član Evropske asocijacije za transakcionu analizu, čiji je cilj ujednačavanje etičkih normi u psihoterapijskoj praksi u Evropi i prihvatanje evropskih i svetskih standarda. U Beogradu je 3. i 4. marta gostovao renomirani stručnjak iz ove oblasti, internacionalni supervizor i edukator, dr Karlo Moizo.
       Tom prilikom su dodeljena priznanja za popularizaciju transakcione analize kod nas.
       Priznanje je uručeno i NIN-u zbog izuzetnog doprinosa dugogodišnjeg urednika NIN-a mr LJube Stojića. Predsednik asocijacije Marina Banić-Petrović, kaže:
       - LJuba Stojić je velikim brojem članaka u NIN-u, kao i svojom briljantnom erudicijom približio čitalačkoj publici i široj javnosti osnovne koncepte ovog pravca u razumevanju ljudskog ponašanja, a naročito teoriju igara i sudbine, odnosno nesvesnog životnog scenarija.
       Svojim izvrsnim, duhovitim prevodima knjiga Erika Berna, osnivača ovoga pravca, "Koju igru igraš" i "Seks u ljubavi" LJuba je učinio da svima nama transakciona analiza dospe ne samo do uma i profesionalno nas inspiriše, već pre svega do srca, što je i bio cilj Erika Berna - rekla je ovom prilikom Marina Banić-Petrović, sertifikovani transakcioni analitičar. Priznanja su takođe dobili počasni članovi SATA: dr Karlo Moizo, prof. dr Josip Berger i psihijatar dr Časlav Hadžinikolić.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu