NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Heroin

      Prošle nedelje za sasvim malu nijansu se popravila elektroenergetska situacija u zemlji, ali na krajnje bizaran način. U pećima termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu komisijski je spaljeno 624 kilograma heroina.
       Narkotici (heroin, marihuana, opijum i drugi opijati) pronađeni su prilikom nedavne primopredaje u resoru Državne bezbednosti u sefovima Kriminološke uprave MUP-a i Komercijalne banke. Celokupna količina narkotika na ilegalnom tržištu droga neprocenjive vrednosti, spaljena je po nalogu srpskog ministra policije Dušana Mihajlovića.
       Opijum (od starogrčke reči opos, sok) znači osušeni mlečni sok koji se nakupi na izrezanoj mahuni belog maka. Za njegovo dejstvo znali su još Sumeri šest hiljada godina pre Hrista; zvali su ga "biljkom sreće". U kineskom farmaceutskom priručniku dva i po milenijuma pre Hrista opijum se spominje kao lek. Za opijum znaju svi drevni narodi: od Egipćana i Feničana, do grčkog lekara Hipokrata (459 - 370. g. pre Hrista). Rimljani su od pokorenih naroda čak tražili narkotike kao odštetu. Slavni arapski filozof Avicena otrovan je opijumom u Persiji 1037. godine.
       Po staroj indijskoj legendi, opijum je nastao iz maka na mestu gde su pale Budine trepavice, koje je Buda iščupao da ne bi zaspao. A engleski pisac Tomas de Kinsi u najslavnijem delu inspirisanom narkotikom "Ispovest jednog uživaoca opijuma" piše: "Ti poseduješ ključeve Raja, pravedni, tankoćutni, moćni opijume!"
       A sad su na redu derivati opijuma i ostali narkotici, nađeni u sefu policije.
       Morfin (morfijum). Prvi ga je proizveo 1806. g. nemački hemičar Zajtfirner preradom opijuma. Ime potiče od helenskog božanstva Morfeja, sina Hipnosa, koji je milovao spavače cvetom biljke (maka) i oblikovao (morphein, na grčkom - oblikovati) njihove snove.
       Heroin. Proizveo ga je 1898. takođe nemački hemičar Drezer acitilizacijom morfina. Ime je dobio jer upotrebom heroina čovek stiče samopouzdanje heroja. Godine 1954. u SAD je skinut sa spiska lekova.
       Marihuana. Droga spravljena od konoplje, Cannabis indica, poznata u Kini od 3. veka posle Hrista. Uvezena je u SAD iz Latinske Amerike. Otuda i ime, po bahamskom ostrvu Mariguana (od španskog ličnog imena Maria Juana). Do široke upotrebe došlo je u Americi 1968. godine naročito među hipicima, a pre toga Evropljani su je po arapskom zvali hašiš (suvo lišće, seno).
       Kokain. Stimulativna supstanca koja se dobija iz lišća koka-drveta, kako se to drvo zove na južnoameričkom kečua jeziku. Upotrebljava se kao droga ušmrkavanjem.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu