NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Krenuti od nule

Verujem da ako bi se dobro odabrali ljudi, da bismo mogli da napravimo program i podignemo gledanost, a onda pomoć stiže sa strane, a kada stiže novac, onda se širi program, kaže Isakov

      Pet meseci posle "oslobađanja", Radio-televizija Srbije konačno će dobiti Upravni odbor. Za predsednika je predložen reditelj Dejan Mijač, a za članove. Radovan Bigović, dekan Bogoslovskog fakulteta, Vladimir Veličković, slikar, Aleksandar Mandić, reditelj, Zoran Erić, kompozitor, Stojan Cerović, novinar, Fuada Stanković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Karolj Viček, reditelj, Branka Prpa, istoričar, Milivije Glišić, novinar, Predrag Maksimović, ekonomista.
       Predsedništvo DOS-a očigledno se u odabiru rukovodstva televizije rukovodilo time da bi članovi trebalo da prvenstveno budu etablirani u svojoj struci, pa tek onda da, eventualno, imaju neke posredne veze sa televizijom. Za građane bi to mogla da bude dobra vest, ukoliko je nova vlast stvarno savladala svoje apetite prema nacionalnoj tleviziji i rešila da bar pokuša da stavi RTS na noge.
       Upravni odbor, koji tek treba da se sastane (i članovi međusobno upoznaju), postaviće direktora, što bi tek mogao da bude problem. DOS je predložio Miodraga Isakova, koji je na predlog odgovorio svojim zahtevima.
       "Prvi korak je da se ugasi ovaj RTS i formira novi i da vidimo koliko ima para u budžetu. Znam da u budžetu nema dovoljno i da koliko god da odvoje, neće biti dovoljno, ali moram da znam koliko ima", kaže Isakov. "Ovako uleteti, to prosto čovek ne zna odakle da počne, sve se para, na sve strane vise konci. Neka mi daju 100 dinara i da zaposlim jednog čoveka ili nijednog, pa da probamo da kroz program i marketing napravimo dobar posao. Pa, koliko para, toliko i muzike. To se sigurno može bolje i sa pet sposobnih i dobro plaćenih ljudi, nego u uslovima koji su sada. Ovako se program širi preko gubera."
       Neophodan uslov za opstanak RTS-a bilo bi i uvođenje nekog novog oblika pretplate (verovatno obaveznog za sve koji imaju televizor), kao i rešavanje pitanja prevelikog broja zaposlenih (mnogi nezakonito), dugova, finansijskih malverzacija.
       Kao mogućnost spominje se stvaranje nove televizije, s tim što bi staru, sa svim balastom koji nosi, takođe preuzela država i rešavala probleme uz pomoć likvidacionog UO. U tom slučaju nova televizija i njeno rukovodstvo bili bi rasterećeni nasleđa prethodne, kojom bi se bavili finansijski i pravni stručnjaci.
       "Verujem da ako bi se dobro odabrali ljudi, da bismo mogli da napravimo program i podignemo gledanost, a onda pomoć stiže sa strane, a kada stiže novac, onda se širi program...", kaže Isakov. "Mora se odvojiti ono što je zdravo i omogućiti neopterećen rad. Mislim da bez toga ne može. Ako neko drugi misli da može, nema problema..."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu