NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Polit-muzej

Muzej je 1998. organizovao izložbu o srpskom genocidu u Bosni. Prigovorio sam kako mogu nešto što nije holokaust prikazivati u muzeju, a da se odbije izložba o Jasenovcu

      Muzej holokausta u Vašingtonu poslednja je ustanova koja bi trebalo da se brine o građi o Jasenovcu bez obzira na njen veliki svetski ugled. Razlozi su vrlo jasni. Ja sam nekoliko puta posećivao muzej i na moje veliko iznenađenje, kada sam prvi put bio video sam da među velikim nacističkim logorima u Evropi nema Jasenovca. Tek posle nekoliko godina, posebno posle razgovora sa direktorom Instituta za istraživanje holokausta dr Berenbaumom, postigao sam da i Jasenovac bude dodat listi logora zajedno sa Aušvicom i Dahauom.
       Prilikom moje posete generalnom direktoru muzeja dr Vajnbergu, 23. juna 1994. dogovoreno je da se u Muzeju holokausta prikaže izložba o Jasenovcu. On je insistirao da organizujemo i konferenciju, prikažemo dokumentarne filmove, pokažemo kakav je taj Tuđman koji je hteo da od Jasenovca napravi memorijal žrtava i zločinaca. Bio sam oduševljen. Za nama je došao i jedan od direktora muzeja gospodin Novakovski da vidi kvalitet izložbe. Onda, 10. novembra 1994. godine, gospodin Vajnberg me izveštava da za Jasenovac nema mesta u kalendaru muzeja.
       Prilikom moje posete 1995, na pitanje zašto je izložba otkazana, rečeno je da je Jasenovac politika. Pitao sam da li su i 25 hiljada Jevreja, koliko je prema našim evidencijama najbrutalnije ubijeno u Jasenovcu, politika. On je samo spustio glavu. Podsetio sam ga i da je na inauguraciju muzeja bio pozvan predsednik Tuđman, a da nisu pozvani ni predsednik Srbije, ni predsednik Jugoslavije.
       Muzej je 1998. organizovao izložbu o srpskom genocidu u Bosni. Prigovorio sam kako mogu nešto što nije holokaust prikazivati u muzeju, a da se odbije izložba o Jasenovcu.
       Kako je to državni muzej, dr Vajnberg je hteo da se prikaže, ali mu je rečeno da to ne čini. Zvanični Vašington je tumačio da mi prikazivanjem izložbe o Jasenovcu želimo da skinemo odgovornost sa Srba za neke zločine koje su počinili od 1991. do '95.
       Inače, bio sam u ime SRJ pregovarač za saradnju sa Muzejom holokausta i dostavljanje dokumentacije i mogu vam reći da je SRJ zaključila ugovor po kome su im Muzej žrtava genocida, Arhiv Jugoslavije, Institut za savremenu istoriju dostavljali dokumentaciju. Neku sam lično i ja nosio u Vašington. Mislim da oni o genocidu imaju građe više nego ijedna naša institucija, uključujući i Muzej žrtava genocida. Međutim, nijedan promil te građe nije prikazan u muzeju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu