NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hoćemo da pomognemo

Za sada nije planirano upućivanje specijalne posmatračke misije OEBS-a na jug Srbije. Ali, eksperti ove organizacije mogli bi uskoro da počnu da obučavaju mešovitu srpsko-albansku lokalnu policiju...

      Ambasador Stefano Sanino uživa renome iskusnog diplomate i dobrog poznavaoca ovog dela Evrope. On je odnedavno ponovo u Jugoslaviji, na čelu misije OEBS-a, čija kancelarija treba da bude zvanično otvorena u petak u Beogradu, nakon što su nove jugoslovenske vlasti ubrzo posle 5. oktobra normalizovale svoj status i svoje odnose sa ovom organizacijom.
      
       Imajući u vidu da je istorija odnosa zvaničnog Beograda sa OEBS-om i pojedinim specijalnim misijama ove organizacije u prošlosti obilovala i brojnim nesporazumima, ambasador Sanino zamoljen je, najpre, da odgovori - čime će se on i ostali članovi misije ovoga puta baviti u Jugoslaviji?
       - Pre svega, mi smo od OEBS-a dobili mandat da podržimo konsolidaciju pojedinih institucija i pomognemo demokratski preobražaj vaše zemlje. Nastojali smo, prvo, da odredimo prioritete naše misije, jer je mandat koji smo dobili veoma širok. O tome smo razgovarali sa vašim vlastima, saveznim i republičkim, sa predstavnicima civilnog društva, sa nevladinim organizacijama, medijima i ostalima koji bi za to mogli biti zainteresovani, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice. I, sada ćemo se skoncentrisati na nekoliko vrlo konkretnih stvari: na jačanje pravnog okvira i ono što se obično naziva stvaranje pravne države, što ćemo činiti u saradnji sa Savetom Evrope, zatim na demokratizaciju, jačanje javnog sektora i reformu javne administracije, kao i na parlamentarnu dimenziju, jačanje političkih stranaka, nevladinih organizacija. Bavićemo se, takođe, reformom policije i borbom protiv organizovanog kriminala, kao i medijima, u nastojanju da pomognemo procesu izgradnje medijske scene primerene demokratskom društvu.
      
       Planiramo, isto tako, da se bavimo i pojedinim ekonomskim temama, zatim zaštitom životne sredine i izgradnjom institucionalnih pretpostavki za obezbeđenje transparentnosti u procesu privatizacije.
      
       "Transparentnost" je u ovom slučaju, čini se, samo lepši izraz za pojam korupcije, zar ne?
       - Pa, mi se nadamo da se to neće dogoditi. Ali, spremni smo da vašoj vladi pomognemo savetima kako da se takve stvari unapred onemoguće.
      
       Ko je definisao taj vaš mandat u Jugoslaviji: da li je to odlučio sam OEBS, na osnovu uvida u trenutno stanje u ovoj zemlji, ili vam se jugoslovenska strana obratila za pomoć u oblastima koje pominjete?
       - Obe strane su se oko toga složile. Naš mandat je, naravno, utvrđen u sedištu OEBS-a u Beču, ali - nakon što su ponovo zauzeli svoju stolicu - predstavnici Jugoslavije su u tome ektivno učestvovali. U tome su, takođe, svoj doprinos dale i druge specijalizovane organizacije, koje deluju pod okriljem OEBS-a, a bave se stvarima kao što je izborni proces, ljudska prava i slično.
      
       Kad kažete, pored ostalog, da ćete pomagati u reformi policije, da li to znači da će neki vaši ljudi, dakle stranci, ubuduće raditi i u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova?
       - Ne, mi ćemo se samo - u dogovoru sa vašim vlastima - baviti konceptom buduće organizacije policije. Želimo da pomognemo u pronalaženju najboljih rešenja, i to kako savetima državnim vlastima, tako i onima na lokalnom nivou koji će učestvovati u tom procesu. Dakle, mi smo tu samo da pomognemo, da savetujemo ili da pružimo neke ekspertske usluge u onome što je vama potrebno, ali mi ne možemo preuzeti odgovornost za ono što je u nadležnosti vaših državnih organa.
      
       Šta to praktično znači? Možete li već sada navesti neki primer oblasti u kojoj ćete se posebno angažovati?
       - Evo, recimo, vi ovde imate izražen problem šverca ljudi preko granica. Mi želimo da pomognemo u uspostavljanju saradnje svih vlada u regionu, saradnje nevladinih organizacija i drugih međunarodnih činilaca, kao što je, na primer, koordinator Pakta stabilnosti za ovu problematiku i da utvrdimo šta sve treba učiniti da se tome stane na put. Utvrdićemo, možda, da treba stvoriti posebne institucije, na nivou vlada, koje bi se bavile ovom problematikom, ili da je potrebno angažovati posebne eksperte za ovu problematiku. Želimo, dakle, da najpre pomognemo da se jedan ovakav problem detaljno prouči, zatim da se napravi plan i na kraju preduzme odgovarajuća akcija...
      
       Proteklih dana bilo je mnogo reči i o eventualnom angažovanju OEBS-a u rešavanju krize na jugu Srbije. Da li vi nameravate da se u to uključite i kako?
       - Veliki broj različitih međunarodnih institucija je već sada, na ovaj ili onaj način, uključen u rešavanje te krize. OEBS je samo jedna od takvih institucija, koja bi takođe mogla da se u to uključi, naročito ako je reč o nekim vrlo specifičnim problemima skopčanim sa procesom uspostavljanja poverenja među tamošnjim stanovništvom. Recimo, ako je reč o materiji kao što je zaštita ljudskih prava, ili u sektoru medija, gde bismo mogli da pomognemo tamošnjim lokalnim medijima... Ali, želim da naglasim da mi nemamo nikakvu posebnu misiju ili mandat koji bi se ticao isključivo juga Srbije. Mi smo ovde jedinstvena misija za SR Jugoslaviju.
      
       Da li to znači da mogućnost da se na jug Srbije uputi neka posebna posmatračka misija OEBS-a, kao što je to svojevremeno bio slučaj na Kosovu, uoči NATO intervencije, ovoga puta nije ni razmatrana?
       - To je jedno vrlo osetljivo pitanje, koje zahteva obazriv pristup. Ali, ovog puta se mora imati u vidu jedna veoma važna stvar: SR Jugoslavija je sada prvi put stvorila okvir i sve potrebne uslove za rešavanje krize na miroljubiv način. Znači, ova zemlja prvi put čini sve što je potrebno da se ovom regionu obezbedi mir i stabilnost, za razliku od ranije situacije kada je ona svojim delovanjem narušavala tu stabilnost... Prema tome, mi ćemo ovaj problem i dalje pažljivo pratiti i razmatrati u dogovoru sa vašim državnim organima, kao i sa lokalnim vlastima koje čine Albanci na jugu Srbije. Inače, čitava međunarodna zajednica želi da se tako postavi da može odigrati određenu ulogu u smislu pomoći da se uspostavi dijalog. To čine posmatrači iz EU, to na bezbednosnom planu čini NATO, a mi iz OEBS-a možemo takođe da doprinesemo svojim iskustvom i ekspertskim uslugama naše organizacije. Recimo, mada je to za sada samo jedna ideja, mi bismo možda mogli da pomognemo u obuci buduće nacionalno mešovite lokalne policije u pojedinim opštinama na jugu Srbije...
      
       Da li taj "obazriv pristup" o kojem govorite ima neke veze sa neslavnim iskustvom iz pojedinih ranijih misija OEBS-a, kao što je bila ona "posmatračka" misija na Kosovu, na čijem je čelu bio Vilijem Voker, koji se naročito proslavio u "slučaju Račak"? Ili, sa lokalnim izborima u jesen 1996, za koje su posmatrači OEBS-a, najpre, rekli da su bili u redu, mada je tom prilikom režim Slobodana Miloševića pokušao da falsifikuje izborne rezultate pa su usledili veliki i masovni građanski protesti...?
       - Promene koje su se dogodile u ovoj zemlji su toliko krupne da sada čitava međunarodna zajednica pristupa SR Jugoslaviji na jedan bitno drugačiji način. Dakle, mi smo sada, i jedni i drugi, okrenuli potpuno novu stranicu istorije. Sada same jugoslovenske vlasti sarađuju sa NATO-om i NATO je aktivno uključen u rešavanje problema. Mislim da se ne treba suviše opterećivati prošlošću, jer danas ovde imamo sasvim drugačiju situaciju i drugačije uslove.
       Smatram, takođe, da naša sadašnja misija nije ni na koji način povezana sa nekim ranijim iskustvima ili sa oblastima u kojima su se ovde ranije angažovale pojedine misije OEBS-a. Mi sad razgovaramo samo o onim stvarima u kojima naša organizacija ljudima u ovoj zemlji može da pruži pomoć i podršku. A ako povrh toga budemo zajednički utvrdili da postoji još neka oblast u kojoj bismo mogli da vam pomognemo, recimo nešto što bi se ticalo mogućnosti za mirno rešavanje krize na jugu Srbije, mi bismo i to mogli da učinimo. Ali, ponavljam, takve stvari treba najpre vrlo oprezno razmotriti. Jer, pre nego što se naša organizacija bilo gde posebno angažuje, mi najpre moramo imati sasvim jasnu ideju o tome šta možemo da učinimo i moramo biti potpuno svesni da smo to u stanju.
      
       STEVAN NIKŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu