NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jubilej geologa

Branislav M. Ćirić

      Zavod za geološka istraživanja -"Geozavod", svečano je obeležio 13. mart, datum kada je pre sedamdeset godina ova ustanova počela sa radom kao Geološki institut Kraljevine Jugoslavije.
       Ustanova koju je 1930. godine ukazom osnovao nj.v. kralj Aleksandar Karađorđević, a čije su redove krasila imena poput Jovana Žujovića, Jovana Cvijića, Vasilija Simića, Brane Milovanovića... svoj jubilej proslavila je u svečanoj sali koja je protekle dve godine, kao i jedno krilo Geozavoda, bila "zaposednuta" od strane Komiteta univerzitetske levice (KUL-a).
       "Kada je reč o ovoj ustanovi, ona je uvek i u svemu zavisila od stanja u društvu. I ova ustanova u neku ruku treba da krene od početka kao što je slučaj sa bolnicama, raznim kulturnim i drugim ustanovama. Bitno je da ljudi iz određenih ministarstava shvate da ulaganjem u geološka istraživanja država mnogo više može dobiti, jer ne može industrija krenuti ako nema šta da prerađuje; ako ne povedemo računa o zaštiti podzemnih voda šta ćemo piti sutra?! Nema oblasti u životu gde geologija nije osnova, a što je zapostavljena krivi smo i mi geolozi, ali i političari, izjavio je za NIN doktor geoloških nauka Branislav M. Ćirić.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu