NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sindikalna prepucavanja

Dok jedni napadaju Miladina Manojlovića da je služio režimu Slobodana Miloševića, drugi u tome vide izraz pravog profesionalizma

      Vlada Republike Srbije usvojila je predlog Jedinstvene sindikalne organizacije RTS-a i za jednog od članova Upravnog odbora RTS-a imenovala gospodina Miladina Manojlovića, zaposlenog u Radio-Beogradu. Ova odluka vlade naišla je na nezadovoljstvo druga dva sindikata RTS-a: "Nezavisnost" (imaju tri predstavnika u UO RTS-a ) i Strukovnog sindikata filmskih radnika (jedan predstavnik).
       "Niko iz Radio-Beograda nije predložio Manojlovića. On više i ne radi u programu Radio-Beograda, jer je njegov glas, dok je vodio "Novosti dana", postao metafora za mrak koji je vladao. NJega su predložili simpatizeri SPS-a i JUL-a, okupljeni u Jedinstvenu sindikalnu organizaciju RTS-a. Apsurdno je da neko ko više ne radi u programu, bude u UO RTS-a i predstavlja Radio- Beograd", kaže Jovan Arežina, v.d. direktor Radio-Beograda.
       Sa druge strane, Miladin Jarić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTS-a, misli da otpor prema Manojloviću nije opravdan i da Kolegijum Radio-Beograda ne može da sudi o tome da li bi Manojlović trebalo da bude u Upravnom odboru RTS-a, budući da nisu u Jedinstvenom sindikatu. "Nemaju pravo da lepe Manojloviću etikete o poslušnosti bivšem režimu. I konobar koji je Milanoviću donosio kafu je u tom smislu bio poslušan. Moramo shvatiti da ako je neko profesionalac, on bi trebalo da se ponaša kao profesionalac, bez obzira na ono šta misli", kaže Jarić.
       Članstvo Manojlovića nije jedini problem oko kojeg se lome koplja ovih sindikata. Dok Dragan Milanović, član sindikata "Nezavisnost", tvrdi da ovaj sindikat ima veći broj članova, pa samim tim može da ima tri predstavnika u UO RTS-a, Jarić tvrdi da je Jedinstvena sindikalna organizacija većinska, optužujući Vladu Republike Srbije da je zanemarila taj podatak i da preko članova UO iz sindikata "Nezavisnost", želi da dominira i kroji sudbinu ove medijske kuće. Zato bi, navodi Jarić, trebalo odbiti članstvo u UO RTS-a, jer ovaj sindikat ne želi da učestvuje u radu odbora koji je iskrojen po meri vlade. "Naš stav je da ni Miladin Manojlović ne uđe u UO RTS-a ako se ne uvaži predlog da sva tri naša kandidata budu u UO. Mi hoćemo ili tri mesta ili nijedno."
       Vlada Republike Srbije moraće da se suoči i sa žalbom sindikata "Nezavisnost" i Strukovnog sindikata. Oni zahtevaju da se gospodin Manojlović preimenuje, a da se drugi predlozi Jedinstvenog sindikata ne prihvate. "Oni su ukaljali svoje ime prethodnim radom, zato mislimo da ne bi trebalo da budu u UO. Inače, nama nije važno koliko će članova nekog sindikata biti u UO, važno je samo da to budu profesionalci", kaže Milanović.
       Glasovi nezadovoljstva dolaze i od Etičkog saveta. Nebojša Spaić, član ovog saveta, u otvorenom pismu upućenom Arežini i Draganu Mihoviću, glavnom i odgovornom uredniku Radio- Beograda navodi da bi Manojlović da je njegov izgled bio poznat javnosti petog oktobra, završio kao Dragoljub Milanović ili Milorad Komrakov i da taj čovek ni moralno, ni ma kako drugačije ne zaslužuje da bude nazvan profesionalcem. Zato, Spaić zahteva objašnjenje zašto i kako je Manojlović postao član UO, a od odgovora zavisi da li će se povući iz saveta.
       Vlada zasad nije reagovala. Krajem ove nedelje UO RTS-a će održati prvi sastanak, kojem će, po svemu sudeći, kao predstavnik Radio-Beograda prisustvovati i Miladin Manojlović.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu