NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izborne muke

Još se ne zna ni zašto je Skupština odbila predlog Upravnog odbora Studija B za izbor direktora, ni kada će biti raspisan nov konkurs, ni u kakvom će sastavu ubuduće funkcionisati Upravni odbor

      Televizija Studio B i dalje je bez direktora. Pošto je Upravni odbor, pet meseci po osnivanju, u februaru raspisao konkurs i predložio Bojana Selimovića, bivšeg zamenika glavnog i odgovornog urednika Beograda 202, Administrativno-mandatna komisija Skupštine grada odbila je predlog i stvari su se vratile na početak.
       LJiljana Nestorović, portparol Socijaldemokratije (početkom februara dala ostavku na mesto u UO Studija B), na konferenciji za štampu izjavila je da čovek koji je od novembra 1999. godine do 5. oktobra 2000. bio na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika Beograda 202, nema profesionalni i lični dignitet da bi bio direktor Studija B. Ona je na sednici Skupštine zatražila i da Komisija obrazloži zašto nije odobrila kandidaturu Selimovića, ali joj nije odgovoreno.
       U međuvremenu, u samoj redakciji Studija B došlo je do neprijatnih scena zbog toga što je pušten prilog sa konferencije za štampu Socijaldemokratije. Nebojša Đurđević (član UO, Demohrišćanska stranka) smatrao je da je Selimovićevo postavljenje gotova stvar i pripretio urednici vesti koja je pustila prilog. Sukob je izglađen pošto se ispostavilo da još ništa nije gotovo uz načelni dogovor da se unutrašnji sukobi više ne iznose van kuće.
       Po svemu sudeći, kod Selimovića je bilo sporno prilično slobodno tumačenje školske spreme i neadekvatni podaci na osnovu kojih je Upravni odbor odlučivao. Pitanje je i da li se u priloženoj biografiji nalazi podatak o funkciji koju je obavljao do 5. oktobra 2000.godine.
       "Ne znam šta se pokazalo kao razlog da se naš predlog ne odobri, nisam video nikakav papir, niti znam način na koji je odlučeno", kaže Zoran Ostojić, predsednik UO Studija B. "Uostalom, to je njihova stvar, za mene je važno samo da Skupština nije potvrdila odluku UO i da Studio B nema direktora, a mora da ga ima. Konkurs nije uspeo i Upravni odbor će raspisati novi."
       Trenutno, mesto v.d. glavnog urednika i direktora preuzeo je Slobodan Arežina, bivši novinar radija "Slobodna Evropa", koji je pristao da obe funkcije vrši samo privremeno, do imenovanja novog direktora.
       Još se ne zna kada će biti raspisan nov konkurs, a neizvesno je i u kom sastavu će ubuduće funkcionisati Upravni odbor. Ostavke je najavilo nekoliko članova, a zasad ju je podneo samo Milorad Roganović, koji nije glasao za Selimovića, ali misli da je odluka Skupštine "šamar Upravnom odboru".
       Upravni odbor (šest članova imenuje redakcija, jedanaest Skupština grada) i dosad je imao problema u dogovorima, čak i o načinu na koji će se birati direktor. Trebalo im je nekoliko meseci da se saglase da li će se rapisivati konkurs, a onda je bilo pritužbi i na način na koji je napravljen izbor...
       Izvesno, o sudbini Studija B, po ko zna koji put, odlučivaće političari, a ne novinari koji su tu priliku odavno propustili.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu