NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zmaj podsečenih krila

Ovogodišnji Oskari su podeljeni tako da svakoga bar delimično zadovolje. U slučaju "Gladijatora" trijumfovali su "snaga i čast"

      Dogodilo se ono što su mnogi prognozirali: na 73. dodeli Oskara nije bilo ubedljivog pobednika. "Gladijator" je dobio pet, a "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" i "Krijumčarenje" po četiri nagrade Američke akademije za film. "Gladijator" jeste proglašen za najbolji film prošle godine (izvršni producent Branko Lustig je podigao Oskara i na kraju svog zahvaljivanja uzviknuo: "Snaga i čast"), ali je zato Ridli Skot ostao bez Oskara za režiju, mada bi po nepisanom pravilu te dve nagrade trebalo da idu zajedno. Isto se dogodilo Angu Liju, čiji su film početkom marta za najbolji proglasili članovi Udruženja režisera, a to je tek peti put u 54 godine dugoj istoriji tog esnafskog udruženja da se njihov izbor ne poklopi sa izborom Akademije. Stiven Soderberg, koji je imao tu "nesreću" da učestvuje s dva filma u finalu ("Erin Brokovič" i "Krijumčarenje" bili su kandidovani i za najbolji film i za režiju), ipak je uspeo da se domogne najpoželjnije filmske nagrade.
       Kada su u februaru saopštene nominacije, poznavaoci istorije Holivuda setili su se jedinog takvog presedana iz 1939. Tada je Majkl Kertiz imao dva filma, koji su jedan drugome konkurisali, i na kraju ostao praznih ruku. Te godine Kertiz je nominovan za "Anđele garava lica" i "Četiri ćerke", ostao je bez Oskara, ali ga je dobio pet godina kasnije za "Kazablanku".
      
       Razočarani Ridli Skot
       Iako je bio moralni pobednik večeri u Šrajn auditorijumu 25. marta, Ridli Skot nije mogao da sakrije razočaranje. Producenti iz "Drimvorksa" i "Juniverzala" su mu odali počast kao "čarobnjaku koji je uspeo da ponovo stvori jedan nestali svet", a zahvalnost mu je odao i Rasel Krou koji je, primajući Oskara za glavnu mušku ulogu, izjavio da "nagradu duguje samo jednom čoveku - Ridliju Skotu". "Gladijator" je dobio još tri Oskara, za zvuk, vizuelne efekte i kostime. Ovaj poslednji je pripao Britanki Jenti Jejts koja je kreirala 500 kostima i raznih oklopa koje su nosili junaci spektakularne priče iz antičkog Rima.
       "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" Tajvanca Anga Lija, sa 10 nominacija, bio je veliki konkurent "Gladijatoru" koji ih je imao čak 12. Film Anga Lija je po mnogo čemu bio izuzetak sezone: to je bio tek treći film u istoriji dodela Oskara koji nije snimljen na engleskom jeziku a koji je bio nominovan za najbolji film, a uz to je nominovan i u kategoriji za najbolji inostrani film. "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" ujedno je i jedini titlovani film koji se pojavio u bioskopima u Severnoj Americi i zaradio više od 100 miliona dolara. To je, takođe, bio prvi film iz Azije koji je nominovan za najbolji film.
       Ipak, ovo nije bila Godina tigra. Ang Li je morao da se zadovolji Oskarima za najbolji strani film, za originalnu muziku, scenografiju i kameru. Režiser koji ima 47 godina poznat je po tome što se njegovo delo opire klasifikacijama, pripadanju određenoj kulturi ili žanrovima. Autor "Ledene oluje" sada je snimio bajku čiji su junaci majstori borilačkih veština, i protkao je pričom o zabranjenoj ljubavi. Režiser je rekao da je film o majstorima borilačkih veština snimio kako bi ispunio svoj san iz detinjstva. "Želeo sam da odam priznanje tom žanru petparačkih priča", rekao je Ang Li. "Svako je pokušao da ostvari svoj san iz detinjstva... Da dosegne Kinu koja polako bledi iz naših sećanja", dodao je on aludirajući na mnogobrojne članove njegove ekipe koji su kineskog porekla ali žive izvan Kine.
      
       A Džulija priča li, priča
       Stiven Soderberg (38) holivudsko je čudo od deteta. Snimio je deset filmova, za debitantski "Seks, laži i video-trake" dobio je 1989. Zlatnu palmu u Kanu, a sada sprema novi film "Jedanaestoro u okeanu" za koji je opet angažovao junakinju "Erin Brokovič" DŽuliju Roberts. Sin siromašnog profesora iz Baton Ruža, u Luizijani, odrastao u DŽordžiji, priča da je filmsko "otkrovenje" doživeo sa 13 godina, kada je deset puta gledao "Sve predsednikove ljude" Alana Pakule iz 1976. o aferi Votergejt. Za "Erin Brokovič" i "Krijumčarenje" on kaže da se vodio Pakulinim principom - "baviti se važnim temama, i istovremeno napraviti film koji će zadovoljiti i na čisto zabavnom planu".
       "Krijumčarenje" je, pored Oskara za režiju, dobilo i nagrade za epizodnu mušku ulogu - koja je pripala Benisiju del Toru - za montažu, i za najbolji scenario adaptiran prema literarnom predlošku. Stiven Gegen, bivši zavisnik od heroina, priznaje da je pri radu na scenariju bio inspirisan svojim 15-godišnjim iskustvom narkomana i borbom protiv zavisnosti. Gegen (35), koji je početkom godine obelodanio svoju ličnu priču o drogi, kaže da mu je lično iskustvo pomoglo da oblikuje priču i likove u Soderbergovom vešto složenom trileru o narko-mafiji. "Pre četiri godine mnogi ljudi su mi pružili ruku i pomogli da se izvučem, i ovo je za vas, momci. Hvala", rekao je Gegen primajući Oskara, zahvaljući prijateljima koji su mu pomogli da se izvuče iz pakla droge.
       Iskreno srećna i oduševljena nagradom, DŽulija Roberts (33) sa počasnog mesta poručila je Stivenu Soderbergu da je oduvek bila nesigurna u svoj talenat i izgled. "Zaista si učinio da poželim da budem najbolja glumica, a to je nešto što nikada nisam verovala da mogu biti, ili na šta sam pretendovala", rekla je ona, a potom dodala, upirući pogled na dirigenta Bila Kontija koji je pokušao da je muzikom prekine pošto dobitnici imaju ograničeno vreme za zahvaljivanje:
       "A vi, gospodine, odlično radite svoj posao, ali spustite taj dirigentski štap jer ja možda više nikad neći biti ovde." Ona je novinarima posle ispričala da je bila odlučna da se zabavlja. "Svi su pokušavali da me ućutkaju. To nisu mogli ni moji roditelji. To niko ne može ni sada." NJen životni saputnik Bendžamin Bret je na novinarsko pitanje, da li je DŽulija spremila govor unapred, rekao: "Ona to nikada ne radi. Čudesno je šta sve iz njenih usta može ponekad da izađe." Takav je bio i njen komentar na ponudu producenata da dobitniku Oskara, koji najkraće bude zahvaljivao, pokloni najnoviji model televizora visoke definicije. "Ja već imam televizor, pa ću neko vreme provesti ovde, i reći neke stvari", poručila je glumica, jedina u Holivudu koja, poput svojih kolega Mela Gibsona i Toma Kruza može da zatraži honorar od 20 miliona dolara i da ga dobije. Zato je ona na bini ostala skoro tri minuta, umesto predviđenih 45 sekundi, a posle se još izvinila što je potpuno smetnula sa uma da javno zahvali i pravoj Erin Brokovič.
       LJubimac ženskog dela publike, Novozelanđanin koji je odrastao u Australiji, 36-godišnji Rasel Krou, izgledao je iskreno zaprepašćen kada je čuo svoje ime. "Okamenio sam se", priznao je on posle. Krou, "najseksepilniji muškarac" kako ga je opisala jedna od njegovih navodnih "žrtava" Šeron Stoun, ove godine je drugi put zaredom bio nominovan za nagradu Akademije. Prošle godine bio je u najužem izboru za ulogu stidljivog DŽefrija Viganda u "Izdajniku", priči o lekaru zaposlenom u duvanskoj industriji, koji želi da raskrinka svoje poslodavce koji varaju pušače o štetnosti nikotina.
      
       Divljak Rasel Kron
       Svoj talenat da prikaže snažan lik, koji istovremeno krije osetljivo ljudsko biće, Krou pripisuje svojim precima: u njegovim žilama teče krv Maora, starosedelaca Novog Zelanda, a oni su bili ratnici koji su pali u ropstvo, isto kao i njegov general Maksim. "Rasel je divljak", kratko komentariše njegov kolega Denzel Vašington. "Bio sam prava muka za svoje roditelje", priznaje Krou koji se na australijskoj televiziji pojavio prvi put kada je imao šest godina. Dete iz sveta šou biznisa, bio je u tinejdžerskim danima disk džokej, gitarista u rok grupi, igrao u TV serijama. Prvi ozbiljniji pomak u karijeri napravio je ulogom Bada Vajta u filmu "Poverljivo iz El Eja". Farmer u dubini duše, vezan za svoje imanje, konje i pse, Rasel Krou tvrdi da mu je jedina želja da ostane po strani od holivudskih ogovaranja. Teško, s obzirom na medijski toliko propraćenu aferu sa Meg Rajan, koja je zbog njega napustila Denisa Kvejda, posle devet godina "uzornog holivudskog braka". Skoro isto toliku pažnju u medijima dobila je iz FBI-ja potvrđena priča da postoji zavera o njegovom kidnapovanju.
       Na novinarsko pitanje, pošto je dobio toliko željenu nagradu, kako je doživeo lik rimskog generala Maksima, Rasel Krou je odgovorio: "Ja sam glumac, pročitao sam scenario i naučio tekst... I glumio."
       "Dobio sam dosta batina u tom filmu", dodao je on. "Baš su mi se dopali kostimi i ostalo."
      
       Slobodanka Popović
      
       (BETA)
      
      
Svi pobednici

Film      "Gladijator"
       Režiser      Stiven Soderberg, "Krijumčarenje"
       Glumac      Rasel Krou, "Gladijator"
       Glumica      DŽulija Roberts, "Erin Brokovič"
       Muška epizodna uloga      Benisio del Toro, "Krijumčarenje"
       Ženska epizodna uloga      Marsija Gej Harden, "Polok"
       Scenario adaptiran prema
       literarnom predlošku      Stiven Gegen, "Krijumčarenje"
       Originalni scenario      Kameron Krou, "Korak do slave"
       Najbolji strani film      "Pritajeni tigar, skriveni zmaj"
       Originalna filmska muzika      "Pritajeni tigar, skriveni zmaj"
       Originalna pesma      "Things Have changed" Boba Dilana iz filma "Čudesni momci"
       Scenografija      "Pritajeni tigar, skriveni zmaj"
       Montaža      "Krijumčarenje"
       Kostimi      "Gladijator"
       Zvuk      "Gladijator"
       Montaža zvuka      "Podmornica 571"
       Kamera      "Pritajeni tigar, skriveni zmaj"
       Šminka      "Kako je Grinč doktora Sjusa ukrao Božić"
       Vizuelni efekti      "Gladijator"
       Kratkometražni igrani film      "Želim da budem"
       Kratkometražni animirani film      "Otac i ćerka"
       Dokumentarni kratki film      "Velika mama"
       Dokumentarno igrani film      "U rukama stranaca - priče o prevozu dece"
      
       RANIJE NAJAVLJENE NAGRADE, DODELJENE 25. MARTA
       Počasni Oskar       kamerman DŽek Kardif
       Počasni Oskar       scenarista-producent-režiser Ernest Leman
       Nagrada "Irving Talberg"      producent Dino de Laurentis


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu